Nyfiken på UnderbaraClara

transistor

Hon har sommarpratat, gett ut en av Sveriges mest sålda kokböcker, haft en egen tv-serie på SVT, vunnit pris för sitt miljöengagemang, blivit utnämnd till årets chickaste bloggare, bloggat sedan 2006, kammat hem krönikörsjobb för Expressen och upprört och engagerat med sina åsikter. Hon är kort och gott lovely den där Clara!

underbaraclara_2

Namn Clara Sofia Lidström
Yrke Bloggare och entreprenör
Familj Mannen Jacob, Bertil 5 och Folke arton månader. En hund, fyrtio hönor och åtta grisar.
Bor På en gård på landet utanför Umeå
Gör Driver en av Sveriges största bloggar och skriver ohälsosamt många barnböcker.
Faller för Folk som ser problem och bara löser dem – istället för att klaga och muttra.
Brinner för Klimat och jämställdhetsfrågor
Blir mest upprörd över? Hyckleri i alla former.
Ogillar Stuvade makaroner
Bästa återbrukstipset Kanske inte direkt ett återbrukstips men generellt – när du saknar något i garderoben eller hemmet – börja med att leta på loppisar, antikaffärer och i bekantskapskretsen. Nyinköp bör vara sista alternativet.
Bästa husmorstipset Linoljesåpa är det bästa som finns. Tvättar både hår, kropp och golv med den. Löser alla fläckar och tar bort dålig lukt och missfärgningar i loppiskläder.

underbaraclara_tavelvagg underbaraclara_vardagsrummet2 brunt_skap

När har du väckt mest uppmärksamhet? Mitt sommarprat 2011 väckte mycket uppmärksamhet. Och dokumentären De Obekväma – där jag propagerade för sex timmars arbetsdag och minskad konsumtion. Det verkar som att många känner igen sig i mina tankar och håller med om min analys. Generellt väcker blogginläggen i kategorin “Clara ryter ifrån” mycket uppmärksamhet.
Hur får du balans i livet Det har varit dåligt med balansen sista tiden. Men ett tecken på att jag har balans är när jag har energi och tid att ta långa hundpromenader. Så fort jag börjar skära in på mina hundpromenader så är det fara och färde. Då vet jag att arbetsbelastningen är för hög.
Vad bjuder du helst dina vänner på? Pizza är lite av min grej faktiskt. Gör nästan alltid pizza när det vaknas gäster.
Bästa entreprenörstipset? Att omge sig med personer man vill efterlikna och som har egenskaper du själv vill ha. Man växer så mycket av sällskapet och att ha någon att ta rygg på.
Att vara privat och personlig på social medier. Var går din gräns för vad du vill dela? Jag delar egentligen inte särskilt mycket privat – även om jag förstås hoppas på att mina läsare tycker att det får hänga med mig och att jag är genuin. Men något jag nästan aldrig skriver om är min relation till min man Jacob.
Värsta minne De värsta minnena är de där sakerna som kommer upp klockan 00.30 på natten när man försöker somna. Något pinsamt man sagt, en besvärande tystnad som uppstått, ett jobbigt missförstånd. Då kommer skamsköljningarna och ju fler gånger man tänker tillbaka desto värre blir minnet.
Bästa minne Att vara tio år och stanna ute hela aprilkvällar och leka kurragömma med dunk med alla kompisar på kvarteret.

underbaraclara_bokhylla underbaraclara_trappanunderbaraclara_pelagonersoffbord vardagsrummet_underbaraclara

Tränar Jag springer i skogen och åker längdskidor. Bor långt ifrån gymmet så det gäller att hitta aktiviteter som funkar här på landet.
Sorg Att mina barn aldrig fick chansen att träffa min mamma.
Förebild Beyonce. Inte så mycket för musiken som för hur hon med bestämdhet och tydliga visioner styr sitt konstnärsskap och sitt artisteri.
Favoritplagg Klänning såklart.
Resmål Någon av alla de norrländska byar som slutar på ändelsen -träsk där jag har mina släktingar. Exempelvis Glommersträsk, Stenträsk och Kalvträsk.
Stolt över Mina barn och det jag byggt upp i mitt företag.
Feminist ja visst? Såklart!
Hur uppnår vi jämställdhet? Genom att män spenderar mer tid med att sköta och fostra små barn.
På gång framöver? Fler böcker, ett spännande tioårsjubileum som bloggare och att Underbaraclara snart finns på fler plattformar än bara blogg och Instagram.
Umeåtips? Ta in på Stora Hotellet, ät på Gotthards och shoppa på Kii.
Varför började du blogga? För att jag läste bloggar och tyckte det verkade himla kul och så tänkte jag att det där kan ju jag göra minst lika bra om inte bättre. Så satte jag bara igång.

