Hemma hos Sofia Wood

IMG_4939

Hemma hos

Sofia 30, Andreas 34, Ruby 3, och Otis 11 veckor i Enskede.

En slaskig dag i början av februari lämnar vi Stockholms innerstad och styr kosan söderut. I Enskede möter oss en liten by av pastellfärgade hus. Förr i tiden bodde de äldre och de vårdande här i Gamlebo sida vid sida. Numera är längorna från 30-talets Stureby Sjukhem omvandlade till moderna bostäder för unga familjer.

Sofia Wood slår upp dörren med lille Otis i famnen och välkomnar oss in i familjens ljusa fyra på drygt hundra kvadratmeter i två etage. På matbordet ligger bullar, blåbär, choklad och fikon vackert arrangerade och runt om i lägenheten står smakfulla stilleben utplacerade. Att Sofia har ett starkt mat- och inredningsintresse är det ingen tvekan om.

IMG_4932

Hur länge har ni bott här och vad fick er att slå till på just den här lägenheten?

Vi flyttade in för tre månader sedan. Tidigare bodde vi i huset bredvid och eftersom vi trivdes så bra på gården ville vi bo kvar. Det som avgjorde köpet var den höga takhöjden och den öppna planlösningen.

Fast då såg det verkligen inte ut så här, men vi såg potentialen. Vi har verkligen totalrenoverat hela lägenheten och det var också väldigt roligt att hitta ett ställe där vi  hade möjlighet att sätta vår egen prägel på hemmet. Det var första gången vi gav oss in i renoveringskaoset. Vi gjorde allt på tre veckor; nytt kök, fixade golven och hela lägenheten spacklades och målades. Det gick rekordsnabbt!

IMG_4940

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

Ganska enkel, avskalad och ren. Jag blir superstressad av plotter. Men framför allt vill vi att det ska kännas hemtrevligt och varmt. Att det ska kännas som man verkligen bor här. Det är alltid en fin balans mellan att ha det rent och avskalat utan att det känns hårt. Däri ligger utmaningen i det hela.

 Vad inspirerar dig?

Vänner, mitt jobb, resor, och vänners hem. Jag är ju också mycket intresserad av matlagning. Jag tänker att allt hänger ihop i det man söker, nämligen harmonin och att det ska vara vackert. Njutningsfullt liksom.

 

IMG_4943

På tal om mat. Du driver en uppskattad matblogg, Chez Wood. Varifrån kommer ditt matintresse och varför föredrar du att äta vegetariskt?

Matintresset kommer helt klart från mamma! Numera äter jag faktiskt fisk och skaldjur som jag började med när jag var gravid med Otis. Det är lite för gott för att jag ska sluta.

Anledningen till att jag blev vegetarian är att köttindustrin är svår och obehaglig. Efter att jag hade läst boken Äta djur ändrades hela min bild av kött och jag kunde inte längre äta det. Men egentligen är min bästa rätt råbiff.

IMG_4933

Dina tre favoritrestauranger

PA&CO. Jag är en riktig PA-tjej! Jag älskar PA. Restaurang deVille tycker jag också är mysig och Gamla Enskede matbod här i området är riktigt bra.

IMG_4975

Berätta om köket

Det är platsbyggt på stommarna från det förra köket. Spisen är en SMEG, liksom fläkten. Blandaren i mässing kommer från Tapwell och carraramarmorn har måttbeställts från en stenfirma som också monterat den.

IMG_4947

Du arbetar som Head of Product Presentation and Communication på Filippa K. Vad innebär det?

Jag arbetar med hur Filippa K presenterar sina produkter oavsett i vilken kanal det än är. Rent praktiskt innebär det till exempel att jag ser till att bilderna och kampanjerna på sajten är inspirerande och rätt, att alla texter som skrivs är korrekta och att man som kund förstår plaggen genom dem. Att butikerna byggs i ett butikskoncept som fångar essensen av Filippa K, och att de varje dag är fina och inspirerande.

Det är också min roll att se till att säljarna vet allt om inspirationen bakom kollektionens design och hur det är tänkt att man ska bära och kombinera plaggen. Min tjänst är otroligt rolig och bred och jag sitter med allt från bildproduktion, text, möten med arkitekter till personalutbildning och workshops.

 Berätta om Filippa K:s nya snygga butik på NK

Butiken på NK är den första vi gjorde med vår nya arkitektbyrå BozarthFornell. Jag var med i projektet från första presentationen av moodboard och materialprover till att bestämma layout, mattor, sten, trä och tyger till att provvika kläder för att ta fram exakta mått och dimensioner på alla möbler vi designade. Plus att ”hänga butiken”, styla bord, köpa vaser och blommor samt fota den när vi var klara. Självklart gör vi mycket av det här i grupp så det är inte jag som gör allt själv!

