I Elin Lannsjös kolonistuga

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4668

Vi möter upp Elin Lannsjö utanför hennes lägenhet i Kungsladugård i Göteborg. Vi ska tillsammans bege oss bort mot kolonistugan som bara ligger ett stenkast bort, regnmolnen ligger lågt och vi suckar allihop i kör över det hopplösa junivädret det bjuds på i år. Men Elin skvallrar om att hon har köpt kardemummabullar och att det aldrig någonsin varit så grönt och frodigt i trädgården så vi väljer att strunta i eventuellt regn som sägs vara på väg och beger oss mot koloniområdet.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4620
På vägen dit berättar Elin glatt hur oerhört härligt det är att ha såpass nära till stugan och att den agerar som en förlängd arm till lägenheten. Speciellt sommartid.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4628
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4642elin_lansjo_kristin lagerqvist-
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4647

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4655

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4712

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4718

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4740elin_lansjo_kristin lagerqvist-4661
Väl framme vid stugan är Elin snabb med att koka kaffe och duka upp ute i trädgården, vi ville nämligen hinna fika i grönskan innan regnet skulle komma.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4677
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4679
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4693
Allt serveras på fat och i kaffemuggar som Elin själv har gjort, hon är nämligen en oerhört duktig keramiker. Vi slår oss ner för en fikastund som vi hade kunnat fortsätta med hela dagen lång men regndropparna började falla efter en stund och vi hade ju faktiskt ett reportage att fota. Så vi fick sätta fart!
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4745elin_lansjo_kristin lagerqvist-4805
Vilka är det som håller till här?
Det är främst jag och min pojkvän Victor som håller till i stugan, men vi får ofta sällskap av våra vänner. Nästan varje dag hänger även Zigge här, det är grannens katt som kollar till oss titt som tätt.
Hur länge har ni haft stugan och vad det som fick er att köpa den?
Vi har haft stugan i tre och ett halvt år. Vi kände oss lite trångbodda i vår lägenhet, köket är som i många andra landshövdingehus väldigt litet och det är svårt att bjuda in vänner och ha plats för middagar där. I ärlighetens namn så längtade jag även efter en trädgård och en gräsmatta att gå barfota i.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4807elin_lansjo_kristin lagerqvist-4735elin_lansjo_kristin lagerqvist-4804
Hur skulle du beskriva din inredningsstil och filosofi?
Jag har nog egentligen inte en medveten filosofi kring hur jag inreder men jag utgår alltid från min magkänsla, och lyssnar till den där instinktiva känslan av glädje som uppstår när jag ser något som tilltalar mig. För mig är det är sådant som skapar trivsel, harmoni och då är det också sådant som jag vill omge mig utav. Hållbara levande material som trä, sten, keramik, naturliga färger, handgjorda ting och levande blommor och växter är typiskt för min inredningsstil.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4751elin_lansjo_kristin lagerqvist-4783elin_lansjo_kristin lagerqvist-4802elin_lansjo_kristin lagerqvist-4794
Vad inspirerar dig?
Mycket! Den sker ofta på både medvetet och omedvetet plan. Inspirationen kommer oftast till mig omedvetet, och jag hinner inte alltid att uppfatta vartifrån det kommer. Det känns som att inspirationen bara uppstår och det kan lika gärna hända under en konsert, som när jag experimenterar med stengodslera, gräver i trädgårdsrabatten eller tar en promenad. När jag aktivt söker inspiration är det ofta genom att bläddra i magasin, bland bildflöden som Instagram, Pinterest eller i samtal med mina inspirerande vänner.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4728elin_lansjo_kristin lagerqvist-4749elin_lansjo_kristin lagerqvist-4789
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4748elin_lansjo_kristin lagerqvist-4809

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4775
Berätta gärna lite om din  hobby som keramiker. Hur har din väg dit du
är idag sett ut?

