Göteborg: Trädgårdsföreningen

garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8267

Trädgårdsföreningen ligger i hjärtat av Göteborg och är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Entrén är fri och här anordnas guidade turer, utställningar, konserter, teaterföreställningar, yoga och utomhusträning med mera. Kika in på deras hemsida för att ta del av programmet för 2015. Vill man bara strosa runt på egen hand går det såklart minst lika bra.

garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8217garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8224 garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8223Vi började med en fika på Rosencafeét’s uteservering.

garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8230 garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8232 garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8234 garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8235 garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8237Och tog sedan en sväng i parken.

garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8251 garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8240 garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8245Just nu är Rosariet fyllt av flera tusen doftande rosor.  garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8258

I Den Sjunkna Trädgården av Nina Thalinson och Gert Wingårdh har de inspirerats av både hundraårig engelsk trädgårdskonst och Ostindiska kompaniets förlista laster. Hela denna vägg är gjord av porslinsskärvor, donerade av Sjöfartsmuseet i Göteborg, en gång bärgade från Ostindiska kompaniets fartyg Götheborg som sjönk i stadens inlopp 1745.   garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8265I Palmhuset, det eleganta växthuset från 1878, hittar du palmer och andra tropiska växter. Just nu har dessutom keramikern Frida Mälarborn Hoshino utställning i huset som pågår till den 16/8.

garden gbg_LL__kristin lagerqvist-8264

Besök denna oas du också!

TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN

SLUSSGATAN 1

411 06 Göteborg

Ingångar från Slussgatan (Drottningtorget), Södra vägen (Bältespännarparken) och Nya Allén.

 

Av: Johanna Bradford och (foto:) Kristin Lagerqvist

1 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

PARADISETS MATMARKNAD

IMG_6718

Äntligen har Stockholm fått en komplett matmarknad i två plan på 1600 kvm med ett stort sortiment av ekologiska, småskaliga och naturliga varor. Paradisets matmarknad hittar ni på Brännkyrkagatan 62 (tunnelbana Zinkensdamm) på Södermalm.

IMG_6713IMG_6726IMG_6714

Paradisets matmarknad riktar sig bland annat till dem som “redan idag handlar lite ekologiskt och mycket svenskt och dessutom försöker undvika halvfabrikat med okänt ursprung” och lovar att priserna inte kommer att vara högre än hos de stora kedjorna. Och så mycket roligare att handla mat då.IMG_6743IMG_6739Dessutom finns en härlig Foodcourt som erbjuder soppor, sallader, vegetariska rätter, burgare, flatbreads och tapas och ett bageri. Är du sugen på något sött så finns glass hos StikkiNikki. Eller varför inte ta ett glas ekologiskt vin eller en närproducerad öl!? Här finns det mesta alltså, och väl värt en promenad från Slussen för besökaren i Stockholm i sommar.

IMG_6724IMG_6731IMG_6727IMG_6729

Inte nog med det; dessutom erbjuder man till exempel yoga i butiken. Här hittar ni mer information om olika händelser hos Paradiset.

Av: Ulrika Randel och (foto:) Amelia Widell 

3 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

DALARÖ

IMG_7428Lovely Life:s bloggare Mari Strenghielm, som vi nyligen hälsade på ute på Dalarö i Stockholms skärgård, delar sina bästa Dalarö-tips med oss. Perfekt för en dagsutflykt om man bor i stockholmsregionen eller varför inte planera in en tripp och ta in på hotell i byn i sommar. Mari bjuder oss på en detaljerad tour runt nejden. Häng med här!IMG_7427

Starta dagen med frukost på Dalarö Bageri; förslagsvis med nybakade croissanter och en kopp kaffe. Köp med Dalaröknubben hem, som är ett gott mörkt bröd med anis, fänkålsfrön och kummin. På bageriet finns också en liten gård där man kan sitta och läsa morgontidningen.IMG_7251

