I Elin Lannsjös kolonistuga

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4668

Vi möter upp Elin Lannsjö utanför hennes lägenhet i Kungsladugård i Göteborg. Vi ska tillsammans bege oss bort mot kolonistugan som bara ligger ett stenkast bort, regnmolnen ligger lågt och vi suckar allihop i kör över det hopplösa junivädret det bjuds på i år. Men Elin skvallrar om att hon har köpt kardemummabullar och att det aldrig någonsin varit så grönt och frodigt i trädgården så vi väljer att strunta i eventuellt regn som sägs vara på väg och beger oss mot koloniområdet.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4620
På vägen dit berättar Elin glatt hur oerhört härligt det är att ha såpass nära till stugan och att den agerar som en förlängd arm till lägenheten. Speciellt sommartid.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4628
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4642elin_lansjo_kristin lagerqvist-
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4647

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4655

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4712

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4718

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4740elin_lansjo_kristin lagerqvist-4661
Väl framme vid stugan är Elin snabb med att koka kaffe och duka upp ute i trädgården, vi ville nämligen hinna fika i grönskan innan regnet skulle komma.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4677
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4679
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4693
Allt serveras på fat och i kaffemuggar som Elin själv har gjort, hon är nämligen en oerhört duktig keramiker. Vi slår oss ner för en fikastund som vi hade kunnat fortsätta med hela dagen lång men regndropparna började falla efter en stund och vi hade ju faktiskt ett reportage att fota. Så vi fick sätta fart!
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4745elin_lansjo_kristin lagerqvist-4805
Vilka är det som håller till här?
Det är främst jag och min pojkvän Victor som håller till i stugan, men vi får ofta sällskap av våra vänner. Nästan varje dag hänger även Zigge här, det är grannens katt som kollar till oss titt som tätt.
Hur länge har ni haft stugan och vad det som fick er att köpa den?
Vi har haft stugan i tre och ett halvt år. Vi kände oss lite trångbodda i vår lägenhet, köket är som i många andra landshövdingehus väldigt litet och det är svårt att bjuda in vänner och ha plats för middagar där. I ärlighetens namn så längtade jag även efter en trädgård och en gräsmatta att gå barfota i.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4807elin_lansjo_kristin lagerqvist-4735elin_lansjo_kristin lagerqvist-4804
Hur skulle du beskriva din inredningsstil och filosofi?
Jag har nog egentligen inte en medveten filosofi kring hur jag inreder men jag utgår alltid från min magkänsla, och lyssnar till den där instinktiva känslan av glädje som uppstår när jag ser något som tilltalar mig. För mig är det är sådant som skapar trivsel, harmoni och då är det också sådant som jag vill omge mig utav. Hållbara levande material som trä, sten, keramik, naturliga färger, handgjorda ting och levande blommor och växter är typiskt för min inredningsstil.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4751elin_lansjo_kristin lagerqvist-4783elin_lansjo_kristin lagerqvist-4802elin_lansjo_kristin lagerqvist-4794
Vad inspirerar dig?
Mycket! Den sker ofta på både medvetet och omedvetet plan. Inspirationen kommer oftast till mig omedvetet, och jag hinner inte alltid att uppfatta vartifrån det kommer. Det känns som att inspirationen bara uppstår och det kan lika gärna hända under en konsert, som när jag experimenterar med stengodslera, gräver i trädgårdsrabatten eller tar en promenad. När jag aktivt söker inspiration är det ofta genom att bläddra i magasin, bland bildflöden som Instagram, Pinterest eller i samtal med mina inspirerande vänner.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4728elin_lansjo_kristin lagerqvist-4749elin_lansjo_kristin lagerqvist-4789
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4748elin_lansjo_kristin lagerqvist-4809

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4775
Berätta gärna lite om din  hobby som keramiker. Hur har din väg dit du
är idag sett ut?

