HEMMA HOS VOLANG-LINDA

IMG_7506

Hemma hos 

Linda Hansson 31 år; bloggare, stylist samt driver butiken Vintagefabriken som bor på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med pojkvännen David och sonen Chaplin snart 2 år.

Hemma hos Linda står de franska balkongdörrarna vidöppna i det romantiska sovrummet ut mot den lummiga gården. Även mot gatan står dörrarna på lägenhetens andra balkong öppna och gatubilden sett från balkongen med vyn över vackra tegelfasader förmedlar en fransk känsla. Det känns märkligt att att vi i själva verket befinner oss på Kungsholmen i Stockholm och inte på en lugn gata i Paris. Men där gatan slutar tar grönskan vid, och bortom Rålis glittrar Mälaren. Vi är definitivt i Stockholm. 

IMG_7525IMG_7508IMG_7518Hur skulle du beskriva ert hem?

Jag skulle säga att det är mycket vintage. Lite Paris. Jag inspireras mycket av Paris och stora städer. Jag tycker om detaljer och att ha saker framme. Det gör att vårt hem känns personligt då sakerna berättar om vilka vi är.IMG_7592

Och vem är du?

Jag är stylist inom inredning och mat för både magasin och företag. Dessutom driver jag bloggen Volang på Elle Decoration som handlar om inredning, mina jobb och min vardag.

Utöver det driver jag även Vintagefabriken, en vintagebutik i Midsommarkransen, med en tillhörande webshop där vi säljer inredning, kläder för damer och barn, och även lite prylar för barn. Plus massor av prins. Allt som vi tycker är fint helt enkelt, som man skulle vilja ha hemma eller på sig! Vintagefabriken anordnar också kurser och olika events, som till exempel möhippor och fester – allt med vintagetema.IMG_7520IMG_7526

Har bloggen påverkat ditt liv på något sätt?

Ja, det har den faktiskt. Jag har fått mycket mer självförtroende genom den! Volang började som en mycket liten blogg på blogspot runt år 2010 där jag skrev anekdoter ur min vardag. Den övergick senare mer till en bildblogg där jag lade upp vackra bilder. Som en inspirationsblogg. Sedan mejlade jag Elle interiör, som det hette då, och frågade om jag fick ha min blogg hos dem då jag tyckte att deras bloggar var så fina och att min blogg skulle passa där. Visst, svarade de, om du kan skriva lite mer om inredning. Då blev den mer nischad och många vill verkligen läsa det jag skriver. Det är superroligt!

Dessutom har den påverkat mig på så sätt att jag har utvecklat mitt estetiska öga, och framför allt har jag fått jätteroliga kontakter och lärt känna fantastiska människor. Det är så mycket lättare att få kontakt med folk när man har en blogg, tycker jag. “Här kan ni se vem jag är, och vad jag gillar”. Det är härligt att kunna säga ”Jag är bloggare”; det är en del av vem jag är och mitt yrke. Konstigt, men kul.

IMG_7504

Vad inspirerar dig?

Att se nya platser. Det kan vara både att åka utomlands och att hitta nya ställen i Stockholm där jag bor. Något kafé, eller en park eller en butik. Bara att uppleva nya saker.

Att läsa bloggar inspirerar mig mycket också. Att få en anknytning genom någon annan till platser man aldrig varit på. Det är det som är häftigt med bloggar tycker jag, i jämförelse med att läsa tidningar, man får en relation till personen man följer och ser platser genom den personens ögon. Det ger mer, blir mer på riktigt även fast man är medveten om att det egentligen är en låtsasvärld.

IMG_7505

Dina bästa tips i Stockholmsområdet?

Mitt bästa ställe är Bergianska Trädgården. Det är en liten oas med ett jättemysigt fik i ett gammalt orangeri.

Jag tycker också att det är trevligt att åka till Zinkensdamm, och gå runt på Hornsgatan där det ligger många mysiga ställen och man kan gå från dörr till dörr. House of Rym, Judit’s Scond Hand, Myrorna, Paper Cut för att nämna några. Man kan gå ändå ner till Mariatorget där det finns en jättefin butik med barnböcker.

Att cykla eller gå till Hagaparken, som jag tycker känns som Sveriges svar på Central Park, tycker jag är härligt. Vi brukar gå till Vasaslättens konditori i närheten av Kinesiska templet, som bakar allting på plats och där finns en brygga som man kan hänga på i solen.

IMG_7527IMG_7498

Någon person som inspirerar dig inom inredning?

Ja, Mokkasin-Sofia! Jag gillar hennes stil jättemycket. Hon är bra på att hitta fina vintageprylar, och att göra mycket av lite. Det är aldrig komplicerat när det kommer till henne, tycker jag. Hon får det i alla fall att se enkelt ut; bygger ett bord dagen innan hon ska ha fest, eller bara tapetserar ett rum när hon känner för det. Och att hon har fyra barn och ändå driver webshop. På det sättet är hon också en förebild.

