Hemma hos Markus Boman

markus_boman_kristin lagerqvist-3199

Här bor Markus Boman tillsammans med sina söner Leo 21 år och Ruben 14 år.

En tisdag under försommaren besöker vi Markus hem och blir hastigt insläppta innan han ska iväg. Vi hinner med en snabb pratstund innan han skyndar iväg till sin butik, Surfers  i Varberg för ett möte. Men sonen Leo är hemma och vi blir bjudna på både kaffe och gott indonesiskt te.

markus_boman_kristin lagerqvist-3187

markus_boman_kristin lagerqvist-3280

Hur länge har ni bott här?

Vi har bott i här sedan 2007. Jag köpte huset av min mormor 2005 men renoverade det i 1,5 år innan vi flyttade in.

markus_boman_kristin lagerqvist-3255

markus_boman_kristin lagerqvist-3259

markus_boman_kristin lagerqvist-3261

 Vad inspirerar dig?

Jag blir dagligen inspirerad av alla typer av miljöer. Men faktum är att det är helt klart mina resor som har inspirerat mig mest. Oftast åker vi ett helt gäng och hyr ett stort hus där man kan bo upp mot 10 personer. Därför var mitt mål att göra ett hus där det är lätt att umgås och bo 7-10 personer, härligt och bra när man har vänner på besök.

markus_boman_kristin lagerqvist-3213markus_boman_kristin lagerqvist-3247markus_boman_kristin lagerqvist-3217

Hur skulle du beskriva din inredningsstil och filosofi?

I huset har jag valt att ha en vit bas och mörkbruna träslag. Mycket inspiration har jag fått av mina resor dit surfen tar mig. Kalifornien, Hawaii, Indonesien och Sydafrika bland annat. En hel del av möblerna har jag köpt med mig från dessa platser.

markus_boman_kristin lagerqvist-3220markus_boman_kristin lagerqvist-3194

markus_boman_kristin lagerqvist-3201

markus_boman_kristin lagerqvist-3192

Vad gillar du bäst med ert hem?

Allt! Jag gillar de öppna ytorna, flödet mellan inne och ute mot terrassen, trädgården som är insynsskyddad och som ger mycket naturkänsla fast det ligger centralt. Att ha en privat del på övervåningen med sovrum känns bra, dessutom är det skönt att bara hänga i utbyggnaden i glas som hör till sovrummet. Vårt lekrum och det rymliga garaget är toppen med tanke på alla våra prylar för våra fritidsintressen. Köket är jag också nöjd med, där spenderar vi mycket tid både då vi är själva och då vi får besök.
Och så älskar jag min NUVO, musikanläggningen, den går att styra från alla olika avdelningar i huset via displayer i väggen.

markus_boman_kristin lagerqvist-3196markus_boman_kristin lagerqvist-3198

Dina bästa Varbergstips?

Apelviken har en underbar utveckling just nu och mer är på gång de närmsta åren. Många fina resturanger och ställen som har blommat upp de senaste åren. Så som &OllesSurf Saloon och Brittas Strandveranda.

Ditt bästa köp?

Jag vet inte om jag har något bästa köp. Men mitt hus i Kläppen är ett ställe jag älskar. Kontrasten mellan att surfa och vara i backen är fantastisk. Huset jag just nu bygger i Indonesien precis vid ett av världens bästa surfvågor kan bli det bästa kanske?
När det gäller prylar är jag inte speciellt nostalgisk utan gillar praktiska lösningar som passar in i min stil, mitt tycke och smak.

markus_boman_kristin lagerqvist-3208markus_boman_kristin lagerqvist-3234markus_boman_kristin lagerqvist-3275markus_boman_kristin lagerqvist-3236

Du är grundare till Surfers, vad var det som fick dig att starta en surfbutik?

Jag har ett extremt stort intresse inom surfing, windsurfing, kite och allt som är surfrelaterat. Jag älskar att sprida budskapet om hur fantastiskt det är att surfa och brinner för att hitta rätt produkt åt kunderna så att de får den bästa upplevelsen när de är ute på vattnet och i vågorna.

markus_boman_kristin lagerqvist-3238

markus_boman_kristin lagerqvist-3230

Hur ser din vardag ut?