Okej! Jag har lekt och experimenterat med keramik under åtta år och jag är självlärd vilket innebär att jag relativt förutsättningslöst prövat materialet och olika tekniker. Learning by doing, skulle kunna vara ett nyckelord i sammanhanget och jag har verkligen lärt mig och utvecklas genom många misstag längs vägens gång. Men jag ser det också som en styrka. Att jag kunnat låta min egna nyfikenhet styra riktningen på vad jag ska ta mig an för stunden och att jag själv fått testa mig fram bland tekniker och hittat egna vägar för att nå dit. Jag får hela tiden nya ideer på uttryck som jag vill pröva, vilket därmed resulterar i att jag ofta släpper nya kollektioner. Min småskaliga produktion är helt för hand och jag är mån om att bibehålla en exklusivitet i min keramik. Att den inte skall massproduceras utan tillverkas i ytterst få och unika exemplar. Idag skapar jag främst inredningsdetaljer och bruksföremål i olika sorters leror i form av exempelvis stora uppläggningsfat, tallrikar och ljuslyktor.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4770
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4815elin_lansjo_kristin lagerqvist-4819
 elin_lansjo_kristin lagerqvist-4780
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4726
Ditt bästa köp?
Stugan! Det platsbyggda köket med carerra-top! Och min Bialetti Mocka-kanna. Det morgonkaffet som blir till i den smakar ren magi och det skulle jag inte kunna vara utan.
Din värsta inredningstabbe?
En stubbe som vägde ton och som jag envist skulle släpa hem från enskog där jag hittade den. Mycket svett, svordomar och en knäckt rygg senare hade jag baxat hem den till stugan.  Väl på plats kunde jag dock inte alls begripa vad jag hade tänkt ha den till. Jag hade någon usprungsidé om ett rått sängbord, men det blev bara groteskt. Stubben stod vakt i trädgården ett halvår och när vi nästa gång åkte till tippen, rök den med.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4758elin_lansjo_kristin lagerqvist-4714elin_lansjo_kristin lagerqvist-4717elin_lansjo_kristin lagerqvist-4765
Vad gillar du bäst med stugan?

Det jag gillar allra mest är egenligen rummet utanför stugan, alltså själva trädgården. Att den är lite vild i sin växlighet och att trädgårdsbord och stolar står lite huller om buller. Vad gäller självastugan gillar jag nog huggkubben som Victor byggt men om jag får säga en sak till även dagsljuset i stugan som känns så levande när det strilar in genom de gamla handblåsta fönstren.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4700
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4830

Har ni några kommande projekt planerade här i stugan?
Ja, alltså har man en hundra år gammal trästuga så kommer man inte ifrån att det alltid finns projekt att ta tag i. Min skämshörna i trädgården är på baksidan och den är en av mina prioriteringar denna sommar. Jag hoppas kunna gräva ut lite av det igenväxta landet där och styra upp en planteringshörna och plats för planteringsbord och lite krukor. Annars har jag några loppisfyndade pallar och böjträstolar som ska slipas, kläs om och målas. Och ytterdörren på stugan behöver målas om. Och trädgårdsbänken behöver lagas. Och stuprör sättas upp. Listan kan göras ganska gång…

elin_lansjo_kristin lagerqvist-4670elin_lansjo_kristin lagerqvist-4657

 Vilka är dina bästa trädgårdstips?