Tack underbara Clara, säger vi på Lovely Life, för att du är du!

Claras blogg UnderbaraClara
Intervju och foto Lina Andersson

4 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

Kreativa möten med Babes in Boyland

Babes-in-Boyland_Creative-meetings_Sanna-Wahl-9

Gillar du kreativa hem med intressanta människor som bor däri, då måste du hålla koll på Babes in Boylands nya serie Kreativa möten här på Lovely Life.

I det första möter de Sanna Wahl. Läs mer här.

5 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Inspirerande hem hos Strenghielm

Vår bloggare Mari Strenghielm arbetar som stylist och visar ofta inspirerande hem att drömma om. Detta vår sommar reportage är ett. Läs HÄR.

Fotograf: Lina Östling +46 70 405 42 07 mail@linaostling.se www.linaostling.se Stylist: Mari Strenghielm Nord Hemma hos Eols udde, Eolsudde-vår02

Fotograf: Lina Östling
+46 70 405 42 07
mail@linaostling.se
www.linaostling.se
Stylist: Mari Strenghielm Nord
Hemma hos Eols udde, Eolsudde-vår02

1 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Nyfiken på Anitha Schulman

strenghielm_schulman.15Hon är en stjärna i sociala medier, designar sitt eget porslin, skriver och gör egna Tv-program, poddar och är snart aktuell med en än så länge hemlig modesatsning och har alltid perfekt fönat hår. Sveriges kanske charmigaste och mest målmedvetna kvinna har många talanger. Var får hon all energi ifrån och hur hinner hon?

Lovely Life åkte hem till Anitha och Calle Schulmans hem på Valhallavägen, där de bor med sina två barn Penny 5 år och Tom Allan 2 år, för att kolla in i Anithas garderob och få en pratstund över en fika i köket.

strenghielm_schulman.1

strenghielm_schulman.3strenghielm_schulman.16strenghielm_schulman.4strenghielm_schulman.12 strenghielm_schulman.11 strenghielm_schulman.9 strenghielm_schulman.8 strenghielm_schulman.18strenghielm_schulman.7

strenghielm_schulman.5

strenghielm_schulman.20strenghielm_schulman.2

strenghielm_schulman.17strenghielm_schulman.13

Namn: Anitha Schulman.

Yrke: Designer/Formgivare, poddare, entreprenör, bloggar på Familjeliv.

Familj: Gift med Calle Schulman, två barn Penny snart 5 år och Tom Allan snart 2 år.

Bor: Valhallavägen i funkislägenhet från 1929.

Aktuell med: Ny porslinserie under eget namn, podd med Ann Söderlund som heter #Lillelördag.

Är det sant att du varit skvallerreporter?

Ja jag jobbade som frilans reporter något år för News of the World, det var en spännande tid. Fick ett riktigt scoop en gång som handlade om Svennis när han var förbundskapten i England. Och det vet vi ju alla hur det gick…

Snyggaste hunken? Svensk: Bill Skarsgård, Internationell: Idris Elba.

Snyggaste puman? Svensk: Alicia Vikander, Internationell: Julianne Moore.

Hur länge har du och Calle vart tillsammans? I sju år i juni.

Ni verkar ha så roligt ihop, hur gör ni för att få det att funka?

Vi försöker vara så jämställda vi kan utan att göra för mycket ”grej av det”. Men det är en stor anledning. Vi har båda haft ambitioner av att göra karriär utan att överträffa varandra, då måste man få det att funka, när man skaffar barn. Sen ska man ha roligt och inte sluta överraska varandra. Både på ett privat plan men också i uppskattning.

