Hemma hos Nanna van Berlekom

nanna_kristin lagerqvist-9455

Vi har stämt träff med Nanna en solig sensommarmorgon när vi alla är tillbaka från semestern. Hon möter upp hos utanför hennes port till lägenheten där hon bor tillsammans med barnen Palle 5år och Jonna 3år. Lägenheten ligger med vacker utsikt över Göteborgs hamninlopp och vi ser färjorna gå förbi precis utanför. När vi kliver in genom dörren möts vi av kaffedoft och ett uppdukat frukostbord som vi slår oss ned vid efter en snabb rundtur i lägenheten.

nanna_kristin lagerqvist-9466nanna_kristin lagerqvist-9545

 

 

Ni kanske känner igen Nanna via hennes blogg Så fint jag vill men förutom den driver hon webshopen Le Kiosk tillsammans med Nina Granberg Melin och gör frilansuppdrag vid sidan om inom foto och styling.nanna_kristin lagerqvist-9524

 

nanna_kristin lagerqvist-9504nanna_kristin lagerqvist-9495

Hur länge har ni bott här?
Vi flyttade in i april så vi kanske inte har hunnit bo in oss ordentligt och fixa precis allt jag tänkt men vi trivs så bra och det känns viktigast just nu.
Vad gillar du bäst med ert hem?
Jag älskar de djupa fönsterbrädorna i marmor och utsikten mot älven och hamninloppet. Läget är också helt perfekt för oss. Vi får ta del av sköna Majorna, men bor bara ett par hållplatser från stan. Nära till Slottskogen, jobbet i Linné, och det är enkelt att ta spårvagnen till Saltholmen och båt vidare till någon ö.
nanna_kristin lagerqvist-9528nanna_kristin lagerqvist-9457

Du älskar frukostar, varför?
Jag har funderat över varför frukosten är så speciell för mig. Dels tror jag att det beror på att jag ofta hinner vara uppe minst ett par timmar innan jag landar med frukosten. Då är jag både hungrig och väldigt kaffesugen! Sen älskar jag ju att duka upp, välja porslin, kombinera och göra det visuellt vackert. Jag finner väldigt mycket ro i den stunden.
Jag är inte så mycket för att laga mat, utan vill att det ska vara enkelt och då är ju frukost perfekt eftersom det mer handlar om att skära, lägga upp och bara ställa fram.
nanna_kristin lagerqvist-9461nanna_kristin lagerqvist-9482
nanna_kristin lagerqvist-9485Vad skulle du inte klara dig utan på ett frukostbord?
Svår fråga, kombinationen är ju viktigast. Men Kaffe. Färskt bröd. Och blommor!
nanna_kristin lagerqvist-9526nanna_kristin lagerqvist-9503nanna_kristin lagerqvist-9531
Berätta gärna lite om Le Kiosk. Ni har webshop och ibland pop up shop på Sveagatan, eller hur?
Le Kiosk startades av Nina för tre år sedan. Våra vägar korsades för ca 2 år sen då Nina mailade mig och ville köpa in min poster Zizustadt. Vi kom ganska snabbt fram till att vi skulle vilja jobba ihop och i början hjälpte jag till med bilder till shopen, marknadsföring osv och sedan ett år tillbaka driver vi hela butiken tillsammans! I höstas flyttade vi hela lagret från Ninas övervåning till en lokal på Sveagatan i Göteborg. Lokalen har funkat både som lager och showroom men har nu blivit för liten för oss vilket har gjort att vi inte kan ha öppet som innan. Nu letar vi efter en större lokal så att vi kan ha öppet mer, bjuda in till inspirerande kvällar mm. Man kan sjävklart alltid ringa/smsa om man har vägarna förbi och vill titta in ändå eller handla något på plats. Bara man är beredd på att det är stökigt då…
nanna_kristin lagerqvist-9529nanna_kristin lagerqvist-9574

Hur skulle du beskriva din inredningsstil och filosofi?
Väggarna är ganska dova i jordnära färger eftersom jag mår bra av att ha en lugn bas omkring mig.
Jag försöker att bara ta in sådant som jag verkligen tycker om. Inte för mycket slit och släng. Många detaljer och det som finns på väggarna är sådant som vi säljer i Kiosken, och där är vi noggranna med att handplocka detaljer vi älskar och med bra kvalitet, ofta fairtrade, småskaligt osv. Jag tänker att jag ska bli lite mer färgstark, i alla fall addera några detaljer med färg. Just nu är det lite väl grått.