Ett av mina bästa trädgårdstips är inställningen om att trädgården ska får vara lite vild. Jag tycker att det känns helt rätt i att låta naturen få vara med och styra rabatterna och att man ger växterna utrymme att exempelvis fröså sig själva och därmed bidra till en levande, spännande och lite ängalik rabatt. På så sätt behöver du inte heller lägga vansinnigt mycket tid på att rensa, gräva och flytta på dina växter hela tiden. Blanda gärna in ätbara växter i din blomrabatt som kronärtskockor ihop med vallmon, det blir vansinnigt vackert. Och välj gärna ut några huvudfärger som får styra din palett litegrann, även om du inte måste vara supersträng med detta. För mycket olika färger kan göra att trädgården lite upplevs som rörig och oharmonisk.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4649elin_lansjo_kristin lagerqvist-4671elin_lansjo_kristin lagerqvist-4674elin_lansjo_kristin lagerqvist-4652
Dina tre måsten i en trädgård?
Medelhavsväxter som lavendel, olivträd och doftande örter.
Gamla svenska blomsorter som klätterrosor, akleja och vallmon.
Hängmattan och många korgstolar.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4644
Dina bästa Göteborgstips?
Nu i sommartider kan jag inte låta bli om att tipsa om utomhusaktiviteter.
Besök en av våra fina saluhallar och hantverksbagerier och inhandla till en picknick som sedan avnjuts på en solig grässlänt utmed Vallgraven eller i Slottsskogen.
Eller fyll din cykelkorg med vin och räkor. Ta sedan cykelturen till Saltholmen, Masthuggskyrkan eller Röda Sten och njut av solnedgången samtidigt som fiskebåtar och färjorna sakta glider in från havet.
elin_lansjo_kristin lagerqvist-4834elin_lansjo_kristin lagerqvist-4826elin_lansjo_kristin lagerqvist-4821
Tusen tack för pratstunden, bullarna, det goda kaffet och för att vi fick besöka er lilla stuga Elin!
Vill ni se mer av Elin får ni inte missa att följa henne på instagram där hon heter @elinlannsjo och så bloggar hon på elinlannsjo.blogspot.se.
11 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 15 Kommentarer

HEMMA HOS JOHN-JOHN WALLMANSSON

IMG_6338

Hemma hos

John-John Wallmansson 22 år, stylist på Östermalm i Stockholm.

En röd dag i maj hälsar vi på hemma hos John-John Wallmansson uppe på Östermalm. Medan han packar upp bullar och iskall cola ur en papperspåse går vi husesyn.

John-John kanske inte kan stoltsera med Östermalms största våning, men kanske den mest välplanerade däremot. Varenda kvadratmeter utnyttjas effektivt och lägenheten är dessutom vackert och genomtänkt inredd in i minsta detalj. Att här bor en kille med känsla för stil vittnar inte minst dörrhandtagen på garderoberna om – nämligen miniatyrer av eiffeltornet!

IMG_6368

Vad gjorde att du valde att flytta hit och hur länge har du bott här?

När jag flyttade till Stockholm från Borås hittade jag bara lägenheter på Östermalm, och då fastnade jag här. Karlavägen är så grön och härlig på sommaren vilket också har betydelse när man kommer från en småstad.

Jag har bott här i två år, men jag renoverade lägenheten nyligen tillsammans med min pappa. När vi köpte den kände vi att vi måste renovera, men att vi får göra det successivt. Jag ville bo in mig och fundera över hur jag ville ha planlösningen. Men i höstas kände vi att nu var det dags.IMG_6316IMG_6344IMG_6348

Vad jobbar du med?

Jag bloggar och arbetar för min mor för tillfället, men i höst börjar jag på Condé Nast College of Fashion and Design i London. Jag ska gå deras Vogue-utbildning.

Berätta om din blogg.

I min blogg John-John Wallmansson rapporterar jag om manligt mode. Jag flyttade den nyligen till Plaza Magazine vilket innebär att jag kommer att lägga i en högre växel och rapportera ännu mer om det nationella och internationella herrmodet och hur jag ser på modet och dess utveckling. Blandat med min personliga stil och klädtips.

Har ditt bloggande påverkat ditt liv på något sätt?

Många dörrar har öppnats genom den som att jag till exempel började började arbeta som moderedaktör för Colin Magazine och modechef på Spotlife. En annan förändring i mitt liv på grund av bloggen, är att jag har ju aldrig semester längre!IMG_6327

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Att arbeta med mode, journalistik och att inspirera andra människor tycker jag är kul. Jag kommer garanterat arbeta med mode, men i dagsläget vet jag inte om det kommer att vara med styling, att skriva eller kanske startar jag ett imperium.

