Sommarlunch i växthuset

lunch_sommar_kristin lagerqvist-4028En av de bästa sakerna med sommaren måste vara alla goda råvaror som finns och att det då blir enklare att svänga ihop en snabb måltid.

lunch_sommar_kristin lagerqvist-4030Vi dukade upp en lunch för två i Kristins växthus.lunch_sommar_kristin lagerqvist-4034Tomat och mozzarellasallad med basilika och massor med olivolja.

lunch_sommar_kristin lagerqvist-4031

Till det en bricka med parmaskinka och tryffelsalami. Vill man hellre ha ett vegetariskt alternativ är det supergott att hyvla zucchini och steka snabbt i olivolja.lunch_sommar_kristin lagerqvist-4035Till det drack vi lemonad och fläderbärsdryck ur fina flaskor från Naturfrisk.

Bigarråerna och jordgubbarna åt vi precis som de är till efterrätt.

Enkelt, gott och supersnabbt att fixa!

Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist

Foto: Kristin Lagerqvist

0 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Midsommarkrans

midsommar_kristin lagerqvist-

Varför göra en traditionell krans tänkte vi i år och gjorde en egen variant med klematis, pioner, hortensia, hundkex och lövkoja. Såhär gjorde vi!

midsommar_kristin lagerqvist-3881

midommar2_kristin lagerqvist-midommar3_kristin lagerqvist-3917

Vi köpte pioner, lövkoja, hortensia och plockade resten hos Strömma Farmloge.

midsommar_kristin lagerqvist-3897midsommar_kristin lagerqvist-3956

Vi började med att göra stommen av ståltråd.

midsommar_kristin lagerqvist-3959Sedan är det bara att börja vira fast blommorna med grön spoltråd. Vi började med klematis som fick bli grunden.

midsommar_kristin lagerqvist-3968

midsommar_kristin lagerqvist-3977

Fyll på med så mycket blommor som önskas.

midsommar_kristin lagerqvist-3998

Innan den binds ihop helt måste man testa så att den blir bra i storlek. När storleken är bestämd binder du ihop det sista, är man riktigt proffsig gör man en hyska och hake så att du kan justera storleken under dagens gång.

midsommar_kristin lagerqvist-4024

Klar och redo att bli fotad!

midsommar_kristin lagerqvist-4007

Som en kungakrona gjord av blommor! Glöm inte bort att lägga sju sorters blommor under huvudkudden också.

En riktigt Glad Midsommar önskar vi er alla!

5 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 2 Kommentarer

Pavlova med smak av sommar

pavlova_kristin lagerqvist-4041

Sommarens godaste dessert? Pavlova med lemoncurd och jordgubbar såklart!

INGREDIENSER, 4 portioner:

Marängbottnar:

3st äggvitor

3dl strösocker

1tsk citronsaft

2tsk maizena

Fyllning:

Lemoncurd.

Vi valde vi att ta den enkla vägen och köpa färdig men vill du göra egen gör du självklart det.

Garnering:

3dl vispgärdde

Jordgubbar eller andra färska bär/frukter

Mynta och/eller citronmeliss

Smultronblommor

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
  3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
  4. Portionera ut 8st klickar med marängsmeten på bakplåtspapper och platta till lite.
  5. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
  6. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

pavlova_kristin lagerqvist-4049

Nu börjar det roliga! Placera ut marängbottnarna på assietter och lägg på cirka 1-2 msk lemoncurd och en klick grädde.

pavlova_kristin lagerqvist-4059

Placera sedan en till marängbotten på och toppa med grädde och färska bär. Denna gången valde vi jordgubbar men det går att variera i det oändliga.

pavlova_kristin lagerqvist-4067

Lite mynta eller citronmeliss är gott på och så några smultronblommor för syns skull.

pavlova_kristin lagerqvist-4077

 

Sommar på en assiett! Smarrigt som tusan.

6 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Månadens bukett: Maj

DSC01555

Recept: Nejlika, Ros Peache-avalon, Astillbe, Löjtnadshjärta, Lejongap, Klematis.

DSC01561 DSC01566 DSC01569

3 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Mille feuille med smak av havtorn och apelsin

 

DSC00596

Ingridienser:

6 st apelsiner

2 dl havtorn

strösocker

3 ägg

1 msk rom eller valfri likör

2 dl vispgrädde

3 st filodegsark

100 g smör

Flytande honung

DSC00597

Apelsiner

3 apelsiner

Filea apelsinerna och ställ åt sidan.

Apelsinmarmelad

1 apelsin, saften och skalet av

1 ½ msk strösocker

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda ihop till en marmelad.

Apelsinmousse 

3 äggulor

2,5 msk strösocker

1msk rom eller valfri likör

1 msk apelsinmarmelad

2 dl vispgrädde, kylskåpskall

1 äggvita

Vispa äggulor och socker pösigt och ställ åt sidan.  Vispa grädden hårt och häll i likör och marmelad. Vispa lite till och ställ in i kylen. Vispa slutligen äggvita till hårt skum. Blanda äggkräm och grädde. Vispa ner hälften av äggvitan i krämen och vänd slutligen ner resten av äggvitan försiktigt så att krämen blir fluffig. Ställ kylt minst en timme till montering.

Filodeg

Sätt ugnen på 175grader

3 filodegsark

75 g smält smör

2-3 msk strösocker

Flytande honung

Plåt

Bakplåtspapper

Lägg ut första filodegsarket och pensla med smör och strö över socker. Lägg ark två ovanpå första arket och gör lika som på första. Lägg på ark tre och pensla med smör och ringla nu över flytande honung. Skär avlånga remsor och dela remsorna i rektanglar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn tills de fått fin färg ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna.

Havtorn och apelsinsås

saften av 2 apelsiner

2 dl havtorn

2 msk strösocker

25 g smör

Koka ihop alla ingredienser. Stavmixa och sila av i finmaskig sil. Häll tillbaka vätskan i kastrull och sjud ihop med smör. Ställ åt sidan.

DSC00598

Montera

Ta fram vackra tallrikar. Lägg ett filokex på varje tallrik. Lägg på en generös klick apelsinmoussen några apelsinfiléer och ringla över lite marmelad. Lägg nästa kex och upprepa. Lägg på sista kexet. Dekorera tallriken med havtornsåsen, några apelsinfiléer och pudra slutligen över florsocker och servera.

TIPS

Ibland byter jag ut moussen med vaniljglass – gott en varm sommardag!

Recept: Katinka Svedberg Foto: Amelia Widell

4 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer
Page 1 of 41234