När jag är här hemma i Varberg jobbar jag från kl. 08.00-18.00 med allt vad det innebär att ha ett företag som jobbar med surf. Vi importerar cirka 40st varumärken från olika delar av världen så det blir mycket mailkontakt med leverantörer och så jobbar jag ca 40% i butiken.  Jag reser också en hel del, det blir ungefär 10-14 veckor per år. Då oftast till platser som erbjuder fantastisk surf såsom Maldiverna, Kalifornien, Sydafrika, Bali med flera.

markus_boman_kristin lagerqvist-3268

markus_boman_kristin lagerqvist-3263markus_boman_kristin lagerqvist-3265

Har du några kommande projekt planerade här hemma?

Nej, inte med huset. Men vi har renoverat butiken i vinter och det var ett stort projekt. Sedan har vi en mängd nya ideér. Just nu lägger jag mycket tankar och energi på att hitta utvecklingsmöjligheter för vår webb. Vi vill finna ett sätt att förmedla samma upplevelse på webben som vi gör när vi träffar kunder i butik.

markus_boman_kristin lagerqvist-3270markus_boman_kristin lagerqvist-3271

Hur ser en riktigt bra dag ut för dig?

Bra frukost och morgontidning, surf innan jobbet om det är bra förhållanden annars kanske en SUP tur på vattnet. Jag jobbar och därefter kanske jag tar ett träningspass för att komma i form. Sedan brukar jag njuta av en lugn kväll med god mat.

markus_boman_kristin lagerqvist-3277

Vad drömmer du om just nu?

Drömmar förknippas ofta med saker som aldrig blir av tycker jag. Men om jag har en dröm så brukar jag genomföra den, är det inte genomförbart så slutar jag tänka på dem. Oftast går jag långt för att genomföra drömmen/visionen. Tyvärr kanske andra runt omkring mig får lida för att jag skall kunna uppnå dem.
Men det är inte lika illa nu för tiden som när jag var yngre, då hade jag absolut inga gränser för att genomföra det jag ville.

markus_boman_kristin lagerqvist-3324

Till sist – vad gör du om fem år?

Jag har säkert kvar Surfers, men Ruben min yngsta son, planerar att gå på skidgymnasiet Freeride i Malung/Sälen och det innebär att jag troligen kommer spendera 4-5 månader i mitt hus i Indonesien under vinterhalvåret.

Tusen tack för att vi fick komma och hälsa er Markus! Vi kommer mer än gärna till ditt hus i Indonesien också när det står klart sen.

Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist

Foto: Kristin Lagerqvist

 

5 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 3 Kommentarer

hemma hos Emma von brömssen

emma von bromssen2_sommar_kristin lagerqvist-

Vi hälsar på hemma hos Emma von Brömssen och hennes man Edward en sommarlovsmorgon.

Barnen Herman 12 år, Hannes 10 år och Alvar 6 år trillar en efter en  in i köket för att äta frukost. Känslan av hemtrevnad är omedelbar när vi kliver över tröskeln och det märks direkt att här bor det en familj med känsla för harmoni. emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6336 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6307Hur länge har ni bott här och vad var det som fick er att köpa huset?
Vi har bott här i 4 år. Huset är byggt 1932 och hade mycket gammal charm kvar, som dörrar och golv och granitstengrund. Vi gillar området och omgivningarna nära havet.emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6308 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6320 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6340 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6347 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6349Vad gillar du bäst med ert hem?
Köket är ett härligt rum. Linoljefärgen som vi målat hela köket och hallen i. De tjocka tätvuxna granolven och de gamla solida spegeldörrarna. Vedugnen i källaren som vi bakar tunnbröd och pizzor i vintertid. Jag gillar också det gamla och operfekta. Och det vill vi inte renovera bort!