nanna_kristin lagerqvist-9513

nanna_kristin lagerqvist-9514
Ditt bästa köp?
Ett av mina bästa senare köp är mitt robusta bord i vardagsrummet. Jag älskar det trivsamma med att kunna duka upp där i stället för i mitt tråkiga hyresrättskök.
nanna_kristin lagerqvist-9468
Hur ser en riktigt bra dag ut för dig?
Oj! Det finns ju många varianter på den men jag ovh barnen äter en lång frukost tillsammans med extra mycket goda saker framdukade. Det är fint väder och vi är ute hela dagen. Antingen åker vi till någon ö och badar, eller hänger i Slottsskogen. Gärna tillsammans med min syster eller bror plus barn. Bara njuter av tiden tillsammans. Vi avslutar med någon favoritmat, glass, film och böcker i soffan.
En riktigt bra dag kan också innebära att vakna själv, köpa bröd på Franska bageriet. Ha tid att dricka kaffe och läsa tidningen i lugn och ro. Möta upp Nina för lunch, planera för Le Kiosk, styla och plåta tillsammans och avsluta med ett glas vin på en uteservering.

nanna_kristin lagerqvist-9536nanna_kristin lagerqvist-9534

Dina bästa Göteborgs tips?
Jag vill gärna lyfta Majorna. Om man följer Allmänna vägen från Stigbergstorget så hittar man Oceanen som är riktigt mysigt på sommaren och har supergoda högrevsburgare. Café Zenit eller lunch på Biscotti. På denna väg passerar du flera Eko-butiker och Koja-shop. I närheten har du också Franska bageriet på Koopmansgatan och längre bort vid Mariaplan hittar du flera antikaffärer, Kvart interiör,Tapasbaren, Enoteca maglia, Café Marmelad som på sommaren har sköna spelningar på torsdagar. Perfekt att strosa genom Majorna om man har barn alltså.
Inne i stan har Magasinskvarteren mycket att erbjuda när det gäller inredning och mode samt sköna ställen om man vill ta ett glas och äta något: Basque, The Barn, Champagnebaren Forsén och Öberg mm.
Tredje långgatan är ju också schysst om man bara ska äta, dricka och ha det trevligt: Magasinet, Olssons vin, Tacos och tequila, Made in China, Taverna Averna mm.
Hotel Pigalle är också väldigt mysigt. Besök deras restaurang Atelier och ät deras underbara ostron på takterassen!
Sist men inte minst Trädgårdföreningen, Palmhuset och Botaniska trädgården.

nanna_kristin lagerqvist-9470

Vad drömmer du om just nu?
Min ständiga dröm är att ha möjlighet att bo i hus framöver. Alernativt ha ett sommarställe. Gärna på någon ö.

nanna_kristin lagerqvist-9560

Vad gör du om fem år?
Då renoverar jag vårt nya hus/sommarställe, har tagit körkort och jobbar vidare med Le Kiosk.

nanna1_kristin lagerqvist-

Tusen tack Nanna för en god frukost och härlig förmiddag hemma hos dig!
Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist
Foto: Kristin Lagerqvist 

 

 

14 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

Hemma på Lis Mejeri

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8662

Det var en av sommarens allra varmaste dagar när vi besökte Johan och Rinas gamla mejeri utanför Falkenberg. Vi tappade andan redan vid garageinfarten och konstaterade väldigt snabbt att det här var ett boende utöver det vanliga.

I trädgården välkomnades vi av Johan som satt och rensade kantareller och Rina som kom springandes ut ur huset med lätta steg och famnen full av kramar. Efter det varma välkomnandet blev vi inbjudna på en spännande rundvandring på första plan där mejeridelen en gång i tiden ägt rum.
I trädgården blev vi sedan bjudna på fantastisk paj tillsammans med kallpressad vinbärssaft och därefter  avslutade vi med att kika runt i själva boningsdelen på den översta våningen. Häng med ni också!

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8442

Berätta lite om er själva! 

Vi är två dagdrömmarne, som till vardags är mathantverkare respektive arbetar som fastighetsmäklare. Men vi har delad ekonomi med en katt, en hund och rätt många hönor också.