Okej! Jag har lekt och experimenterat med keramik under åtta år och jag är självlärd vilket innebär att jag relativt förutsättningslöst prövat materialet och olika tekniker. Learning by doing, skulle kunna vara ett nyckelord i sammanhanget och jag har verkligen lärt mig och utvecklas genom många misstag längs vägens gång. Men jag ser det också som en styrka. Att jag kunnat låta min egna nyfikenhet styra riktningen på vad jag ska ta mig an för stunden och att jag själv fått testa mig fram bland tekniker och hittat egna vägar för att nå dit. Jag får hela tiden nya ideer på uttryck som jag vill pröva, vilket därmed resulterar i att jag ofta släpper nya kollektioner. Min småskaliga produktion är helt för hand och jag är mån om att bibehålla en exklusivitet i min keramik. Att den inte skall massproduceras utan tillverkas i ytterst få och unika exemplar. Idag skapar jag främst inredningsdetaljer och bruksföremål i olika sorters leror i form av exempelvis stora uppläggningsfat, tallrikar och ljuslyktor.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4770
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4815elin_lansjo_kristin lagerqvist-4819
 elin_lansjo_kristin lagerqvist-4780
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4726
Ditt bästa köp?
Stugan! Det platsbyggda köket med carerra-top! Och min Bialetti Mocka-kanna. Det morgonkaffet som blir till i den smakar ren magi och det skulle jag inte kunna vara utan.
Din värsta inredningstabbe?
En stubbe som vägde ton och som jag envist skulle släpa hem från enskog där jag hittade den. Mycket svett, svordomar och en knäckt rygg senare hade jag baxat hem den till stugan.  Väl på plats kunde jag dock inte alls begripa vad jag hade tänkt ha den till. Jag hade någon usprungsidé om ett rått sängbord, men det blev bara groteskt. Stubben stod vakt i trädgården ett halvår och när vi nästa gång åkte till tippen, rök den med.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4758elin_lansjo_kristin lagerqvist-4714elin_lansjo_kristin lagerqvist-4717elin_lansjo_kristin lagerqvist-4765
Vad gillar du bäst med stugan?

Det jag gillar allra mest är egenligen rummet utanför stugan, alltså själva trädgården. Att den är lite vild i sin växlighet och att trädgårdsbord och stolar står lite huller om buller. Vad gäller självastugan gillar jag nog huggkubben som Victor byggt men om jag får säga en sak till även dagsljuset i stugan som känns så levande när det strilar in genom de gamla handblåsta fönstren.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4700
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4830

Har ni några kommande projekt planerade här i stugan?
Ja, alltså har man en hundra år gammal trästuga så kommer man inte ifrån att det alltid finns projekt att ta tag i. Min skämshörna i trädgården är på baksidan och den är en av mina prioriteringar denna sommar. Jag hoppas kunna gräva ut lite av det igenväxta landet där och styra upp en planteringshörna och plats för planteringsbord och lite krukor. Annars har jag några loppisfyndade pallar och böjträstolar som ska slipas, kläs om och målas. Och ytterdörren på stugan behöver målas om. Och trädgårdsbänken behöver lagas. Och stuprör sättas upp. Listan kan göras ganska gång…

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4670elin_lansjo_kristin lagerqvist-4657

 Vilka är dina bästa trädgårdstips?

Ett av mina bästa trädgårdstips är inställningen om att trädgården ska får vara lite vild. Jag tycker att det känns helt rätt i att låta naturen få vara med och styra rabatterna och att man ger växterna utrymme att exempelvis fröså sig själva och därmed bidra till en levande, spännande och lite ängalik rabatt. På så sätt behöver du inte heller lägga vansinnigt mycket tid på att rensa, gräva och flytta på dina växter hela tiden. Blanda gärna in ätbara växter i din blomrabatt som kronärtskockor ihop med vallmon, det blir vansinnigt vackert. Och välj gärna ut några huvudfärger som får styra din palett litegrann, även om du inte måste vara supersträng med detta. För mycket olika färger kan göra att trädgården lite upplevs som rörig och oharmonisk.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4649elin_lansjo_kristin lagerqvist-4671elin_lansjo_kristin lagerqvist-4674elin_lansjo_kristin lagerqvist-4652
Dina tre måsten i en trädgård?
Medelhavsväxter som lavendel, olivträd och doftande örter.
Gamla svenska blomsorter som klätterrosor, akleja och vallmon.
Hängmattan och många korgstolar.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4644
Dina bästa Göteborgstips?
Nu i sommartider kan jag inte låta bli om att tipsa om utomhusaktiviteter.
Besök en av våra fina saluhallar och hantverksbagerier och inhandla till en picknick som sedan avnjuts på en solig grässlänt utmed Vallgraven eller i Slottsskogen.
Eller fyll din cykelkorg med vin och räkor. Ta sedan cykelturen till Saltholmen, Masthuggskyrkan eller Röda Sten och njut av solnedgången samtidigt som fiskebåtar och färjorna sakta glider in från havet.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4834elin_lansjo_kristin lagerqvist-4826elin_lansjo_kristin lagerqvist-4821
Tusen tack för pratstunden, bullarna, det goda kaffet och för att vi fick besöka er lilla stuga Elin!
Vill ni se mer av Elin får ni inte missa att följa henne på instagram där hon heter @elinlannsjo och så bloggar hon på elinlannsjo.blogspot.se.
1 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 25 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

 1. Caroline says:

  Hej!