Samtidigt som vi öppnade “gröna” NK gjorde vi en oxblodsröd och ljusrosa variant på Steen & Ström i Oslo som också blev fantastiskt fin.

IMG_4948

Hur ser din vardag ut?

Just nu är jag föräldraledig men vanligtvis arbetar jag på Filippa K:s kontor vid Mariatorget. Jag älskar verkligen mitt jobb och jag arbetar mycket. Vardagen är ett ständigt jonglerande av arbete och familj då jag har små barn.

IMG_4949

Hur balanserar du familj och karriär?

Mitt arbete är rätt flexibelt och ger mig möjlighet styra min tid. Jag öppnar datorn efter barnen somnat och arbetar på kvällarna. Det tycker jag fungerar jättebra. Dessutom har jag dragit ner på resandet sedan Ruby föddes. Man blir mer effektiv när man har barn och det finns ingen dötid i mitt liv längre.

Om du hade mer tid?

Då skulle jag träna mer, resa mer, strosa mer. Mer dötid, helt enkelt.

 

IMG_4978

Har ni några kommande projekt planerade här hemma?

Vi ska byta ut dörrarna på en garderobsvägg och på sikt göra om badrummet. Men det är en ganska omfattande renovering som vi skjuter på framtiden.

 

IMG_4983

Dina bästa råd till någon som ska renovera 

Jag skulle rekommendera att man verkligen lägger tid på moodboards och planerar in i detalj. Undvik spontana beslut som enligt min erfarenhet bara leder till att man får göra om. Bra hantverkare är också en förutsättning, och se till att anlita någon som har rekommendation.

 

IMG_4954

Ditt bästa köp

Antingen den blå sammetssoffan eller köket, om man kan räkna det som ett köp. Jag hade så länge drömt om ett grönt kök och jag spenderar mycket tid där. Jag älskar mitt kök!

 

IMG_4955

Din värsta inredningstabbe?

Jag har en tendens att ta mig vatten över huvudet. Som när vi skulle sälja den förra lägenheten, då jag ville måla om en vägg precis innan vi skulle sälja. Men jag slarvade med grundarbetet och målade direkt på tapeten. Lägenheten skulle plåtas nästa morgon och jag blev klar runt sju på kvällen. Då ser vi hur tapeten under krullar sig och blir helt bubblig. Andreas fick åka och köpa ny färg eftersom den hade tagit slut. Jag fick stå och skrapa bort färgen med en stekspade och sedan måla vägg till fyra på morgonen efter. Det var helt blött och luktade färg i hela lägenheten när fotografen kom för att plåta den.

IMG_4956

Favoritdesigner?

Inom mode känner mig hemma i Filippa K. Jag älskar Céline och hade gärna haft några investment pieces därifrån. The Row – har jag en sak från, men skulle gärna vilja ha flera.

När det gäller inredning tycker jag om att ha en mix av en del gamla saker och en del nya. Jag har mycket här hemma från från barndomen som tavlan ovanför soffan som min styvmamma som är konstnär har gjort. Bordet från Fontana Arte var ett drömköp som vi förverkligade när vi flyttade in här. Jag hade velat ha det jättelänge.

 

IMG_4958

Favorithotell

Ett Hem i Stockholm som är inrett av Ilse Crawford är det finaste ställe jag varit på i hela mitt liv. Det är helt underbart! I biblioteket där ska jag hålla min 30-årsfest.

Maison Rika i Amsterdam. Det består av två rum som ligger ovanpå Rika-butiken. Hotellgästerna får nycklarna till butiken och när man kommer hem sent på kvällen får man helt enkelt låsa upp och gå igenom butiken. Otroligt inspirerande. Erika och Janne som äger Maison Rika får det att kännas som man bor hemma hos någon. Jag gillar den där hemmakänslan, att det blir så avslappnat. Handdukarna, tvålen och kudden; jag ville ta  varenda detalj med mig hem. Så rätt!

IMG_4959

Hur ser en riktigt bra dag ut för dig?

Jag gillar när alla går upp tidigt, och Andreas kallar mig för ”sömnfascisten”. Vi tar en kaffe och efter det går vi till Gamla Enskede Bageri och äter frukost i flera timmar. Sen tar vi en promenad innan vi åker in till stan och strosar. Där möter vi upp vänner för en härlig vinlunch. Min mamma kommer och tar barnen och vi blir kvar med vännerna länge. På vägen hem köper vi blommor på Christoffers blommor och väl hemma startar vi ett långkok och folk kommer över.

IMG_4960

Dina bästa stockholmstips

Att ta in på Ett Hem och bo där. Promenera; gå från Söder till Östermalm och ut på Djurgården. Besök nya Filippa K-butiken på NK. Asplund och Dusty Deco är mina bästa inredningsaffärer.

