1:A ADVENT

strenghielm_wreath.7

Vår bloggare Mari Strenghielm har satt ihop en utförlig kransguide till våra läsare. Men den önskar vi från Lovely Life er alla en fin 1:a advent!

strenghielm_wreath.4

strenghielm_wreath.3Jag började med att göra en stor tunn krans med hortensia, enris och eucalyptus. Jag tycker dessa färger är så fina tillsammans. Det gör lite ont att jobba med enris så ett tips är att använda handskar till detta. Först gjorde jag en grundkrans av grov najtråd för att få stabilitet och sedan varvade jag små knyten av hortensia, enris och eucalyptus som jag satte fast med tunn ståltråd.strenghielm_wreath.8

Av eucalyptusen/poppeln som blev över gjorde jag en mellanstor krans. Den här har ingen grundkrans alls utan klarar sig utmärkt med bara eucalyptus och ståltråd. Den är ju väldigt fin att ha som grund och sedan kan man stoppa in något piff i nederkant eller något band om man känner för det.

strenghielm_wreath.6
Och dessa är gjorda av rötter som jag hittade i skogen. Jag flätade bara ihop dem och band ihop dem med ett jutesnöre. En slinga murgröna från trädgården fick göra dem sällskap. strenghielm_wreath.2
Något som är väldigt roligt att göra är pyttekransar. Sådana här tänker jag ha på mina paket i jul. Man kan använda i princip vad som helst; dessa är gjorda av myrten (från mitt myrtenträd här hemma), lingonris (från skogen) och rosmarin (från mataffären). strenghielm_wreath.1
Av den lilla hortensian som blev över när jag gjorde den stora kransen blev det en ännu minikrans. Hur söt? Jag hoppas den ska ska torka så här! strenghielm_wreath.9
På första bilden i inlägget ser ni en enkel pilkrans som jag köpt på blomsterlandet för runt 70 kronor. Det är väldigt lätt att bara ta en grankvist och fläta ihop med kransen och den tog ungefär en minut att göra.
Och hörni; om man verkligen, verkligen inte vill eller kan göra kransar så kan man faktiskt bara ta en fin granruska och hänga på dörren. Den här ovan som jag hittade i skogen med kotte kvar och allt var ju helt magisk! Enkelt, billigt och spider den bästa doften av jul!
Av: Mari Strenghielm
4 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

Lisas hopkok

hopkok_lisa_Kristin_ lagerqvist-4978Vid vårt senaste besök hos Lisa Burenius blev vi bjudna på varsin kopp av “Lisas hopkok” som var himmelskt gott. Vi fick receptet och tänkte dela vidare det här. hopkok_lisa_Kristin_ lagerqvist-4980

För att göra en gryta behövs:

1 rejäl bit ingefära

1 vaniljstång

5 kanelstänger

5 nejlikor

1 näve kardemummakapslar

1/2 chili

skal från en apelsin

vatten

Såhär gör du:

Skiva ingefäran, chilin och skala av det allra yttersta från apelsinen. Dela vaniljstången på längden och ha i alltihop i en gryta tillsammans med kanelstänger, kardemummakapsalarna och nejlikorna.

Fyll på med vatten och låt koka upp under lock.

hopkok_lisa_Kristin_ lagerqvist-5000

När det kokat upp ska det dra i några timmar för att alla smaker ska sätta sig, helst på en sval plats.

hopkok_lisa_Kristin_ lagerqvist-5005Men vi var ivriga och villa provsmaka med en gång och det går såklart lika bra. hopkok_lisa_Kristin_ lagerqvist-5011 hopkok_lisa_Kristin_ lagerqvist-5017När drycken fortfarande är varm är det himla gott att ha i honung.hopkok_lisa_Kristin_ lagerqvist-5020Och en skvätt mandelmjölk.

Prova du också! Drycken ska tydligen vara extra bra för immunförsvaret och det är ju väldigt passande såhär i förkylningstider.

7 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

SOFIA WOODS BUTTERNUTSPUMPA

IMG_9025

Vi har saknat Sofia Woods, som bloggade här hos Lovely Life tidigare, underbara vegetariska recept. Så vi bjöd helt enkelt in oss på en lunch hos Sofia som bjöd på rostad kryddig butternutpumpa, brysselkål med citron och chèvre. Sofia har komponerat receptet själv och delar det med oss här. IMG_8899IMG_8890