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6446 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6441 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6337 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6343 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6334 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6325Hur utnyttjar ni er trädgård och ert fina uterum?
Vi flyttar nästan ut på sommarhalvåret. Äter ute eller i “glasrummet”. Dit kan jag gå ibland och då glömmer jag bort alla måsten inomhus. Älskar också att skapa i trädgården, planera nya rum där och rabatter.
emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6431 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6403 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6405emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6390 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6388emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6410 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6407 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6413 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6424 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6374 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-

Du har så mycket fina växter i trädgården, vilka är din växt/blom favoriter?
De gammaldags doftande rosorna är ljuvliga! Klassiska perenner som stjärnflocka, daggkåpa och stäppsalvia. Prydnadsgräs av olika slag! Det silvergröna lammörat är en fin marktäckare. Humle är en favorit! Och vårt blåregn som sprutar ut blå hängande blomklasar i maj och sedan skickar iväg klängande grenar upp längs entrétrappan.

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6511

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6354 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6361Hur skulle du beskriva din inredningsstil och filosofi?
Oj svårt! Kanske klassisk, lite blandad, second hand/vintage, på ett eget lite rörigt/konstnärligt vis.  emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6363 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6381 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6380Vad inspirerar dig?
Naturen, färgkombinationer, växter och djur. Musik. Resor och mina barn och min trädgård! Ljuset på Rörö (en ö i gbgs norra skärgård). Havet, de släta klipporna i Bohuslän. emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6384Berätta gärna lite om ditt arbete som designer. Hur har din väg dit du är idag sett ut?
Jag tog  Master of Design från HDK 2008 och har varit frilans sedan dess. Jag har gjort mönstersamarbeten med Svenskt tenn, House of Rym, Boråstapeter, Eco wallpaper, Öijareds hotell, Bantie och många fler. Sedan ett år tillbaka har jag skaffat fler marknadskanaler som hjälper mitt varumärke Emma von Brömssen att synas mer. Jag driver numera egen webshop, instagram och blogg. Jag bygger en egen värld.

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6436

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6276

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6299 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6296Hur ser din vardag ut?
Jag har min ateljé på vinden i vårt hus och där jobbar jag oftast disciplinerat 8-16, med lunch kl 12. Är lite seg i starten när alla gått hemifrån, behöver komma igång mjukt med örtte och något fritt fotande till bloggen eller Instagram. Ibland en promenad före lunch. Ibland möten eller samarbeten. Oftast åker jag till kunden. Men däremellan jobbar jag mycket vid datorn. Jag ritar alla mina mönster för hand, scannar in och bearbetar och färgsätter i datorn.

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6295 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6291 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6287 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6284emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6279
Har ni några kommande projekt planerade här hemma?
I augusti skall vi börja renovera våning 2. Huset har varit tvåfamiljsvilla och har konstig planlösning där uppe. Ett litet allrum för barnen i form av en glasveranda. Fast det kanske blir mitt favoritrum?!… Och så skall alla tre barn få var sitt rum.

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6438 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6432

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6461

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6460emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6463

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist--2
Ditt bästa köp?
Det gamla skolskåpet som vi platsbyggde i köket. Arkivbyrån som jag lade en marmorskiva på. Lilla viktorianska vitrinskåpet med mörkgrön sammetsklädsel på insidan. Bambutevagnen med glasskiva, bambusoffan i uterummet. Allt är second hand-fynd.

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist--3Din värsta inredningstabbe?
När jag köpte ett fint gammalt rökbord på nätauktion och hade missat att jag var tvungen att lägga på fraktkostnad från Linköping…trodde jag hade gjort ett 300-kronorsfynd!?emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6302 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6304

Hur ser en riktigt bra dag ut för dig?
När jag får måla fritt i början av en skissfas. Eller när jag strategiskt bygger upp en mönsterrapport som börjar ta form. Och allt flyter på som jag vill. Den dagen börjar också med en morgonpromenad.

emma von bromssen2_sommar_kristin lagerqvist-6474emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6516 emma von bromssen2_sommar_kristin lagerqvist--3emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6515emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6518emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6503emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6514emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6490 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6488 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6487emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6522 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6485emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6524 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6483 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6477emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6331emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6452 emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6448