Faller för: ”Funny Bones”, en kul kille utan att vara konstlad, som bara är ”född rolig”. Då faller jag. Och intelligens, men de två måste kombineras.

Brinner för: Att utveckla och kreera. Tänk att man fått den här tiden på jorden, utav alla spermier så vann just du. Gör det bästa av det och ha kul!

Ogillar: Maktmissbruk och osäkerhet.

Finns det någon skillnad på äldre och yngre generation kändisar?

Ja, det finns det, det har med inställning och hur vi blivit fostrade att göra. Jag pratar massor om sådant här i min och Ann Söderlunds podd – Lillelördag.

Fint och Fult? Helst i kombination, inget fint blir intressant utan lite fult.

Att vara privat och personlig på social medier. Var går din gräns för vad du vill dela? Man kan vara personlig utan att vara privat. Var gränsen för integritet går är ju individuellt. Jag menar att är jag politiker som hela tiden syns i offentligheten då är det ju klart att jag värnar om mitt privatliv. Men är jag ”känd” för att vara jag, då är ju det mitt skyltfönster och vad jag stoppar i det är ett eget val, som absolut blivit lättare att avgöra efter mognad. Men där kanske politiska åsikter inte syns eller vänner jag umgås med på daglig basis, eller hur mycket pengar jag tjänar. Det är privat enligt mig. Det är det ju aldrig för en politiker på samma sätt där allt sådant är exponerat.

Finns det något man absolut inte får göra? Man ska nog inte visa sina egna eller sina barns könsorgan, det vore dumt.

Något man måste göra för att tillhöra coola klubben? Visa en bra dagens outfit. Haha.

Hur viktigt är det att ha ett bra nätverk?

Jätteviktigt, nya generationen nätverkar mycket mer än oss, de ”delar” och bartrar tjänster i sociala medier. De kommer att hinna mycket längre än oss karriärmässigt snabbare, men kommer att vara mer eftersatta på andra skills, så som plikt och ansvar, som var viktigare för vår generation i en karriärsuppbyggnad.

Värsta minne: Min vän som dog i influensan helt chockartat nyligen. Min största personliga kris.

Bästa minne: Alla familjesemestrar.

Tränar: Springer och gör crosstraining två ggr i veckan i snitt.

Hobby: Mode och att kolla på bra TV-serier som Episodes, Narcos, Making A Murderer etc. Onlineteve-hits.

Hänger med: Massa oerhört sköna människor, jag är bortskämd att få ha så många bra och fina vänner.

Sorg: Skulle vilja ha fler gamla personer i mitt liv, Calles båda föräldrar är döda och mina är till åren och bor långt bort. Man gör så gott man kan.

Karriärstips: Fokusera på dig och dina drömmar, börja inte jämföra dig och tävla även om folk både är bättre på vissa saker och tjänar mer än dig på andra saker. Allt jämnar ut sig. Men håll stadigt i rodret.

Yta vs djup: Man måste ha båda, inget utesluter det andra.

Mentor el förebild: Tycker alla kvinnor som bevisar sig och vågar oavsett bransch är bra mentorer. De öppnar upp för andra kvinnor att våga.

Kvinnor och systerskap? Har du goda eller dåliga erfarenheter?

Både oerhört bra och ibland ganska dåliga. Kvinnor kan vara sina egna och andras värsta fiende, men man ska inte glömma bort att de strukturerna kommer från ett patriarkat. Alla är inte lika snabbfotade att programmera om sig.

Favoritplagg: Skinnbrallor och cashmeretröjor.

Hur ofta klipper du dig och hur ofta blåser du håret på salong?

Jag fönar håret en gång i veckan på salong och klipper en gång varannan månad.

Bästa skönhetstips? Använd bra hudvård tidigt i livet, då slipper man spruta in ämnen som föryngrar. Gå på regelbundna ansiktsbehandlingar.

Resmål: Afrika och USA.

Bästa Frukoststället: Broms på Karlaplan och Strandvägen 1.

Bästa Restaurang: Mathias Dahlgren och Brillo (bra familjeplace och för trevligt umgänge).

Bästa Baren: Teatergrillen och Bernies på Nosh and Chow, för drinkarna Erlands i Vasastan.

Stolt över: Min familj.

