Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

Torskrygg, rödvinslinser och mandelpotatispuré

IMG_3803

Hoppas alla har en härlig fredag, här har det varit full rulle hos Cirkus Wood eftersom båda barnen är hemma på fredagar men vi ser verkligen fram emot den här helgen som kommer!

Idag tänkte jag bjuda er på den här klassikern. Att rimma torsken i den här rätten gör enormt stor skillnad, den blir mycket fastare och godare (och enklare att steka eftersom den håller ihop bättre!) vilket behövs för konsistensen, speciellt om man ska med en potatispuré till tycker jag.

4 portionsbitar torskrygg, ca 800 gram – 1kg
1,5 L vatten
1 dl salt
3 msk smör

2 dl belugalinser
2 ekologiska morötter
2 schalottenlökar
2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
3 msk hackad bladpersilja

1 kg skalad mandelpotatis
3 dl grädde
100 g smör
Salt och vitpeppar

Häll saltet i vattnet och rör tills det lösts upp. Lägg i torsken och rimma 20 minuter. Ta upp ur vattnet och torka av fisken.

Gör ordning linser och potatis medan fisken rimmar.  Hacka lök och morötter fint och fräs i  i en stor djup panna 6-7 minuter tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i linserna, vinet, vattnet och fonden. Låt puttra tills nästan all vätska kokat in och linserna är mjuka men bibehåller sin form.

Sjud potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 12 minuter. Häll av vatten och låt ånga av. Pressa eller passera potatisen och vispa sedan ner smör följt av grädde. Smaka av med salt och peppar.

Värm en stekpanna till medelhög värme och lägg i smöret. Salta torsken försiktigt (den har ju redan rimmats) och peppra med nymalen svartpeppar. Lägg i torsken med  ena sidan nedåt stek ca 4 – 5 min, tills kanterna börjar bli gyllenbruna. Ös smöret med en sked över fisken upprepade gånger. Vänd därefter fisken och stek varsamt ca 2 min på andra sidan. Stektiden varierar självklart med tjockleken på fisken men var noggrann med att inte låta den gå för länge eftersom det är så tråkigt om den blir torr.

Vänd ner gott om bladpersilja i linserna precis innan servering och njut sedan!

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

Inga kommentarer än..