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8451

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8465 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8453

Hur länge har ni bott här och vad var det som fick er att köpa huset?
Vi köpte huset en augustikväll för två år sedan när vi mer eller mindre bara var ute och åkte, sladdade in på visning vid till salu-skylten och sedan helt enkelt inte kunde motstå frestelsen att buda hem ett Mejeri byggt 1896 där ingen hade bott på nästan ett halvt sekel.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8462 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8467 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8468 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8469
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8618
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8465
Vad gillar ni bäst med ert hem?
Potentialen, patinan, platsen, populationsobefintligheten och de plå dörrarna. För vi gillar allitterationer också.
Hur skulle ni beskriva er inredningsstil och filosofi?
Vi inreder lite som Cajsa Warg lagade mat för snart 400 år sedan. Hon sa “man tager vad man hafver”, och det gör baskemig vi också.
Huset talar till oss och de första månaderna var som att bo i en julkalender där vi hittade användbara saker i hörn, skrymslen, under jord eller på vinden nästan varje dag.
Att vi har hökblick och tokgillar att stå längst fram vid snöret på lantliga sommarloppisar och springa fram till något som någon annan valt att kassera gör att vi har mycket prylar som kostat under en spottstyver styck. Och mycket prylar, allmänt.
Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått. Som bland annat Håkan Hellström säger det.
 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8512 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8513 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8516 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8521 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8525
Vad inspirerar er?
Upptäcktsfärder med soundtrack på livet. När vi parkerat bilen efter en roadtrip-resa tillbaka från nånstans med ljuva toner från högtalaren så brukar det betyda att ett nytt projekt börjar i samma ögonblick som bildörren slås igen.
Berätta gärna lite om tankarna kring mejeriet. Ni har haft både loppis och pop up-resturang, är det något ni vill utveckla?
Oh ja! Tänk vilken drömvärld det hade varit om folk kunde komma hit för att äta maten vi odlat och lagat och sedan köpa med sig porslin, stolar och bord hem så vi kan hysta både dammvippa och diskborste i soporna.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8542 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8541 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8550 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8557  lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8563 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8570lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8562 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8592
Har ni några kommande projekt planerade med mejeriet?
Vi kommer ha en pop up-krog i början av september tillsammans med foodtrucken Globalize där vi skall servera en 6-rätters middag med råvaror från härområdet.
För övrigt har alla möjligheten att hyra hem oss för matlageri tills dess att vi är klara med allt renoveri på vårt Mejeri.
Sen kommer det vara loppis nån gång emellanåt, ett 40-årskalas till och alla de där andra påhitten som vi kallar vardag.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8627 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8653   lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8498 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8504 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8490 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8496
Vill ni dela med er av receptet på den goda kakan och vinbärssaften?
Trädgårdsbärpaj för 4 personer:
Smör  150 g
Havregryn 2 dl
Socker 1,5 dl
Ljus sirap  0,5 dl
Dinkelmjöl 2 dl
Bakpulver  1 tsk
Mjölk 2 msk
Salt 1 nypa
Blandade bär 500 g
(Vi använde vinbär, krusbär, rabarber, jordgubb och hallon. Men en sort funkar lika bra.)
  • Bryn smöret ljusbrunt i en kastrull och blanda med alla andra ingredienser förutom bären.
  • Lägg bären i en smord ugnsform och smeta över smeten.
  • Baka sen den i mitten av ugnen  på 175 grader i ca 40-50 min. Den skall bli gyllenbrun och knäckig.
  • Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.
Vinbärssaft som räcker tills den är slut:
Vatten 1 liter
Socker 2 dl
Citron 2 st
Vinbär  5 dl
  • Koka upp vatten, socker och citronskal som ni skalat av citronen med potatisskalaren.
  • Låt sockerlagen svalna och pressa i citronjuicen.
  • Råsaftcentrifugera vinbären och blanda i lagen. På det här viset får man en saft som smakar färska och solmogna bär som man inte riktigt får när man kokar med bären.
  • Späd sen med vatten efter behag och lägg i nån isbit.
 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8475lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8648

Ert bästa köp?
Här är vi först lite oense i hushållsrådet. Vi diskuterar om det är slagborren, släpkärran, nån av kaminerna, matbordet, självhushållningshandboken eller nåt av alla tidskorrekta dörrhandtag vi fyndat land och rike runt.
Men sedan enas vi om att det är katten Målsman som vi adopterade från ett katthem någon minut härifrån fågelvägen.