Efter det är det dags för en promenad. Börja med att gå upp till Amerikaberget och njut av utsikten. Fortsätt promenaden med vyer över vackra takåsar och skärgården till slutet av Birger Jarlsvägen där ni svänger ner till vänster för att komma till Strandvägen. Där är det fint att sitta och filosofera; gärna med en glass som man köper vid hotellbryggan (på macken eller på hamnkaféet mittemot).IMG_7244IMG_7238

Fortsätt längs med vattnet bort till slutet av fiskarhamnen och gå sedan uppför backen tills ni kommer till Dalarö Sjöstig, där går ni viker av för att gå upp på Lotsberget och beundra utsikten över skärgårdsbebyggelsen. När ni kommer ner igen fortsätter ni framåt och där Birkavägen tar slut ligger Odinsvägen som är affärsgatan på ön.IMG_7431IMG_7448Uppe till höger på gatan ligger Dalarö Lanthandel där lunchen intas. Ett tips är den varmrökta laxen eller kavringen med Skagenröra men allt är bra. Vill man ha ett glas vin eller en öl till erbjuder lanthandeln det också. Här sitter ni antingen inne i växthuset eller ute i trädgården. Innan ni går tar ni en vända inne i lanthandeln och inspireras av alla fina förpackningar, härliga grönsaker, frukter och fina blommor.IMG_7450IMG_7435IMG_7451IMG_7439

Snett emot lanthandeln ligger Dalarö Fisk & Delikatess där ni kan ta en knäckemacka med nystekt strömming på, om ni inte skulle vara mätta ännu. Fortsätt gatan upp en liten bit och gå in på Frejavägen och när ni kommer till Wallinvägen går ni till vänster förbi vackra Hotell Bellevue.

Wallinvägen går sedan över i Baldersvägen som ni svänger ner på till höger. Baldersvägen (Maris gata) är en väldigt vacker och populär promenadväg längs med vattnet. Följ denna bort till Saltsjöbadsvägen där ni tar direkt vänster på Torsvägen. Torsvägen ligger på en höjd och har fin utsikt och även där finns det vackra gamla hus att beundra.IMG_7433

Nu börjar ni bli varma och sugna på ett dopp och då kan ni ta er ner till Schweizerbadet. Där finns tre långgrunda sandstränder på rad, så det är bara välja var ni vill vara. Här finns även den finaste lilla minigolfbanan som rekommenderats varmt om man vill hitta på något.

När ni badat klart och det börjar bli eftermiddag går ni över bron tillbaka till ön igen och bort till Askfatshamnen där det ligger en liten pärla till restaurang som heter Bistro Solsidan. Restaurangen ser väldigt enkel ut men har god mat och proffsig personal. Dessutom bjuder de på sjöutsikt och kvällssol. Nere i Askfatshamnen finns det vattenaktiviteter för den sportige hos Stockholm Water Events; sup, kitesurfing, kajakuthyrning och segling till exempel.IMG_7252IMG_7257

När ni är mätta och belåtna åker ni bort till Smådalarö Gård, där ni checkar in för en övernattning. På kvällen badar och bastar ni i deras badtunna utomhus, och sedan gör ni er i ordning för middag på  nyöppnade Brasserie & Bränneri. Mätta och belåtna njuter ni därefter av en konsert; i sommar kommer bland annat Joel Alme och Ebbot Lundberg dit.

Dagen avslutas med ett nattdopp i Hemviken!IMG_7246

Ta sig till Dalarö: Härligaste sättet att åka till Dalarö är givetvis med båt. Antingen har du din egen och då anländer du vid gästhamnen vid Hotellbryggan, Askfatshamnen eller Smådalarö gård. Annars kan du ta dig hit med Vaxholmsbåten. Det är trevligt att ta båten ut efter jobbet på fredagen och passa på att ha lite AW uppe på soldäck. Bil tar cirka 30 minuter från Södermalm och från Gullmarsplan går det direktbussar som tar cirka 35 minuter.

Av Ulrika Randel och (foto:) Amelia Widell

 

6 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer
Page 1 of 1112345...10...Last »