Dina bästa Göteborgstips?
Rum för papper i Viktoriapassagen, för pappersälskare. Artilleriet och Artilleriet The Kitchen, för inredningsälskare. Som grannar Norrgavel, Grandpa och Emma&Malena. Stans godaste kaffe på DaMatteo (eftersom jag är lite kaffenörd) som även är ett surdegsbageri och kafferosteri. Runt hörnet på Södra Larmgatan ligger Afroart. Och så tar jag alltid en sväng in på Stadsmissionens second hand Ebbes hörna. Ett stenkast bort på Kungsgatan ligger In-Ex konstnärsmaterialbutik där jag ibland köper lite påfyllning av papper, färg och penslar. Holmens marknad stor second hand, fast de har blivit onödigt dyra. Botaniska trädgården och trädgårdsföreningen, stadens oaser och trädgårdar.

Vad drömmer du om just nu?
En större ateljé. Kanske utveckla min butik till det större. Producera fler egna produkter. Fler stora mönstersamarbeten med tapetproducenter och arkitekter.

emma von bromssen_sommar_kristin lagerqvist-6397

Vad gör du om fem år?
Producerar fler egna produkter. Har ett större showroom/butik/ateljé.

Tusen tack familjen von Brömssen för att vi fick hälsa på er denna sommarlovsmorgon!

Följ Emma på Instagram och blogg.

Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist

 

 

 

8 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 6 Kommentarer

HEMMA HOS STRENGHIELM

Hemma hos

Mari (stylist/inredare), Christian (digital strateg), Dante 6 år och Juno 3,5 år på Dalarö i Stockholms skärgård. I huset från 1884 bor också den afrikanska lejonhunden Valle samt katterna Fritjof och Carmensita.

En härlig försommardag tar vi pendeln ut till Dalarö i Stockholms skärgård för att hälsa på stylisten Mari Strenghielm. Vi vet inte riktigt vad vi hade förväntat oss, men idyllen där ute bland bland de gamla trävillorna med snickarglädje och havsutsikten får oss att känna som om vi hamnat mitt i ett avsnitt av tv-serien Skärgårdsdoktorn.

Hemma hos Mari däremot möts vi av sydafrikanska influenser som flätade korgar, zebrafällar och inte minst lejongula hundar och katter. Småblommigt och svenska flaggor lyser med sin frånvaro. Här bor helt klart en berest skärgårdsfamilj. IMG_7259

Hur hamnade ni här på Dalarö?

För tio år sedan var vi på besök här ungefär tvåhundra meter bort från vårt hus och det visade sig att två hus då var till salu här samtidigt. ”Köp det där huset”, sa våra vänner och pekade på huset. ”Det är bra!” Och jag ville så gärna ha ett hus. Vi hade budat på några på Värmdö tidigare, men de blev för dyra. Vi ringde upp mäklaren som meddelade att budgivningen redan var över. Man hade dock inte skrivit på men mäklaren orkade inte åka ut och visa det för oss. “Men vi vill köpa det”, sa vi, vilket vi alltså gjorde utan att ens få en visning innan vi skrev på.

Vi smög upp på brandstegen och tittade in genom fönstret på övervåningen en kväll. Huset såldes av Svenska kyrkan och hade varit rektorsvilla åt skolan så det var ju ingen som bodde här. Då kom en granne och presenterade sig och undrade vad vi höll på med, varpå vi förklarade att vi var de nya ägarna som inte fått nycklarna ännu, men tyvärr aldrig varit in i huset.IMG_7418

Vad var det första ni gjorde när ni flyttade in?

Värmepannan som stod nere i källaren såg ut som en doktor Snuggles-maskin. Vi var livrädda för den så den åkte ut och vi installerade bergvärme istället. Det har varit fantastiskt bra och ekonomiskt.