IMG_4930

Ställen du gärna skulle vilja besöka

Jag skulle vilja åka till The Apartment i Köpenhamn och The Line i NYC.

IMG_4918IMG_4924

Dina tre bästa resmål

New York City för pulsen och hetsen. Men ändå tryggt. Perfekt för mig med dåligt lokalsinne dessutom då det är så lätt att hitta.

Amsterdam för att det är oupptäckt, för den härliga patinan och de vackra husen. Folk bor så fint!

Melbourne för att det är världens härligaste stad. Spännande, europeisk, bra mat och konst. Folk är så snälla där!

IMG_4964

Hur tycker du man ska tänka när man inreder barnrum?

Att det är ett barnrum och att barnen ska tycka att det är fint och roligt att vara där, och att det ska vara lekfullt. Barnrum som blir för ”vuxna” blir svårt för alla. Jag gick själv på Waldorfskola och tycker om träleksaker, men barn gillar färgglada saker i plast som låter. Det har jag fått lära mig den tråkiga vägen. Rubys favoritleksak är hennes turkosa lattemaskin i plast.

Jag tycker om korgarna från Afro Art som sväljer hur mycket saker som helst och som Ruby gillar att öppna och överraskas av innehållet, då hon glömmer vad som finns i dem. Dessutom är det bra att plocka undan leksaker helt och hållet emellanåt. Jag lägger undan dem på vinden för att ta fram ett tid senare så Ruby kan återupptäcka dem igen.

Bland det bästa vi köpt är den stora mjuka mattan som jag sitter på medan Otis ligger bredvid när vi leker med Ruby. Mysbelysning är också härligt i barnrum, såsom ljusslingor.

 

IMG_4969

IMG_4986

Vad drömmer du om just nu?

Att hela familjen åker iväg. Bara vara tillsammans. Vi, alla fyra. Det ska vi göra nu i april då vi åker ett par månader till vårt hus I Australien som min pappa som är arkitekt ritat. Det ligger i Lorne, en liten strandstad tre timmar väst om Melbourne. Där råder en avslappnad lyxhippie-stämning, ett riktigt yoga-på-stranden-ställe. Det är urkul där!

IMG_5000

Vad gör du om fem år?

Då bor jag i hus och har fortfarande inspirerande och kreativa arbetsuppgifter. Jag har mer tid. Och jag odlar mina egna grönsaker.

Tack Sofia och Otis för en mysig pratstund i er härliga etagevåning som gjorde denna trista  vinterdag alldeles varm och mjuk.

Text: Ulrika Randel

Foto: Amelia Widell

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 44 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

 1. Mallan says:

  Vilket vackert hem! Var har du köpt serveringsvagnen i köket och det fantastiska överkastet i ert sovrum?

 2. Malin says:

  Så fint Sofia och så söt liten Otis!

  Kram M

 3. Jeanette says:

  Nydelig hjem!

  Kan jeg spørre hvor spisebordet/kjøkkenbordet og stolene kommer fra?

  • chezwood chezwood says:

   Tack snälla Jeanette! Bordet är ett skrivbord från Habitat som vi monterat benen på vardera sida om skivan istället för på samma som man “ska”. Stolarna Alvar Aalto och ett loppisfynd!

 4. […] har väl inte missat det senaste hemma hos reportage här på Lovely Life? Denna gången har Amelia och Ulrika varit hemma hos Sofia […]

 5. Madeleine says:

  VART kommer den fantastiska soffan ifrån?

  • chezwood chezwood says:

   Haha, ja den är härlig! Det är en The Sofa Store modell som vi beställde i mörkblå sammet.

 6. w says:

  Så ljuvligt hem! Älskar också köket & soffan.

  En liten rolig sak jag kom på när jag läste & såg bilderna & noterade ringen du bär. Jag har ju läst din gamla bröllopsblogg för flera år sen & tycker fortfarande att din vigselring är det finaste jag sett! Har en närbild sparad i en inspomapp & tittar & suktar emellan åt :)

  • chezwood chezwood says:

   Nämen du skämtar?! Vad roligt och observant! Vad är sannolikheten liksom!

   • W says:

    Är man skata så är man, då går ljuvliga art deco-ringar inte obemärkt förbi ;) Och du har ju lika ljuvlig inredningssmak som smyckessmak!

 7. Ida Berglund says:

  Jättefint hem! Var kommer den fina mattan framför soffan ifrån?

  • chezwood chezwood says:

   Tack Ida! Den var en present så jag vet tyvärr inte vart den är köpt men det är i alla fall en antik kelim från Afghanistan. Finns säkert liknande att få tag på!