  Allt är ju underbart vackert. Tack för ett fint reportage! Får jag fråga vad det är för gröna blad i den stora vita krukan på arbetsbänken? Superhäftiga!

 2. Maria says:

  Fantastiskt fint reportage och mysigt ställe! Jag blev lite nyfiken på färgen på väggarna, färgkod? Tack för all inspiration!

  //Maria

  • Elin Lannsjö says:

   Jag önskar verkligen jag kunde hjälpa dig och alla andra som brukar fråga om väggarnas färgkod. Men jag har ingen aning, för jag hällde ihop två burkar av olika gråa kulörer och blandade dem själv, vilket kan kännas lite dumt så här i efterhand om jag någon gång skulle vilja bättra på. Men jag vet att det är en grå som bryter något mot gult i alla fall!
   /Elin

 3. […] Någon kallar det här för kolonistuga: […]

 4. Anna says:

  Helt underbart reportage!
  Att ha stuga i stan, så himla smart.

 5. katarina says:

  hej!
  Var kommer Elins skinnjacka från? Superfin! Nån som vet??

 6. mariaemb. says:

  Fantastiska bilder!

 7. Linnea says:

  Hej! Den blågrå färgen på väggarna inomhus och den gröna på dörren är både helt fantastiska. Vad är det för färgkoder? //Linnea

  • Elin Lannsjö says:

   Hej Linnea!
   Se ovan svar ang färgkod till den gråa kulören.

   Jag har målat ytterdörren med S4010-G30Y.

   /Elin

 8. […] Söndagen spenderade vi hos Elin. Ni har ju redan sett kolonistugan här på Lovely life, eller hur? Så himla fint ställe och med en sjukt duktig fotograf som fångat allt på snyggaste […]

 9. Maria says:

  Dom fina fåtöljerna, var kommer dom ifrån alt vad heter dom?

 10. Linda says:

  åh vilken underbart reportage! Blev grymt inspirerad, undrar om du kan ge mig tips. Vill testa på att skapa i lera. Finns det någon sida där man kan hitta nybörjar tips som du känner till?=) Med vänlig hälsning Linda

 11. Gabriella says:

  Så otroligt fint och smakfullt inrett verkligen! Får jag fråga var köksstolarna kommer ifrån?

 12. […] nu ligger två superfina hemma hos reportage uppe på Lovely Life. Det ena är från keramikern Elin Lannsjös kolonistuga och det andra får stylisten Mari Strenghielms hus på Dalarö. Två alldeles magiska reportage […]

 13. […]  Materiales de vida sostenibles, tales como madera, piedra, cerámica, colores naturales, las cosas hechas a mano y las flores y plantas se pueden encontrar en esta acogedora casa.Puedes ver el artículo completo con más fotos e información aquí en la preciosa vida  […]

 14. Helena says:

  Åh, vilket underbart och jättefint reportage. Tack för inspirationen, jag vill också ha en kolonistuga…=)

 15. […] Swedish home belonging to Swedish blogger Elin Lannsjö, inspired by a interview made by Lovely Life. This organic and green cottage has us wanting to pack our bags and set sails for the romantic […]

 16. […] Menschen, die die skandinavische Lebensart und das modische Image verkörpern – wie Elin Lannsjö aus Göteborg. Ihr kleine Holzhütte sprüht vor […]

 17. […] haben diese schönes Ferienhaus von potter Elin Lannsjo ​​. Wie Sie alle wissen, habe ich eine kleine kleine Hütte in den Hollywood Hills. Ich bin also […]

 18. […] up who wants a lovely garden house like this one! Garden house of Elin Lannsjös via Lovely Life found on […]

 19. […] this lovely cottage of potter Elin Lannsjo.  As you all may know, I have a tiny little cottage in the Hollywood Hills.  So I am […]

 20. […] (Tips! Se fler inspirerande bilder från Elins tidigare lägenhet här samt ett reportage från kolonistugan här!) […]