Huset var inrett som ett vandrarhem med aprikosa vävtapeter och bruna linoliumgolv överallt, stora brandsläckare på väggarna och skyltar där det stod ”Stäng dörren efter dig”. Det fanns ingenting som vi behövde spara på, utan det var bara att göra som vi ville, vilket var skönt.

När vi började forska om huset fick vi reda på att det var från 1884 av en person vars morfar hade byggt det. Mäklaren hade sagt att det var från 1930, men det var alltså då man började föra register över värdeåret. Det var ju jättekul att få reda på att det var så gammalt.IMG_7367

Vad arbetar du med?

Jag gör allt möjligt men så här; frilansande stylist, inredare och formgivare. Jag gör hemma hos-reportage för magasin i första hand, och en del privata uppdrag men skulle gärna göra fler.

Det har jag gjort de senaste två åren. Tidigare arbetade jag mycket med homestyling och åkte runt på öarna här ute på Dalarö. Det var ju ett drömjobb så till vida att vi arbetade i en helt fantastisk miljö, men ganska slitsamt att åka båt och bära saker i längden. Det var framför allt för lite ”piff”; det där allra sista. Men vilka luncher man hade, där vi satt på en klippa och solen sken!

Jag gick stylisten Lotta Agatons kurs i samma veva och fick några bra råd från henne; nämligen att slå sig ihop med en fotograf och numera arbetar jag mycket med Lina Östling. Och att hitta sin egen stil.IMG_7271IMG_7293IMG_7274IMG_7318Hur skulle du beskriva din stil?

Det är så svårt att säga själv men Lina säger att jag är bra på att skapa en mänsklig närvaro i bilderna. Jag gillar ju när det är en tufsig kudde och någon filt slängd på en soffa som ger en varm känsla.

Naturfärger älskar jag också! Ibland försöker jag att ta in någon färg, men sen mår jag jättedåligt av det och tar bort det igen. Barnen har inte speciellt mycket plastleksaker heller. Det går bara inte. De har nog blivit lite miljöskadade då min son Dante älskar grått!IMG_7284IMG_7311IMG_7308IMG_7286

Du driver en blogg också. Berätta om den.

Jag har bloggat sedan 2007 och det var ju egentligen för att jag arbetade med homestyling och tanken var att visa före och efter bilder. Det var så himla kul att den blev ganska snabbt ”min” blogg istället för en arbetsblogg.

Jag gillar att plåta och började dokumentera våra renoveringar, familjen och djuren. Det är ganska tacksamt som bloggare att bo så här på landet för det finns alltid något att plåta. Jag skulle ha svårt för att lägga ut någon annans bilder, då det ju är min blogg.

Men jag kom av mig med bloggandet efter ett tag då jag inte riktigt visste vad jag ville med den. Så tanken var att den skulle dö ut om ingenting ”hände” men så hörde ni av er från Lovely Life och frågade om jag ville flytta över till er, vilket ledde till en nytändning.

Med instagram tänker jag att folk som vi till exempel frågar om hemma hos-reportage ska kunna titta på mitt flöde och få en känsla för min stil och känna sig trygg med mig. Det har jag fått bekräftat i efterhand att det är viktigt.IMG_7291IMG_7310IMG_7297

Vad inspirerar dig?

Jag hämtar inte så mycket inspiration från nätet då jag inte har tid att sitta och surfa. Snarare naturen. Resor. Livet. Böcker. Vänner.IMG_7304

Har du jobbat dig igenom hela huset ännu under de här tio åren?

På vissa ställen har jag nog börjat om, som i vardagsrummet som jag faktiskt inte vet hur många gånger jag målat om. Jag har kommit fram till att jag helt enkelt inte är typen som ligger i hängmattan. Jag måste ”göra” något. Så är det bara. Min man vet ju också det, att jag kan inte sitta still och bara vara. För då börjar jag börja peta på någonting och helt plötsligt har jag öppnat en målarburk och är igång igen.IMG_7305IMG_7302Vad har du för projekt planerade inför sommaren?