Jag gjorde en skjortkollektion för några år sedan. Jag ritar en del men det är mer för mig själv, och det är inte mitt största intresse att skapa kläder.IMG_6324

Hur beskriver du din klädstil?

Min stil från grunden är väldigt franskt basic rock men jag blandar upp det med influenser från RnB. Lite som min stilikon Carine Roitfeld.

Favoritbutik?

Jag nätshoppar mycket då det är så otroligt bra! Som denna outfit från Valentino som jag beställde i måndags som jag sitter här med nu.

Ditt bästa köp?

Hela min garderob – den har jag jobbat på länge! Jag har så svårt att välja då jag under de senaste åren verkligen lagt ner tid och pengar för att skapa en lyxig garderob med bra hållbarhetstänkande. Men mitt absolut bästa köp är mina Saint Laurent Paris boots i mocka.

IMG_6341

Lovely Life har ju tidigare hälsat på hos din mamma och vi ser att ni har liknande stil. Du gillar också Svenskt Tenn? 

Ha ha, ja man har ju fått sno med sig hemifrån lite successivt.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

Jag har inte varit så jätteintresserad av inredning tidigare, utan mer tagit det mamma tycker är snyggt. Men det senaste året har mitt intresse väckts, och nu sätter jag gärna min egen prägel på hemmet.

Jag gillar möster och blått. Det är så svårt att artikulera hur min inredningsstil är, jag går mer på känsla och köper det jag tycker är snyggt. Sen placerar jag in det i hemmet där det passar.

IMG_6350IMG_6362IMG_6355

Du gillar också mässing och carrara?

Ja, jag kan lätt snöa in på något som med mässingen och bli lite galen. Carrara har vi alltid haft hemma så det har jag nog med mig hemifrån. Jag tycker det är skönt när ens hem påminner om barndomshemmet. Då får jag med hemkänslan även om jag befinner mig långt från min familj tyvärr.

IMG_6352

Vart går du i Stockholm när du vill handla inredning?

Jag går ju alltid till Svenskt Tenn på Strandvägen. Sedan går jag till Asplund på Sibyllegatan. Posh Living i Mood gallerian besöker jag gärna också. Jag gillar att köpa småsaker och ta med mig hem efter en runda på stan.

Inredningstips:

Då vill jag tipsa om Ellos Home som är så bra! Och så prisvärt vilket gjorde mig glad och överraskad när jag upptäckte dem på nätet.

IMG_6340

Har du någon stilförebild inom inredning?

Helt klart min mamma! Och så min vän Amelia Widell, som jag brukar bolla idéer med.

Inredningstabbe?

En kväll när jag druckit lite vin fick jag vid 18:30 tiden för mig att jag skulle måla om det förra köket i årets kulör. Inte min bästa idé och resultatet såg hemskt ut. Men efter det fick jag en helt annan uppskattning för själva hantverket. Man lär av sina misstag.

Under vår renovering lärde jag mig också att planera ordentligt och ha tålamod. Jag bodde åtta veckor på hotell, vilket inte var så jättekul. Min pappa är jätteduktig och gjorde det mesta själv även om vi tog hjälp av ett par hantverkare också. IMG_6334

Restaurangtips i Stockholm

Jag älskar Taco Truck på Nybrogatan och nu kommer de att driva köket på Spumlan hela sommaren.

Riche är alltid en favorit.

Här i kvarteren gillar jag Halv grek plus turk och Daphnes.

IMG_6321

Hur löser du boendet i London?

Jag har verkligen haft sån himla tur! Jag har en kompis som bor där redan och förra året hittade hon ett townhouse i Notting Hill och precis nu skulle hennes rumskompisar flytta och då tog jag chansen och tackade ja till ett rum där.

Har du varit mycket i London?

Nej, jag har varit där med mamma några gånger, och även hälsat på min kompis Matilda. Jag gillar egentligen inte London som stad, då det är lite för stort för min smak, men jag hittar ju i Notting Hill. Så brukar jag tänka när jag ska flytta någonstans, att jag vill kunna hitta lite i alla fall.

