Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

Spaghetti Aglio e Olio med långsamt rostade tomater

spaghettiaglio

Det enklaste är det godaste, det här är grundstommen i mycket av den pasta vi äter här hemma.

400 g spaghetti
5-6 matskedar olivolja
3 klyftor vitlök
1 stor nypa torkade chiliflingor
400 -500 g småtomater
125 g buffelmozzarella
1 knippe basilika
Vällagrad parmesan
Finare olivolja till servering
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180C och lägg tomaterna i en mindre ugnsform i glas eller porslin. Ringla över någon matsked olivolja, salt och lite nymalen svartpeppar. Rosta i ugnen ca 40 minuter.

Skiva vitlöken så tunt du bara kan men hacka den inte. Häll olivoljan i en stekpanna och lägg i vitlöken och chilin i den kalla oljan. Värm försiktigt upp men var mycket noggrann med att inte bryna vitlöken. Om den börjar ta färg får du börja om. Låt fräsa försiktigt tills vitlöken blir genomskinlig och chilin blir aromatisk.

Koka pastan al dente och häll av snabbt. Det gör inget om en liten del av pastavattnet är kvar. Det är så stärkelserikt att det hjälper binda oljan till en silkig sås. Häll över pastan i stekpannan och vänd pastan så oljan, vitlöken och chilin blandas runt väl. Ta ut tomaterna och vänd ner i pastan tillsammans med vätskan som bildats i ugnsformen. Smaka av med ordentligt med salt och nymalen svartpeppar. Strimla basilikan och vänd i, riv över mozzarella och servera med ordentligt med parmesan hyvlad över och ett par extra droppar av din finaste olivolja.

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

  1. Paulina says:

    men gud!! det där ser fantastiskt ut!

  2. sandra says:

    Kan intyga att det är galet gott och enkelt! Seglade direkt upp på topp-tio-listan hemma 🙂