Sommarens projekt har jag utomhus; jag ska måla golven/trapporna till entré och balkong ljusgrå, och fixa trädgården. Lite planteringar och kanske grusgången. Jag har absolut inte gröna fingrar men jag tycker väldigt mycket om gröna växter som olivträd, myrten och fikon. Vanligtvis gillar jag inte färgen rosa men ljusrosa rosor och pioner är ju himla fint.

I trädgården har jag har en stor lavendel som mer ser ut som en häck numera. Den gillar jag. Trädgårdarna på Österlen med mycket lavendel och höga stockrosor inspirerar mig och jag försöker få till något liknande här hos mig.IMG_7299

Har du någon inredningsstylist som du inspireras av?

Marie Olsson Nylander, Hans Blomquist och Lotta Agaton.

Inredningstips:

När jag går in och gör inredningsreportage går jag alltid en runda först och försöker hitta en röd tråd; en färg som kan finnas i en kudde, eller utgår från en detalj som går igen sedan. Ett tema. Men det är ju för att det ska bli ett genomgående reportage – en harmoni.

Så är det här hemma också. Om jag gör om på ett ställe måste det hänga ihop med det övriga i huset. Allt hör ihop. Se till helheten är alltså mitt tips.IMG_7301

Vi var inne på tid. Den verkar knapp i ditt liv. Om du hade mer tid:

Då skulle jag börja måla tavlor igen. Nu målar jag bara väggar, golv och möbler. Jag målade mycket innan jag fick barn men har tyvärr inte hittat tiden sedan dess. Det kan jag sakna.

Man vill ju alltid ge barnen mer tid, men jag tänker så här; om jag är glad är barnen glada. I sommar ska jag hänga mycket med barnen då jag jobbat mycket under våren. Vi ska inreda lekstugan tillsammans och bygga en trädkoja. Jag är inte så bra på att leka med bilar eller dockor men jag är en hejare på att göra saker tillsammans med barnen; små projekt, måla, rita och pyssla.IMG_7328IMG_7332IMG_7333

IMG_7330IMG_7329Du tycker om att resa. Vilka är dina favoritresmål?

För ett snabbt brejk i vardagen tycker jag Köpenhamn är toppen. Jag inspireras av de härliga danskarna och deras livsstil. Att dricka vin och titta på folk. Den danska designen. Eller London eftersom jag är en anglofil. Jag flyttade dit när jag var 16 år och trodde jag skulle bo där resten av livet.

Sydafrika var annars den stora designchocken för mig. Vi var där och hälsade på en vän till min man som bor där halva året. Jag hade förväntat mig afrikanska stammar och att man skulle äta sweet potato morgon, middag och kväll. Men allting var så toksnyggt och superproffsigt; maten, serveringen, ja allt! Jag blev så tagen av hela upplevelsen. När vi kom hem terroriserade jag min man om att jag ville flytta dit.IMG_7343IMG_7341Har du hittat hem för gott här på Dalarö?

Nej, jag skulle kunna flytta imorgon. Jag vill alltid flytta någonstans. Min man däremot är väldigt hemmakär och vill bo här i huset tills han dör. När jag tänker på det får jag panik. Det kan bero på min brokiga barndom. När jag var fem bodde jag med min familj i mellanöstern och gick i skola där.

Jag vill alltid flytta någonstans. Nu reser jag mycket och då får jag ur mig lite av rastlösheten. Men ska jag bo i närheten av Stockholm med barn är Dalarö överlägset. Jag kan avundas barnen att de får växa upp här.IMG_7335IMG_7338IMG_7334

Vad är det bästa med Dalarö?

Jag var mycket i skogen i Sörmland när jag var liten och jag älskar att den även finns här. Havslukten har också blivit ett måste för mig, och närheten till stan och Arlanda om man vill resa. Jag blir aldrig uttråkad här ute. Skulle man bli det är det ju bara att dra in till stan. Här finns så mycket att göra att det enda jag skulle behöva mer av är tid.

Hur gör du för att balansera familj och arbete?

