Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode

Hejdå och tack!

abientot2

Chez Wood i form av blogg här på Lovely Life har kommit till vägs ände. Det här blir det sista inlägget som jag publicerar och snart släcks bloggen ner, men misströsta inte, vi ses snart på ett nytt sätt.
Tack för alla roliga hejja-rop och pepp från dag 1! Bättre läsare än er får man leta efter. Det pratas mycket om att internet är så fullt av elakheter och det kanske stämmer på andra ställen men bloggar man om chiafrön, nån hummer då och då och lite svart ris stämmer det då verkligen inte.
Har man till råga på allt en mörkblå sammetssoffa så är det smooth sailing hela vägen kan jag lova.
Vill man så kan man självklart maila på contactchezwood@gmail.com och följer man mig på instagram (där jag heter sofia_wood) får man snart veta mer om framtiden! Hoppas vi ses där.
x
S
2 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 16 Kommentarer

hummertacos

Lostertaco

Har ni hört något godare? Bästa helgmaten om man inte vill stå vid spisen hela dagen utan fokusera på sina gäster. Kronan på verket är Sean Connery-såsen, den är verkligen en hit som kan använda till det mesta. Kan ju även tillägga att hummertacos smakar bäst med ett glas bubbel till!

Receptet kan man höfta lite och låta alla plocka ihop själva medan till fyra personer behöver man ungefär:

8 tortillabröd – jag köper mina från La Neta eftersom kvalitén på hantverkstortillas är helt oslagbar! Bor du i Stockholm säljs de till exempel på Urban Deli

3-4 humrar, köttet plockat och skuret i små munsbitar

1 knippe koriander, hackat och blandat med + 1/2 silverlök, fint hackad

Picco de Gallo

Guacamole på 2-3 avokadon

Limeklyftor

Blandad sallad

Världens godaste Sean Connery sås:

1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
1 äggula
1 tsk sambal oelek
1,5 tsk risvinäger
5 tsk japansk soja
1 tsk sesamolja
2,5 dl matolja

Börja med att se till att alla ingredienser håller samma temperatur så såsen inte skär sig när du vispar ihop den.

Riv vitlök och ingefära fint och vispa sedan ihop med alla ingredienser förutom matoljan.
Tillsätt sedan matoljan i en tunn stråle under vispning eller med mixerstav.

8 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 3 Kommentarer

Indiska linser med kokos och ingefära

indian
Står och experimenterar vid grytorna nu på kvällarna, har en stark känsla av att jag behöver nytt till repertoaren och känner mig inspirerad av att utforska lite andra kök och smaker just nu.

2 schalottenlökar, hackade

2 msk kokosolja
4 cm bit färsk ingefära, riven
1,5 msk garam masala
0,5 -1 msk torkad chili
2 msk tomatpuré
500 ml kokosmjölk
500 ml vatten
1 msk grönsaksbuljong
Salt
3 dl små fasta linser, ex. Puy eller beluga
200 g fast tofu, marinerad eller naturell
3 tomater, urkärnade och skurna i strimlor
65 g babyspenat
Smält kokosoljan på mellanhög värme i en gjutjärnsgryta. Fräs löken i 4-5 minuter utan att den tar färg. Tillsätt ingefära och kryddor och fräs i ett par minuter tills amma dofter frigörs. Rör ner tomatpuré, kokosmjölk, vatten, buljong och en nypa salt. Koka upp och tillsätt linserna. Sänk värmen och låt puttra under lock i ca 30 minuter tills linserna är klara.
Avsluta genom att vända ner tofu, tomater och spenat precis innan servering, det ska inte koka, bara värmas igenom. Servera med ris eller liknande.
4 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 3 Kommentarer

Savoykål,broccoli parmesan och grädde

Savoy

Parmesanstuvad savoykål med broccoli – den perfekta sidedishen just nu tycker jag!

1/2 röd chili, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 schalottenlök, hackad
2 msk olivolja
200 g sparrisbroccoli
1/2 huvud savoykål, strimlad
1 msk smör
1 citron, zest och saft
1,5 dl matlagningsgrädde
Ca 2 dl färskriven parmesan, efter smak

Fräs chili, vitlök och lök i olivolja i en stor panna ett par minuter utan att ta färg. Dela stjälken till sparrisbroccolin i cm-stora bitar, behåll buketten hel. Fräs tillsammans med löken 2-3 minuter och vänd sedan ner kålen också. Fräs i 5-6 minuter tills kålen mjuknat, ha i en klick smör och pressa sedan över citronen. Häll över grädde, salta och peppra och låt sedan reduceraner till ungefär hälften. Avsluta genom att vända ner parmesan och citronzest.

