Mille feuille med smak av havtorn och apelsin

 

DSC00596

Ingridienser:

6 st apelsiner

2 dl havtorn

strösocker

3 ägg

1 msk rom eller valfri likör

2 dl vispgrädde

3 st filodegsark

100 g smör

Flytande honung

DSC00597

Apelsiner

3 apelsiner

Filea apelsinerna och ställ åt sidan.

Apelsinmarmelad

1 apelsin, saften och skalet av

1 ½ msk strösocker

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda ihop till en marmelad.

Apelsinmousse 

3 äggulor

2,5 msk strösocker

1msk rom eller valfri likör

1 msk apelsinmarmelad

2 dl vispgrädde, kylskåpskall

1 äggvita

Vispa äggulor och socker pösigt och ställ åt sidan.  Vispa grädden hårt och häll i likör och marmelad. Vispa lite till och ställ in i kylen. Vispa slutligen äggvita till hårt skum. Blanda äggkräm och grädde. Vispa ner hälften av äggvitan i krämen och vänd slutligen ner resten av äggvitan försiktigt så att krämen blir fluffig. Ställ kylt minst en timme till montering.

Filodeg

Sätt ugnen på 175grader

3 filodegsark

75 g smält smör

2-3 msk strösocker

Flytande honung

Plåt

Bakplåtspapper

Lägg ut första filodegsarket och pensla med smör och strö över socker. Lägg ark två ovanpå första arket och gör lika som på första. Lägg på ark tre och pensla med smör och ringla nu över flytande honung. Skär avlånga remsor och dela remsorna i rektanglar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn tills de fått fin färg ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna.

Havtorn och apelsinsås

saften av 2 apelsiner

2 dl havtorn

2 msk strösocker

25 g smör

Koka ihop alla ingredienser. Stavmixa och sila av i finmaskig sil. Häll tillbaka vätskan i kastrull och sjud ihop med smör. Ställ åt sidan.

DSC00598

Montera

Ta fram vackra tallrikar. Lägg ett filokex på varje tallrik. Lägg på en generös klick apelsinmoussen några apelsinfiléer och ringla över lite marmelad. Lägg nästa kex och upprepa. Lägg på sista kexet. Dekorera tallriken med havtornsåsen, några apelsinfiléer och pudra slutligen över florsocker och servera.

TIPS

Ibland byter jag ut moussen med vaniljglass – gott en varm sommardag!

Recept: Katinka Svedberg Foto: Amelia Widell

3 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Fredagsbuketten!

DSC01132 DSC01130

 

Recept: Vallmo. Fransk tulpan. Nejlika. Kvistros. Fritillaria. Ranunkel. Scabiosa. Eucalyptus. Syrén.

Vas, House Doctor/ Christoffers Blommor

DSC01128

3 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

Lovely Life TV – Fredagsbuketten

fredagsbuketten

Här kommer lite inspiration till veckans fredagsbukett. Missa inte att kika in på vår YouTube kanal för att se fler filmer och börja prenumerera för att inte missa något. Happy Friday!

6 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

Lovely Life TV – Hemmakontoret

lltv

Vi är så himla glada över att äntligen kunna presentera denna nyhet. Lovely Life har nämligen en helt egen YouTube kanal! För att göra oss extra glada får ni väldigt gärna klicka in här och börja prenumerera, så riskerar ni inte att missa något klipp. Först ut är en serie i samarbete med Plantagen och idag bjuder vi på tips om hur du får till ett inspirerande hemmakontor. Hoppas att ni gillar!

1 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer

Den perfekta Påsktårtan!

IMG_2273Havtorn- och citrustårta 

 Tårtbotten

5 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 ½ tsk bakpulver

1 ½ dl hett vatten

Smör – till kakformarna

 

1 stor kakform med löstagbar botten

1 liten kakform med löstagbar botten

 

Sätt ugnen på 175°. Smörj båda formarna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i smeten. Häll sist i det heta vattnet. Fördela smeten i de båda formar och grädda ca 15-25 minuter. Känn efter med en sticka som ska vara torr när kakan är färdig. Låt svalna.

 

Fyllning 1

Havtornsmarmelad - om du inte hittar det i butik går det också bra med apelsin eller aprikosmarmelad

1-1½ dl havtornsmarmelad

Vaniljkräm

3 dl vispgrädde

1 ägg

3 msk strösocker

1 vaniljstång, delad och urskrapad

2 msk maizenamjöl

Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under ständig vispning tills krämen tjocknar. Dra av från plattan och ta upp vaniljstången. Lägg plastfolie direkt på krämen och picka några hål i plasten, detta för att krämen inte ska få en skinn yta. Låt kallna.

Fyllning 2

Havtorn

3 dl havtorn, frysta

Tina havtornen, häll av överflödig vätska och mixa väl. OBS! Spara 2 msk av mixen till toppingen!

 Grädd och citrusblandning

2 små burkar mandarinklyftor eller 3 filéade apelsiner

2 ½ dl vispgrädde

1 msk florsocker

Låt mandarinklyftorna rinna av väl och vispa under tiden grädden och så att den blir fast. Tillsätt florsockret och lägg i klyftor av mandarin eller apelsin och blanda ihop.

Topping

3 dl vispgrädde

1 msk florsocker

2 msk koncentrerad apelsinjuice

2 msk mixade havtorn

Vispa grädden och florsocker fast. Blanda i apelsinjuice och havtorn och vispa ev. lite till så att grädden blir bredbar.

Dekoration

Ätliga blommor

Montering av tårtan:

Dela båda tårtbottnarna i tre delar.

Fyllning 1:

Bred ut marmeladen på första på första botten på båda kakorna och fördela vaniljkrämen över marmeladen.

Fyllning 2:

Lägg på nästa botten på båda kakorna och fördela mixade havtorn på båda tårtorna och lägg gräddblandningen ovanpå.

 Topping:

Lägg den tredje och sista botten överst på båda kakorna. Ta fram ett vackert fat och ställ på den stora tårtan först och ställ sedan den lilla ovanpå. Fördela toppingen på tårtan och dekorera med ätliga blommor.

Recept: Katinka Svedberg

 

 

2 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar
Page 1 of 3123