IMG_6330IMG_6345

Vilka är dina favoritresmål:

Hong Kong för den internationella mixen av människor. Och staden; att kunna sitta vid vattnet och titta på skyskraporna. Det känns som NYC fast ändå inte. Man kan dessutom alltid hitta bra unga kinesiska designers vars plagg inte alls kostar mycket.

Paris för världens bästa shopping! Maten, designen och de snygga fransmännen!

New York också för shopping, mat och de inspirerande människorna. Jag älskar att gå på Barneys.

IMG_6336

Hur ser din bästa dag ut?

Jag vaknar och äter en god frukost. Sedan möter jag upp en vän för lunch och vi tar ett glas. Sedan skiljs vi åt. På kvällen en god middag med vänner och utgång.

Eller så ligger jag bara i sängen hela dagen. Jag älskar min säng.

 

Text: Ulrika Randel/seventeendoors

Foto: Amelia Widell 

 

 

7 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

HEMMA HOS ANNA MALMBERG

IMG_6118

Hemma hos

Anna Malmberg, fotograf och Joncha Schwartzmann, musiker samt lille Sonny Lou vid Mariatorget i Stockholm.

När vi kliver in hos Anna Malmberg möts vi av en känsla av att befinna hos i ett bohemiskt hem i Paris snarare än i en lägenhet på Söder i Stockholm. Ur högtalarna strömmar skön musik och Anna bjuder på mintte och nybakade scones. På väggarna hänger svartvita foton och sovrummet rymmer en liten studio. Att här bor en kreativ familj med ena foten i Paris och den andra i Stockholm märks tydligt.

IMG_6314IMG_6252

Hur skulle du beskriva ert hem?

Naturbohemiskt. Jag älskar loppisar och containerfynd, helst i naturliga material. IMG_6124

Hur länge har ni bott här? 

Vi flyttade hit för två månader sedan från Bromma. Tyvärr har vi ett tidsbegränsat kontrakt här. Innan det bodde vi i Paris i fyra år då Joncha är därifrån. Vi träffades via My space för åtta år sedan, och innan vi flyttade till Paris bodde vi tillsammans i Sverige.

Varför flyttade ni tillbaka till Sverige?

Vi längtade båda efter Stockholm. Vi fick Sonny Lou i Paris och det är betydligt lättare att leva med barn i Sverige. Även om fransmännen är artigare än svenskarna och exempelvis hjälper till med barnvagnen på gatan, är det ett hårdare klimat i Paris än Stockholm. Det finns ju ingen förskola på samma sätt.

Vi tycker mycket om att umgås hemma med våra vänner, bjuda på middag eller fika. I Paris ses man på en bar.  Det är mysigare här.IMG_6262IMG_6261IMG_6267IMG_6274

Du arbetar som fotograf. Berätta.

Jag började frilansa på heltid när vi bodde i Paris. Till en början var det mycket konst och mode, medan jag numera har gått över till att plåta inredning i första hand. IMG_6116

Du driver också en blogg hos Elle Decoration. Berätta om den. 

Jag började blogga på Elle och sedan startade jag ytterligare en blogg, Northern Delight, för Elle Decoration. Under en period drev jag alltså två bloggar parallellt. Men det blev för mycket till slut och numera bloggar jag enbart på Elle Decoration. Det passar mig bättre då jag rört mig åt det hållet i mitt fotograferande. Även om jag ibland saknar att plåta levande ting.IMG_6254

Påverkar ditt bloggande ditt liv på något sätt?

Ja, man blir ju officiell. Jag är förvisso van vid det då jag tidigare drev en vintage-butik, La Principessa på Rosenlundsgatan, i fem år. Då lärde jag känna mycket folk och blev igenkänd på gatan. När vänner och kunder hade problem brukade de komma och gråta ut hos mig i butiken över en kaffe eller ett glas vin.

