Varberg – Håkesgård

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1711

I Stamnared två mil utanför Varberg ligger Håkesgård där Marie Emilsson bor tillsammans med Micke och sonen Loui 3år. Vi åkte dit för att prata trädgård och när vi stiger ur bilen på Maries grusade uppfart så slår en doft av poppel mot oss. En söt rökelsedoft som är alldeles ljuvlig. Marie berättar att det är då grannen vet att hon ska plantera sina grönsaker, då poppeldoften sprids över ängarna…

Marie ger oss en fantastisk rundtur i trädgården och den ena lilla stigen och dammen är vackrare än den andra och vi inser att vi endast är i början av maj. Oj oj, svårt att föreställa sig att det kan bli mycket vackrare än nu. Men så ser vi svavelpionen och honungsrosorna. Så jo, det kommer bli ännu vackrare… och, om möjligt, dofta ännu mer ljuvligt..

Maries hund Hobbe visar glatt vägen till hönsgården. Där hälsar vi på en ståtlig tupp vid namn Sixten och skrattar varmt åt hönan Daisys fart när hon får syn på Marie. Rut, Sonja, Prinsessan Lillian och Albertina ligger och ruvar och bryr sig inte nämnvärt om vårt besök. Men två små nykläckta kycklingar får vi gulla med. I dammarna simmar också guldfiskar och stora Koifiskar som vi nyfiket kikar på.

Marie bjuder på frallor med röd hemgjord krusbärsylt på innergården och vi får en liten pratstund om hennes gård, om sommaren och om det stora trädgårdsintresset.

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1740Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1668Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1593Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1605Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1602Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1603Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1599Berätta lite om gården, hur länge har ni bott här?

Vi har bott i huset i 3.5 år. Min dröm har alltid varit en kringbyggd gård & när detta låg ute till försäljning flyttade vi ifrån vårt nybyggda hus i Varberg. Det passade oss bra eftersom det inte var något akut renoveringsobjekt. Vi kan ta lite efterhand!

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1736Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1722 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1724 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1725 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1732 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1714

Hur skulle du beskriva din trädgårdsstil och filosofi?

Dom förra ägarna var riktiga växtsamlare så vi fick en bra grund som jag har gjort om på mitt vis. Jag älskar mycket grönt & många växter av samma sort. Eftersom här är så mycket olika sorters träd är det inte så mycket blommande perenner. Jag har mycket marktäckare så när jag gjort mitt röj på våren är den faktiskt ganska lättskött, vilket passar mig. Jag vill ha en trädgård att vara i med flera olika sittplatser så att man kan välja vilket trädgårdsrum man vill vara i för stunden.

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1706 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1703 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1689 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1690 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1696

Berätta lite om dig själv och dina spännande planer!
Jag jobbar som florist och konstnär. Två dagar i veckan jobbar jag på Paus frisör & inredningsbutik och så driver jag det nystartade företaget Trip2Garden med en kollega där jag öppnar upp min trädgård med butik & fika. Och så målar jag tavlor!

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1698 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1688

Vad inspirerar dig?

Jag blir inspirerad av naturen!  Trädgården här är på många ställen naturlig med mossa och sten.

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1679Har du några kommande projekt planerade med trädgården?

Just nu jobbar jag för att få klart mina projekt inför öppning sista helgen i maj. Odlingsdelen utanför växthuset ska bli klart och jag kommer även ha lite köksträdgård bredvid hönsgården.

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1683 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1682Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1636Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1662Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1672 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1674 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1659Vilka är dina tre bästa trädgårdstips?

1. Börja med väggar & tak, plantera fina träd och var inte rädd för lite höjd.
2. Tänk stort när du köper perenner! Istället för att köpa 1 ex av varje planta köp 10! Då får man ett lugnare intryck i rabatterna!
3. Ha inte så höga krav på dig själv o trädgården. Gör det du tycker är kul! Det gör inget om gräsmattan är lite vildvuxen ibland.

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1652 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1648 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1646Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1734 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1628 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1629Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1643 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1625Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1743 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1613 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1608

Har du några trädgårdar du gärna vill besöka?

Jag drömmer om att åka till Monets trädgård och att resa till Japan för att bli inspirerad!

Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1607Marie emilsson_ kristin lagerqvist-1589 Marie emilsson_ kristin lagerqvist-

Tusen tack för att vi fick besöka din trädgård Marie. Snart ses vi igen! Men då blir det bilder inifrån huset och säkert några fler från trädgården, för känner vi oss själva rätt kommer vi inte kunna låta bli. Så håll utkik här på Lovely Life om ni är nyfikna på att se mer från underbara Håkesgård.

Vill ni besöka trädgården och gårdsbutiken är det bäst att hålla koll på Trip2Gardens instagramkonto för aktuella tider och adress!

Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist

Foto: Kristin Lagerqvist

1 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 11 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

 1. Patrik says:

  Vilken trädgård! Man blir verkligen inspirerad! =D

 2. Anna says:

  Man vill bara flytta in direkt!!!
  Såå fina bilder!

 3. […] Johanna och Kristin har besökt Håkesgård där Marie, Micke och sonen Loui bor. Vilket magiskt ställe! […]

 4. […] I veckan var Krisin och hälsade på Marie som bor på Håkesgård utanför Varberg, fokus då var hennes vackra trädgård men redan nu på torsdag ska vi dit igen för att göra ett hemma hos reportage. Jag längtar! Fler bilder och hela reportaget från trädgården hittar ni här. […]

 5. Jonna says:

  Känslan…. Jag säger bara wow!!!! Drömskt!!!

 6. Monica Ekervik Hedman says:

  Allt är så fint! Du förmedlar en underbar känsla genom bilderna!

 7. Hampton SC says:

  I’m dying of love for the garden, the dog, the chickens and the store.
  I am impatient to see inside <3

 8. Ann-Christin Eriksson says:

  Helt underbara bilder! Jag blir så inspirerad / Härligt

 9. Lars jarnevid says:

  Såg din hemsida
  Vilka tider och dagar är det öppet
  Är det någon affär och café om jag fattat rätt
  Och en fin trädgård att titta på