Jag jonglerar. Min mans föräldrar ställer upp mycket. Här ute hjälps man också åt. Som idag har min kompis Anna skjutsat barnen till seglarskolans avslutning och släppt ut min katt. Man kan låna saker av varandra då man vet vad folk har. Tjänster och gentjänster.

Hur ser din bästa dag ut?

Jag känner mig så otroligt lyckad lottad att jag gör så olika saker hela tiden som när jag sitter ner med formgivning i två dagar känns det superlyxigt. Men sen vill jag upp och springa igen och göra ett reportage till exempel. Jag gillar variation.IMG_7353IMG_7347

Hur tänker du när du inreder barnrum?

Att inte ha plastsaker. Jag tycker inte heller att man behöver begränsa sig till barnmöbler utan använda vanliga möbler. Att tänka lite utanför boxen. Dante har till exempel en snickarbänk som skrivbord.

Det finns så otroligt mycket fina vintage-möbler här i ditt hem. Hur lyckas du fynda dessa?

Förut lade jag mycket tid på att leta gamla möbler, och köpte och sålde hela tiden. Vi hade alltid en stor loppis här på gården. Men numera måste jag bestämma var jag ska ställa saken innan jag köper den. Det är en ganska stor skillnad. Förut var det bara den ”där är fin den ska jag ha”, men nu tänker jag att den där skulle kunna vara fin i det hörnet.

Dessutom har jag lärt mig att det är ingen idé att jag köper nåt för att det är trendigt. Jag kommer ändå inte att ha det framme. Jag köper bara sånt som passar in här. Även om jag tycker det är fint så behöver jag inte ha det hemma själv.IMG_7377IMG_7422IMG_7379

Ditt bästa köp: 

Sexton stycken tygsiffror från spårvagnstågen i Göteborg som jag köpte på Blocket för ett spottstyver. De hänger inramade i mitt vardagsrum och jag älskar dem!

Barnstolar från Thonet försöker jag alltid hitta när jag letar vintage-möbler; de är jag väldigt förtjust i och det finns alltid plats för dem här.IMG_7389

Inredningstabbe?

Förra året vid den här tiden hörde Lantliv av sig och ville ha ett reportage från vårt hem när  äppelträden stod i blom. Våren gick åt till att förbereda reportaget och så fick jag en idé att jag skulle måla verandan ljusrosa (apricot nude). Jag började jag måla och min man påpekade att nu har du målat samma kulör som hela huset var när vi köpte det och undrade vad jag höll på med. Sen gick jag ”all in” med stora, fluffiga pioner och pastelliga detaljer. Jag hade sådan ångest inför att reportaget skulle komma ut för det skulle kännas för gulligt då jag verkligen inte är rosa eller romantisk alls. Helt fel. Men nu har jag återställt det med en grå färg som jag mår bra av.

Slutsatsen igen är att man ska aldrig gå på trender. Man kan ju låta sig inspireras eller om det passar i ens eget hem, då kan man ta in det. Lita på sin egen stil, hur den än är, ska man göra. Vara konsekvent.IMG_7375IMG_7260

Om fem år: 

Jag jobbar fortfarande som stylist/inredare men med lite större uppdrag och fasta kunder. I min nybyggda ateljé (och orangeri) målar jag tavlar. Dessutom importerar jag antikt och kuriosa från Bryssel tillsammans med en vän.IMG_7371

Vad drömmer du om?

Att skaffa en gammal övergiven Skånegård och rusta upp den. Vi skulle flytta dit på somrarna och driva B&B. Eller ett hus i Sydafrika. Och ett litet ställe långt ute i ytterskärgården utan el och vatten. Att få leva i naturen.

Att resa mer med barnen drömmer jag om. Jag och min man har gjort en del ego-resor och nu är det dags att uppleva saker tillsammans med dem också. Men jag har inte lust att åka till någon Bamseklubb, utan ska vi till Sydafrika, då får de följa med. Det får väl vara lite farligt då.

 

Maris blogg Strenghielm hittar ni om ni klickar här.

Text: Ulrika Randel

Foto: Amelia Widell

10 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer
Page 1 of 1012345...10...Last »