 8. Mikaela says:

  Vad fint ni har det! Jag har letat efter ett sånt plasthuvud som står i barnrummet, visst är det en sparbössa? Vart har du köpt det? :)

  • chezwood chezwood says:

   Tack Mikaela! Ja, precis det är en sparbössa. Jag köpte den på Room för 7-8 år sedan, tyvärr står det inte på vad det är för märke.

 9. […] light & bright /  Lovelylife […]

 10. Lovisa says:

  Åh vilket fint hem. Vi flyttade precis, så jag fick massor med inspiration. Tack!
  Får man fråga vart den fina bilden med tidnigsläsaren i köket kommer ifrån. Den är sååå fin!

  • chezwood chezwood says:

   Åh vad kul att du tyckte det var fint Lovisa! Tavlan är ett orginalkoppartryck av konstnären Adrian Page.

 11. Mikaela says:

  Vilket underbart hem! Tack för att du delar med dig. /Mkaela

 12. Annika L says:

  Underbart hem! Läser din blogg då och då, och intervju-frågan som handlade om hur en perfekt dag ser ut för dig fick mig att tänka på en sak… Jag skulle tycka det vore roligt om du kunde lägga ut recept på ditt bästa vegetariska långkok, för såna tycker jag är svåra att få till med riktigt mustig smak. Ha det fint!

 13. Anna says:

  Åh! Så vackert hem! Jættefint køk! Kul att få titta in!

 14. […] a few of my favourite links from around the web: don’t miss the stunning home of Sofia Wood (that blue sofa), 25 favourite children’s rooms, give your laundry room er a new spin? Update […]

 15. Caroline says:

  Underbart kök! Verkligen den finaste gröna färgen, kan man möjligtvis få veta vilken färgkod det är? :)

  Allt gott!

  • chezwood chezwood says:

   Hej Caroline! Visst är den fin? S2005-G20Y heter den, valde mellan den och S2005-G30Y lääänge men det slutade med denna pga så som ljuset är i vårt kök men båda är urfina!

   • caroline says:

    Tusen tack för ditt svar! Vad spännande, ska bege mig iväg och spana in bägge två :) Blir säkert toppen!

 16. seventeendoors seventeendoors says:

  Tack igen för att vi fick komma Sofia! Och din blå soffa.. Den ser jag precis överallt! Du har nog sålt ett antal vid det här laget.. ha ha..
  Kram!

  • chezwood chezwood says:

   Tack själv gulliga du!

   Haha ja, jag borde börja ta komission på den där soffan, såg att Sofa Store var inne och likeade nån bild på min insta också så de har nog fått några samtal om den ;)

   • Lisa says:

    Hej!

    Jag funderar på att köpa denna soffan men kan ej provsitta då jag bor i Göteborg. Hur är den? är den mjuk och bekväm? rekommenderar du den?

 17. Jelena says:

  Tack för att du visar ditt superfina och inspirerande hem!

  Vart kommer den fina vasen på soffbordet ifrån och den rejäla skärbrädan på köksbordet?

  • chezwood chezwood says:

   Tack för gulliga ord Jelena! Vasen är en Pallo vas från Skruf och skärbrädan är köpt på Cordon Bleu i Stockholm.

 18. Cecilia says:

  Sofia, så oerhört fint, så lagom och så inspirerande.
  Är nyfiken på var ni beställt carraran till köket. Vi ska renovera köket och det finns ju så många leverantörer att välja bland. Om ni var nöjda såklart. Tack snälla!
  Från en Enskede-bo till en annan

 19. Daniel says:

  Tja! Jag är på jakt efter en mörkblå sammetssoffa och har spanat in ett par modeller på the sofa store som jag tror skulle passa in hemma. Har du information exakt vilket tyg soffan är klädd i? Det är ju supersnyggt!

 20. […] Medel: 1. Le grand air, 12995:-, Decotique 2. Philly, 8733:-, BoConcept 3. Memory, 12990:-, Svenska hem 4. Stockholm, 11995:-, Ikea (den här har vi!) 5. Andrew, 11200:-, The sofa store (köp den i blå sammet som Sofia Wood!) […]

 21. […] y la gran mesa que la preside, el lugar en el que se desarrollan sucesos cotidianos propios de la joven familia que habita esta casa, quienes han visto en las viejas construcciones de en una pequeña población próxima a la ciudad […]

 22. Christina says:

  Vilken storlek har du på soffbordet?

 23. Lisa thulin says:

  Hej ett underbart vackert hem !!!Var har ni köpt den blå soffan ?Letar. Efter en sådan !

 24. […] har en grym podd tillsammans med Sofia Wood (ytterligare ett namn att lägga på minnet). Här hittar ni ett gammalt, men väldigt fint, rep hemma hos […]