Inredningstips

Att ta fram saker som du tycker om, istället för att gömma dem i skåp. Jag gillar öppna hyllor i köket så att favoritporslinet får stå framme och att det verkligen används. Finporslin tycker jag är tråkigt, det är bättre att använda det!

Att leta efter udda saker på loppis. Och att vara lite kreativ när man går där och rotar; att försöka hitta nya användningsområden för gamla saker. Någon gammal rostig hink kan bli jättebra som kruka på balkongen; en gammal lampfot med en trasig skärm kan man ju bara ta bort skärmen på och istället sätta dit en fin glödlampa. Tänka om, tänka nytt.

Måla om! På så sätt kan man få gamla saker att se nya ut. Måla tråkiga skadade ramar till exempel. Att måla är inte speciellt dyrt heller. Väggar tycker jag också man ska måla med annan färg än vitt. Gärna dova mjuka kulörer.

IMG_7535IMG_7544IMG_7538IMG_7540

Som vintage-expert, vilka är dina bästa råd när man vill fynda vintage?

Rata inte saker direkt utan titta två gånger. En mental önskelista tycker jag är bra att ha med också, så att man inte kommer hem med onödiga saker bara för att det är billigt. Det är det jag tycker är roligt med vintage; man ser något framför sig som man vill ha, men sedan kan det ta två år innan man hittar det. Men du vet när du ser det, att det är exakt vad du väntat på.

IMG_7557IMG_7558IMG_7536

Vad tycker du är hett på vintage-marknaden just nu?

Lite finare porslin är alltid attraktivt. Blåvitt porslin är trendigt och börjar bli allt dyrare. Allting med mässing är fortfarande hett och ljusstakar kan man inte fynda billigt längre. 40-tals lampor är inne och dyrt. Man märker verkligen att de höjt priserna mycket här i stan de två, tre senaste åren och man måste åka ut en bit från stan för att kunna fynda. Det är trist, tycker jag, då tanken är att det ska vara billigare än att köpa nytt.

Det som är roligt med att driva butiken är att folk kontaktar oss. De kan ringa och säga att ”min mormors vind är full med kläder, vill ni komma och titta?”.

IMG_7543IMG_7577Ditt bästa köp?

Jag älskar min tvåarmade golvlampa i vardagsrummet. En sådan hade jag längtat efter länge, och blev så glad när jag hittade den i en butik i Midsommarkransen. Den var inte superbillig men den var värd vad jag betalade, då jag vet att det är en lampa som jag alltid kommer att ha med mig i framtiden.

IMG_7585IMG_7578IMG_7566IMG_7581

Inredningstabbe?

Jag köpte en ljusgrön matta till vardagsrummet som vi spillde på hela tiden. Jag kemtvättade den en gång men efter en vecka såg den hemsk ut igen. Så ljusa mattor fungerar inte i vårt familj. Nu har jag slängt ut den.

IMG_7580IMG_7561Om du fick välja ditt framtida drömboende, hur skulle det se ut?

Att bo i lägenhet tycker jag väldigt mycket om. Så jag vill fortsätta göra det. Inte heller känner jag mig redo för ett sommarhus ännu. Vi vill hellre resa utomlands när vi är lediga. Men jag antar att det skulle vara en större lägenhet så Chaplin skulle få ett större rum. Det vore också skönt med ett lite större arbetsrum. Gärna ett till mig, och ett till David som arbetar med musik. Om man får drömma. Jag skulle gärna bo kvar här på Kungsholmen.

IMG_7565

Vad drömmer du om?

Jag drömmer om att få bo och jobba utomlands. Helst i New York i några månader, gärna ett år. Att dra dit med hela familjen och leva det livet.

Att åka till Kina och arbeta med pandor vore också spännande. Jag älskar djur och att få arbeta med djur är något som lockar mig. Att få prova ett helt annat liv.

 

Text: Ulrika Randel

Foto: Amelia Widell

 

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 5 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

  1. […] hittar ni reportaget som Amelia och Ulrika från Lovely Life gjorde hos mig för några veckor sedan. Jag känner mig väldigt hedrad och glad över att få […]

  2. […] Så här såg det till exempel ut när Amelia Widell och Ulrika Randel (17 doors) var hemma hos oss på Kungsholmen förra sommaren och tog bilder till Lovely Life. […]

  3. […] hos oss har vi använt oss av ett ELFA–system (man kan skymta det lite här) och byggt in både TV, stereo och böcker i det. Men nu blev jag superinspirerad på att plocka […]