Men det är ju alltid en balansgång när man lägger ut bilder på sin familj på bloggen. Det har jag funderat mycket över, och jag tror att man helt enkelt få gå på sin magkänsla där. Jag har i alla fall aldrig ångrat något jag bloggat om i efterhand.IMG_6122IMG_6120Vad inspirerar dig?

Vänner såklart. Resor, naturen, människor på gatan eller hur ljuset faller. Musik. Och Texas.IMG_6103

Inredningstips?

Jag älskar att måla om möbler vilket kanske syns i mitt hem. Att man kan förändra med enkla medel. När vi bodde i Paris pysslade och målade jag jättemycket. Det är så avslappnande.IMG_6127

Någon person du inspireras av inom inredning?

Den australiensiska stylisten Sibella Court. Jag älskar hennes böcker och hon har ett härligt flöde på instagram.IMG_6130IMG_6143IMG_6132

Ditt bästa köp?

Helt klart min Peacock Chair. Jag hade länge drömt om en, och slog äntligen till i Paris precis innan vi flyttade hem.   IMG_6176

Din värsta inredningstabbe?

Alla konstiga loppisköp och saker utan funktion. Dessutom har det hänt att Joncha tyckt att jag gått loss lite väl mycket med samma kulör ibland, men jag älskar ju att måla. Har jag en burk färg blir det lätt att jag letar efter saker som jag kan måla när jag ändå är i farten. Vi ett tillfälle blev det lite för mycket turkost hemma hos oss. IMG_6154IMG_6161IMG_6186IMG_6174IMG_6184Ni har ju precis flyttat. Några tips till andra som står inför en flytt?

Att utnyttja sina bästa vänner! Och att ta tag i flyttkartongerna på en gång och inte skjuta upp det. De blir lätt ståendes i veckor som blir till månader annars.

Trots att ni har ett tidsbegränsat kontrakt väljer du att måla och lägga ner mycket omsorg på lägenheten, vilket för en del kanske skulle verka onödigt. Hur tänker du kring det?

Det är viktigt för mig att trivas i mitt hem just nu. Och jag kan inte låta bli att drömma och fixa. Sen hjälper det att jag har lite kontakter inom både färg- och tapetbranschen. Annars skulle det inte vara försvarbart att iordningställa den här lägenheten. Vi har faktiskt ett rivningskontrakt, så lägenheten står inför en stor renovering som sorgligt nog kommer att innebära att köket rivs ut.IMG_6249IMG_6241IMG_6239

Hur ser ditt framtida drömboende ut?

Tidigare drömde jag nog om ett hus på landet, men innan vi flyttade hit bodde vi ute i Bromma och det fick mig att tänka om. Numera önskar jag hellre en lägenhet på Södermalm och ett enkelt sommartorp med trädgård. Jag har kommit till insikt om att jag snarare är pysslig än händig, så det passar mig bättre att bo i lägenhet. IMG_6211IMG_6193IMG_6243IMG_6246

Dina bästa stockholmstips.

Slottsträdgården Ulriksdal som har ett stort sortiment av kaktusar och exotiska växter. Dessutom är kaféet fantastiskt med en stor salladsbuffé och goda kakor!

Geronimo’s FGT i Gamla stan – bar, taccos och livespelningar. Så nära amerikanska södern man kan komma i Stockholm.

Magnolia Across the Street – i Vasastan som säljer bland annat underbara saker från Love Warriors.IMG_6230

Favoritplats?

Jag älskar kvarteren i den här delen av Söder och Mariaberget är vårt absoluta smultronställe.

Vad drömmer du om?

Att få vara ledig och resa. Vi är sällan lediga och har gått om varandra den senaste tiden. Att hyra ett hus eller bo i en husvagn i södra USA. Självklart drömmer jag också om en egen lägenhet, men först vill jag ut och resa med min familj.

Här hittar ni Annas blogg Northern Delight.

 

Foto: Amelia Widell 

Text: Ulrika Randel/seventeendoors

 

15 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer
Page 1 of 912345...Last »