Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

Grönkål med fänkål, päron och valnötter

Processed with VSCOcam

Det här är så himla gott och galet nyttigt. Grönkål en klassisk superfood som är fullpackad av näring och innehåller mängder av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Den är också en virus och bakteriedödande antioxidant som motverkar farliga inflammationer i kroppen. Valnötter innehåller mycket Omega 3, en essentiell beståndsdel av hjärnan. Toppen om man till exempel inte äter fet fisk så ofta!

1 knippe grönkål
1 liten, späd fänkål
1 päron
2 avokado
1 ekologisk citron, zest och saft
1 rejäl msk tahini eller cashewpasta
1/2 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
Salt och peppar
Handfull valnötter

Rensa grönkålen genom att plocka bladen från stammen och skära loss den grova mittstjälken. Skär ner bladen i munsbitstora bitar.

Blanda tahini eller cashewpastan med citronzest och citronsaft. Vispa ihop med olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.

Blanda grönkålsbladen och dressingen med händerna, massera hårdhänt bladen för att krossa den råa grönkålens struktur. Gör man inte det kan grönkålen lätt bli väldigt tuggig. Ta i hårdare än vad du tror!

Skär bort den grova botten och skala av det yttersta lagret på fänkålen. Hyvla fänkålen med en mandolin eller skär den flortunt med en vass kniv. (Tips! Har du inte en mandolin så investera i en – de är fantastiska!).

Skär avokadon i grova bitar och vänd ner tillsammans med fänkålen i grönkålen . Var inte allt för pjoskig här heller – avokadon får gärna mosas lite och delvis lägga sig som en tunt silkigt täcke över kålen. Skiva päronet i långa skivor och vänd ner. Strö över valnötter. Voila!

Ps. Hade inte den här salladen tillkommit på en ytterst trött kväll hade jag nog orkat ta fram grillpannan och prova grilla päronen. Tror verkligen det vore gott så gör det om du orkar!

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 6 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

 1. Lisa says:

  Ny favoritblogg! Älskar vegetarisk matlagning och en är ju alltid i behov av ny inspiration, så tack för det. Bara en önskan/fråga: dina recept – hur många personer riktar sig dem till vanligen?

  • chezwood chezwood says:

   Hej Lisa! Vad glad jag blir att du gillar bloggen! Recepten är oftast för 4 personer, ska skriva ut det i framtiden också för tydlighetens skull. Hoppas du fortsätter kika in! Sofia

 2. […] Jag gjorde en grönkålssallad med fänkål, päron och valnötter. Receptet hittar man här. […]

 3. […] i grönkål. Förutom att ha i det i smoothies och juicer inspirerar Chez Wood mig och jag lagar denna sallad, denna pasta och grönkålschips. Så otroligt gott alltihop! Och så är det ju vackert också, […]

 4. […] och vill rulla runt i det. Jag älskar grönkål och det är det fler som gör, kika in här och här och […]

 5. […] Skördefest i Folketspark. Blev ett knippe grönkål. Med planen att göra denna salladen. […]