Nu tar vi lite semester och åker till Öland en vecka. Inte tillsammans, men samtidigt. Innan vi åker tänkte vi dela med oss av receptet på kakan från förra inlägget.
Om ni vill se vad vi har för oss på Öland får ni gärna följa oss på Instagram. Vi heter babes_in_boyland där.
Sockerkaka med fläderglasyr
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
skal av 1 citron
smör och ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten. Fyll en smord och bröad sockerkaksform. Grädda sockerkakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Utan varmluftsugn tar det längre tid, ca 30-40 min. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig. Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Receptet kommer här ifrån.
Fläderglasyr
2 dl florsocker
2 msk koncentrerad flädersaft
Blanda florsocker och flädersaft i en skål. Häll glasyren över kakan när den har svalnat.
Translate
We’re going on a vacation to the Swedish island Öland for a week. Not together, but at the same time. Before we go, we wanted to share the recipe for the cake from the last post.
If you want to see what we do when we’re at Öland, you can follow us on Instagram. We’re called babes_in_boyland.
Spongecake with elderflower glaze
3 organic eggs
1 cup granulated sugar
1 tsp vanilla sugar
50 gram unsalted butter
0,4 cup milk
1,5 cup flour
2 tsp baking powder
a pinch of salt
zest of 1 lemon
unsalted butter and bread crumbs to the baking pan
Set the oven at 347 °F, hot air. Whip eggs, sugar and vanilla sugar until white and really puffy. Melt butter and pour in the milk while stirring, mix it with the egg mixture. Mix flour, baking powder and salt and fold gently into the batter. Pour the batter into a baking pan. Bake the sponge cake in the middle of the oven for 25-30 minutes. Without a hot air oven it takes longer, about 30-40 minutes. Try with a stick, sponge cake should not be sticky. Let your cake cool slightly, then invert it onto a plate or a bread rack.
Elderflower glaze
0,8 cup icing sugar
2 tbsp concentrated elderberry juice
Mix the icing sugar and elderflower juice in a bowl. Pour the glaze over the cake after it has cooled.