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8486lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8473

Hur ser en riktigt bra dag ut för er?
Gästrummen är fulla av härliga människor, alla fyra plattor används på spisen, nån spelar gitarr, vi nynnar med, en brasa brinner, lång middag, vi ler så stort så inte kinderna räcker till och så får vi äntligen 13 rätt på stryktipset.
Era bästa Falkenberg tips?
Pizzanördarna på Lilla Napoli är sannerligen ett nöje för både själ och gom.
Sen är det nåt visst med att gå barfota vid Morpe fyr och äta strandväxter, det är det.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8677
Vad drömmer ni om just nu?
Drömmar börjar precis gå i uppfyllelse och då är det himla synd om man somnar om.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8675
Vad gör ni om fem år?
Om fem år har vi så roligt så vi kommer ändå inte komma ihåg vad vi sa för fem år sedan.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8671
Hur kan vi följa er framfart och se vad som pågår på Lis Mejeri?
Ni kan hänga med oss på instagram där vi heter @lismejeri & @mejerina, samt beskåda våra betraktelser på lismejeri.blogg.se där vi skriver om mycket sten, överflöd av dunge, alldeles för mycket plats, ingen ordning och en vansinnigt stor dröm.
Tusen tack för att vi fick komma och hälsa på i ert fantastiska mejeri, det ska bli spännande att se vad ni hittar på framöver!
Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist
Foto: Kristin Lagerqvist
14 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 3 Kommentarer

Hemma hos Markus Boman

markus_boman_kristin lagerqvist-3199

Här bor Markus Boman tillsammans med sina söner Leo 21 år och Ruben 14 år.

En tisdag under försommaren besöker vi Markus hem och blir hastigt insläppta innan han ska iväg. Vi hinner med en snabb pratstund innan han skyndar iväg till sin butik, Surfers  i Varberg för ett möte. Men sonen Leo är hemma och vi blir bjudna på både kaffe och gott indonesiskt te.

markus_boman_kristin lagerqvist-3187

markus_boman_kristin lagerqvist-3280

Hur länge har ni bott här?

Vi har bott i här sedan 2007. Jag köpte huset av min mormor 2005 men renoverade det i 1,5 år innan vi flyttade in.

markus_boman_kristin lagerqvist-3255

markus_boman_kristin lagerqvist-3259

markus_boman_kristin lagerqvist-3261

 Vad inspirerar dig?

Jag blir dagligen inspirerad av alla typer av miljöer. Men faktum är att det är helt klart mina resor som har inspirerat mig mest. Oftast åker vi ett helt gäng och hyr ett stort hus där man kan bo upp mot 10 personer. Därför var mitt mål att göra ett hus där det är lätt att umgås och bo 7-10 personer, härligt och bra när man har vänner på besök.

markus_boman_kristin lagerqvist-3213markus_boman_kristin lagerqvist-3247markus_boman_kristin lagerqvist-3217

Hur skulle du beskriva din inredningsstil och filosofi?

I huset har jag valt att ha en vit bas och mörkbruna träslag. Mycket inspiration har jag fått av mina resor dit surfen tar mig. Kalifornien, Hawaii, Indonesien och Sydafrika bland annat. En hel del av möblerna har jag köpt med mig från dessa platser.

markus_boman_kristin lagerqvist-3220markus_boman_kristin lagerqvist-3194

markus_boman_kristin lagerqvist-3201

markus_boman_kristin lagerqvist-3192

Vad gillar du bäst med ert hem?

Allt! Jag gillar de öppna ytorna, flödet mellan inne och ute mot terrassen, trädgården som är insynsskyddad och som ger mycket naturkänsla fast det ligger centralt. Att ha en privat del på övervåningen med sovrum känns bra, dessutom är det skönt att bara hänga i utbyggnaden i glas som hör till sovrummet. Vårt lekrum och det rymliga garaget är toppen med tanke på alla våra prylar för våra fritidsintressen. Köket är jag också nöjd med, där spenderar vi mycket tid både då vi är själva och då vi får besök.
Och så älskar jag min NUVO, musikanläggningen, den går att styra från alla olika avdelningar i huset via displayer i väggen.

markus_boman_kristin lagerqvist-3196markus_boman_kristin lagerqvist-3198

Dina bästa Varbergstips?