Rostad kryddig butternutpumpa, brysselkål med citron och chèvre
(4 personer)
2 små butternutpumpor
400 g brysselkål
1 citron
1 ordentlig nypa korianderfrön
1 ordentlig nypa chiliflakes
1 ekologisk citron
Olivolja
Salt
200 g chèvre
Vattenkrasse eller krasse
IMG_8982
IMG_9024IMG_8897Värm ugnen till 200˚C.
Dela pumpan och gröp ur kärnorna. Skär pumpan i smala klyftor, skalet kan lämnas på eftersom det med fördel kan ätas. Lägg ut klyftorna på en ugnsplåt och ringla över olivolja.
Mortla korianderfrön och chili tillsammans med salt och strö över pumpan. Vänd i oljan så samtliga bitar är täckta.
Rosta i ugnen i 20 minuter tills pumpan mjuknat och fått fin färg, den får gärna bli bitvis brynd.
Rensa och dela under tiden brysselkålen på hälften. Strö ut över ugnsplåten tillsammans med pumpan, ringla över lite mer olja och låt stå i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Lägg upp pumpa och brysselkål på ett stort fat och pressa sedan ned citronen i den fortfarande varma ugnsplåten tillsammans med de kryddor och den olja som samlats där. Smaka av den varma dressingen med lite salt och mer olja. Skeda över grönsakerna och klipp avslutningsvis lite vattenkrasse eller vanlig krasse om vattenkrassen är svår att få tag på.
Smula chèvre och servera till grönsakerna.
3e5196f6408d0b6d2732587aba6c4c5b
 Chokladfläckad honungsbrödpudding
(4 personer)
7-8 skivor dagsgammalt vitt bröd
100 g rumsvarmt smör
2 msk muscovadorörsocker
1 tsk malen ingefära
1 knivsudd äkta vaniljpulver
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk honung
50 g mörka chokladknappar
1 msk Florsocker
3 färska fikon
IMG_8924IMG_8937IMG_8934IMG_8943IMG_8953Värm ugnen till 180˚C.
Skär kanterna av brödet.
Rör ut smöret med muscovadorörsocker, ingefära och vanilj och bred sedan på båda sidorna av varje brödskiva. Bryt brödet i ojämna, stora bitar och lägg sedan omlott i en liten ugnsform.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och honung och häll sedan över brödet. Låt stå och dra i 20 minuter.
Strö chokladknappar över brödpuddingen och baka sedan i ugnen i ca 20 minuter eller tills gräddblandningen precis stelnat.
Låt puddingen svalna till ljummen och pudra sedan över florsocker och strö över klyftor av färska fikon. IMG_8965IMG_9015
Underbar härlig höstmat! Ni kommer förresten kanske ihåg att vi gjorde ett hemma-hos reportage hos Sofia i vintras också!? Så här såg det ut då.
Sofia lagar så god mat att vi bestämde att vi ska komma och äta lunch hos henne fler gånger, men nästa gång blir det i nya hemmet. Sofia och hennes familj flyttar nämligen om ett par månader. IMG_9038
Av: Ulrika Randel och Foto: Amelia Widell
9 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

Grön Hälsodrink

greens _kristin lagerqvist-2092

Vi älskar juicer och smoothies i alla dess former men denna gröna är favoriten just nu. Alla ingredienser är bra för dig och mixar man ihop dem blir det en god, nyttig och mättande drink.

Receptet är för två personer och detta har vi i:

1 näve spenat  Är känt för sitt järninnehåll men innehåller även kalcium, magnesium och kalium.

1 avocado Sprängfylld med nyttiga fetter som både kan förebygga rynkor och förbättra hjärnkapaciteten.

1 lime – En bra källa till C-vitamin vilket hjälper din kropp att minska mängden fria radikaler. I lime finns även bioflavonoider, vilket är en antioxidant som skyddar cellerna mot toxiska skador.

1 bit ingefära – Kroppens bästa vän! Är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående, toxiner och åksjuka. Ingefära anses även stärka hjärtat, bra mot högt blodtryck, förebyggande mot blodproppar, samt sänker det onda LDL-kolesterolet.

1 knippe mynta – Alla typer av mynta, framför allt pepparmynta, har i århundraden använts för att stimulera matsmältningen och lugna magen.

3 äpplenMotverkar värk, stimulerar matsmältning och tarmfunktion samt bidrar till stöd för lever och njurar för att de bättre ska klara av att avgifta kroppen.

1/3 gurka – Gurka innehåller viktiga vitaminer som A,B, C-vitamin och kalium som har positiv effekt på hjärta och kärl. Det hjälper dessutom kroppen att rensa och föra ut restavfall.

3 msk chiafrönHar en proteinhalt på 21 procent och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna. Det är lika mycket protein som i nötkott, vilket gör chiafrön till en mycket bra källa till vegetabiliskt protein, som hjälper dig att bygga muskler.

greens _kristin lagerqvist-2106

Kör lime, ingefära, äpplen och gurka i en juicecentrifug. När det har blivit juice tar du i juicen tillsammans med resten av ingredienserna i en blender eller använder dig av stavmixer. Sedan är det bara att hälla upp!

greens _kristin lagerqvist-2097

En drink om dagen håller doktorn borta vill vi tro.

Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist

Foto: Kristin Lagerqvist

1 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 3 Kommentarer

Sommarlunch i växthuset

lunch_sommar_kristin lagerqvist-4028En av de bästa sakerna med sommaren måste vara alla goda råvaror som finns och att det då blir enklare att svänga ihop en snabb måltid.

lunch_sommar_kristin lagerqvist-4030Vi dukade upp en lunch för två i Kristins växthus.lunch_sommar_kristin lagerqvist-4034Tomat och mozzarellasallad med basilika och massor med olivolja.

lunch_sommar_kristin lagerqvist-4031

Till det en bricka med parmaskinka och tryffelsalami. Vill man hellre ha ett vegetariskt alternativ är det supergott att hyvla zucchini och steka snabbt i olivolja.lunch_sommar_kristin lagerqvist-4035Till det drack vi lemonad och fläderbärsdryck ur fina flaskor från Naturfrisk.

Bigarråerna och jordgubbarna åt vi precis som de är till efterrätt.

Enkelt, gott och supersnabbt att fixa!

Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist

Foto: Kristin Lagerqvist

4 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer
Page 1 of 512345