2 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer

Torskrygg, rödvinslinser och mandelpotatispuré

IMG_3803

Hoppas alla har en härlig fredag, här har det varit full rulle hos Cirkus Wood eftersom båda barnen är hemma på fredagar men vi ser verkligen fram emot den här helgen som kommer!

Idag tänkte jag bjuda er på den här klassikern. Att rimma torsken i den här rätten gör enormt stor skillnad, den blir mycket fastare och godare (och enklare att steka eftersom den håller ihop bättre!) vilket behövs för konsistensen, speciellt om man ska med en potatispuré till tycker jag.

4 portionsbitar torskrygg, ca 800 gram – 1kg
1,5 L vatten
1 dl salt
3 msk smör

2 dl belugalinser
2 ekologiska morötter
2 schalottenlökar
2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
3 msk hackad bladpersilja

1 kg skalad mandelpotatis
3 dl grädde
100 g smör
Salt och vitpeppar

Häll saltet i vattnet och rör tills det lösts upp. Lägg i torsken och rimma 20 minuter. Ta upp ur vattnet och torka av fisken.

Gör ordning linser och potatis medan fisken rimmar.  Hacka lök och morötter fint och fräs i  i en stor djup panna 6-7 minuter tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i linserna, vinet, vattnet och fonden. Låt puttra tills nästan all vätska kokat in och linserna är mjuka men bibehåller sin form.

Sjud potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 12 minuter. Häll av vatten och låt ånga av. Pressa eller passera potatisen och vispa sedan ner smör följt av grädde. Smaka av med salt och peppar.

Värm en stekpanna till medelhög värme och lägg i smöret. Salta torsken försiktigt (den har ju redan rimmats) och peppra med nymalen svartpeppar. Lägg i torsken med  ena sidan nedåt stek ca 4 – 5 min, tills kanterna börjar bli gyllenbruna. Ös smöret med en sked över fisken upprepade gånger. Vänd därefter fisken och stek varsamt ca 2 min på andra sidan. Stektiden varierar självklart med tjockleken på fisken men var noggrann med att inte låta den gå för länge eftersom det är så tråkigt om den blir torr.

Vänd ner gott om bladpersilja i linserna precis innan servering och njut sedan!

7 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Turkiska bönor med yoghurt och myntasmör

turkishbeans
Första rätten ur nya boken och ett måste att prova tycker jag! Kryddig, söt, stark, mustig och sval – ja allt på en gång! Vi åt grytan till röd quinoa, det var jättegott men bulgur, bovete, matvete eller en bit grillad fisk skulle passa utmärkt det med.
3-4 personer
4 msk olivolja
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, urkärnad och hackad
1/2 tsk kanel
2 tsk spiskummin
400g konserverade körsbärstomater
125 ml grönsaksbuljong
2 tsk farinsocker
Salt & Peppar
800 g borlotti eller vignabönor på burk
25 g smör
2 tsk torkad mynta
100 g matlagningsyoghurt
Värm oljan i en gryta och fräs löken mjuk, tillsätt vitlöken och fräs i ca 4 minuter till. Ha i chilin och pudra sedam över kanel och spiskummin och låt fräsa i ytterligare 2 minuter. Tillsätt tomaterna, buljongen, sockret och salt och peppar och låt sedan puttra i 20 minuter. Rör runt med jämna mellanrum.
Tillsätt bönorna och koka under uppsikt ytterligare 20 minuter, fortsätt röra emellanåt. Späd om grytan blir för tjock, den ska vara inte vara torr.
Smält smöret precis innan servering och tillsätt myntan, fräs i 15 sekunder för att frigöra alla dofter.
Servera bönorna mer en sked yoghurt och lite myntasmör ringlat över.
5 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

En fantastisk kokbok

Grains

Jag får ganska ofta mail från er (tack snälla för det, jag älskar när ni hör av er!) där ni undrar om jag har tips på bra och inspirerande kokböcker därför tänkte jag nu tipsa om underbara Grains – Seeds & Legumes  som jag fick i present av en vän förra veckan.