Apelviken har en underbar utveckling just nu och mer är på gång de närmsta åren. Många fina resturanger och ställen som har blommat upp de senaste åren. Så som &OllesSurf Saloon och Brittas Strandveranda.

Ditt bästa köp?

Jag vet inte om jag har något bästa köp. Men mitt hus i Kläppen är ett ställe jag älskar. Kontrasten mellan att surfa och vara i backen är fantastisk. Huset jag just nu bygger i Indonesien precis vid ett av världens bästa surfvågor kan bli det bästa kanske?
När det gäller prylar är jag inte speciellt nostalgisk utan gillar praktiska lösningar som passar in i min stil, mitt tycke och smak.

markus_boman_kristin lagerqvist-3208markus_boman_kristin lagerqvist-3234markus_boman_kristin lagerqvist-3275markus_boman_kristin lagerqvist-3236

Du är grundare till Surfers, vad var det som fick dig att starta en surfbutik?

Jag har ett extremt stort intresse inom surfing, windsurfing, kite och allt som är surfrelaterat. Jag älskar att sprida budskapet om hur fantastiskt det är att surfa och brinner för att hitta rätt produkt åt kunderna så att de får den bästa upplevelsen när de är ute på vattnet och i vågorna.

markus_boman_kristin lagerqvist-3238

markus_boman_kristin lagerqvist-3230

Hur ser din vardag ut?

När jag är här hemma i Varberg jobbar jag från kl. 08.00-18.00 med allt vad det innebär att ha ett företag som jobbar med surf. Vi importerar cirka 40st varumärken från olika delar av världen så det blir mycket mailkontakt med leverantörer och så jobbar jag ca 40% i butiken.  Jag reser också en hel del, det blir ungefär 10-14 veckor per år. Då oftast till platser som erbjuder fantastisk surf såsom Maldiverna, Kalifornien, Sydafrika, Bali med flera.

markus_boman_kristin lagerqvist-3268

markus_boman_kristin lagerqvist-3263markus_boman_kristin lagerqvist-3265

Har du några kommande projekt planerade här hemma?

Nej, inte med huset. Men vi har renoverat butiken i vinter och det var ett stort projekt. Sedan har vi en mängd nya ideér. Just nu lägger jag mycket tankar och energi på att hitta utvecklingsmöjligheter för vår webb. Vi vill finna ett sätt att förmedla samma upplevelse på webben som vi gör när vi träffar kunder i butik.

markus_boman_kristin lagerqvist-3270markus_boman_kristin lagerqvist-3271

Hur ser en riktigt bra dag ut för dig?

Bra frukost och morgontidning, surf innan jobbet om det är bra förhållanden annars kanske en SUP tur på vattnet. Jag jobbar och därefter kanske jag tar ett träningspass för att komma i form. Sedan brukar jag njuta av en lugn kväll med god mat.

markus_boman_kristin lagerqvist-3277

Vad drömmer du om just nu?

Drömmar förknippas ofta med saker som aldrig blir av tycker jag. Men om jag har en dröm så brukar jag genomföra den, är det inte genomförbart så slutar jag tänka på dem. Oftast går jag långt för att genomföra drömmen/visionen. Tyvärr kanske andra runt omkring mig får lida för att jag skall kunna uppnå dem.
Men det är inte lika illa nu för tiden som när jag var yngre, då hade jag absolut inga gränser för att genomföra det jag ville.

markus_boman_kristin lagerqvist-3324

Till sist – vad gör du om fem år?

Jag har säkert kvar Surfers, men Ruben min yngsta son, planerar att gå på skidgymnasiet Freeride i Malung/Sälen och det innebär att jag troligen kommer spendera 4-5 månader i mitt hus i Indonesien under vinterhalvåret.

Tusen tack för att vi fick komma och hälsa er Markus! Vi kommer mer än gärna till ditt hus i Indonesien också när det står klart sen.

Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist

Foto: Kristin Lagerqvist

 

7 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 3 Kommentarer
Page 1 of 1112345...10...Last »