Det här är verkligen en bok som har allt så jag tänkte att vi kan köra en liten serie med recept och provlagningar här på bloggen så får ni själva avgöra om ni blir sugna på att klicka hem boken! Gillar ni greppet kan vi göra det till en kategori så kan jag visa upp några av mina bästa guldgruvor i köket och ni kanske får lite härlig inspiration!

Vi börjar imorgon med Turkiska Bönor med yoghurt och myntasmör – låter gott va?!

 

 

 

 

3 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 2 Kommentarer

Pilgrimsmusslor med citron, brysselkål, rött ris och pumpafrö

redrice2
Fredagsmiddagen är löst!
2 dl rött ris
1 citron, saft och zest
200 g brysselkål
3 msk pumpafrön
80 g blandad sallad
200 g pilgrimsmusslor
3 msk smör
2 msk hackad bladpersilja
3 msk Smör
Olivolja
Salt och peppar
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Fluffa upp med en gaffel och låt sedan svalna. Ringla över ett par matskedar olivolja och zesten av hela citronen och saften av halva. Spara andra citronhalvan till senare.
Lägg upp salladen över ett fat och skeda sedan över riset.
Dela bysselkålen på mitten och stek på hög värme i olivolja tills den får färg och mjuknar lite, ca 4 minuter. Dra ner värmen lite och ha i pumpafrön, stek ytterligare 3-4 minuter och lägg sedan upp över riset.
Smälta smöret i en panna på hög värme, när det skummar och har tystnat lägger du i musslorna, stek gyllene max 1 minut per sida, gärna lite mindre. När båda sidorna av musslorna är stekta vänder du snabbt ner finhackad persilja och pressar över det sista av citronen. Lägg upp musslorna på salladen och skeda över citron och persiljesmöret. Smaka av med salt och peppar
3 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 2 Kommentarer

Att snabbpickla

image

Chevre Chaud med snabbpicklad gulbeta

Att snabbpickla är en väldigt bra metod tycker jag, med ett par enkla steg skapar du på cirka 30 minuters inläggningstid ett krispigt tillbehör med en smaktät och intressant brytning till de flesta rätter och sallader. Känns proffsigt och är så gott!

Tänk på att det ska vara små ätvänliga bitar, att hyvla, strimla eller dela är dina bästa vänner i det här!

1-2-3 lag

1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten

300 – 400 g Grönsaker att pickla exempelvis hyvlad gul, röd eller polkabeta, kålrabbi, olika lökar – gärna små som du kan dela och sedan bryta ner i vackra hela blad, blomkål eller morötter.

Rensa och skär ned grönsakerna. Koka upp ingredienser till 1-2-3 lagen i en liten kastrull och lägg sedan ned grönsakerna. Ta genast av värmen och låt stå och dra tills det svalnat ca 30 minuter. Häll av och servera!

4 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer

Pasta med broccoli, färskost och vitlök

broccolipasta
Broccoli med färskost och vitlök är en  urgod sidedish som jag ätit många gånger på Brillo och när jag hittade receptet i Tommy Myllymäkis FANTASTISKA kokbok Grönsaker – Tillbehör & Garnityr  (tips – köp den!) kunde jag inte motstå att prova göra den själv fast öka på såsmängden och göra om det hela till en enkel pastarätt. Min 3-åring hemma åt en vuxenportion och utbrast sedan lyckligt att det var det godaste hon ätit. Tummen upp med andra ord!
500 g färsk pasta
2 broccolihuvuden, ca 500 g
8 vitlöksklyftor, tunt skivade
Olivolja
2 dl grädde
200 g färskost, ex Philadelphia
150 – 200 g finriven parmesan
Salt & Peppar
Ansa och plocka ner broccolin i små buketter och fräs sedan med vitlöken i olja på ganska hög värme tills broccolin mjuknar, ca 4 minuter.
Rör ner färskost och grädde och låt koka ihop.
Koka under tiden pastan al dente i välsaltat vatten. Häll av men spara lite av pastavattnet.
Rör ned ungefär hälften av parmesanen i broccolin och vänd sedan ner pastan. Späd eventuellt med lite pastavatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar och toppa med resten av parmesanen.
8 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer
Page 1 of 1412345...10...Last »