Ditt bästa modeknep? Stor uppåt smal neråt, ”strutsprincipen”, eller svanen dvs tvärtom, smal uppåt och stor neråt.

Karriärstips: Ta för dig, vänta inte på att bli vald, välj åt någon annan eller dig själv.

Var är du uppväxt? Född i Indien. Hann under uppväxten med att bo i Örebro, Kullavik och Strömstad för att sedan hamna i Örebro igen. När jag fyllde 20 år flyttade jag till Stockholm.

Kommer din drivkraft hemifrån och är du lik dina föräldrar?

Både genetisk och från hemmet. Min orädsla kommer garanterat från hemmet, har man flyttat många gånger och bytt klass så tvingas man att lära sig sociala koder och ta itu med sina värsta rädslor. Sen tror jag att jag i grunden är väldigt driven och blir lätt uttråkad, så för mig handlar det om att vara stimulerad.

Syskon: Nej.

Hur påverkades din karriär av att få barn?

Inte än så mycket, förutom och de finns med på våra sociala medier, såklart inte självvalt alla gånger. Men allt de ställer upp på är av egen fri vilja. Man kanske inte tror att man har en sådan när man är liten men det har man, väldigt mycket faktiskt.

Feminist ja visst? Förstår inte kvinnor som inte är det.

Framtiden: Blir det USA? Vill alltid till USA, ska försöka ta mig dit på ett eller annat sätt hur som helst.

På gång i vår? Mycket och roligt. Jag har en fantastisk vår! Nytt roligt Modeprojekt, (kan inte berätta än) och ett spännande nytt TV-projekt.

Tack underbara Anitha, säger vi på Lovely Life, för att du är du!

Devisen – ingenting är omöjligt stämmer mycket väl överens på dig. Du vågar gå din egen väg och din självsäkra målmedvetenhet gör dig till en stor inspiratör för många kvinnor.

 

Foto: Mari Strenghielm

Intervju: Mikaela Lidmar

Anithas kläder kommer från:

Bild.1: Top: Alice & Olivia

Bild 2: Top, Alice & Olivia. Halsband, Charlotte Bonde. Kjol, Isabel Marant. Skor, Jimmy Choo. Jacka. Tiger.

Bild 3: Jacka, Balmain för HM. Linne, Mango.

Bild 4: Skor från Gianmarco Lorenzi, Christian Loubotin, Jimmy Choo, Zara.

Bild 5:

Rosa vit, blå skjorta, Diane Von Furstenberg. Svart vit klänning, Max Mara. Guldklänning: By Malina. Svart klänning, Issa.

Bild 6: Klänning, Max Mara.

 

13 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer

Nyfiken på Malin Persson

Många har sett bilder från hennes hem, pinterestat hennes köksvägg, bloggat om hennes badkar och suckat över att man aldrig har tid att måla om där hemma eller ens börja äta raw food. Hon har världens vackraste hem, sötaste ungarna och gladaste skrattet. Men vem är hon egentligen den där Malin Persson?

Lovely Life tog en kopp te i Malins kök för att titta lite närmare och fråga lite närgångna frågor.

   IMG_9397

_MG_9215IMG_9321IMG_9327IMG_9249IMG_9254_MG_9228IMG_9273IMG_9280IMG_9288

IMG_9265IMG_9292IMG_9335IMG_9434IMG_9372IMG_9430_MG_9204

IMG_9415

Namn: Malin Persson

Yrke: Programledare på Trädgårdstisdag på SVT, bloggar på Elle Decoration, föreläser, inredare

Familj: Tre barn, Tiago, Milo och Cleo

Bor: I en sekelskiftesvilla i stadsdelen Bellevue, Limhamn i Malmö

Aktuell med: Snart säsongspremiär av Trädgårdstisdag och håller kreativa workshops.

Är det sant att: 

Alla barnen sover i din säng? Jepp, har köpt två 120 sängar som jag satt ihop, så där finns plats till alla!!

Att du ramlat på catwalken? Oj, ja det har hänt ett antal gånger. Det värsta minnet är gången jag trillade i vatten som var som en dekor runt själva runway och stänkte ner Anna Wintour som satt på the frontrow. Kändes så där och dagen efter hade jag ett dubbel uppslag i Il Corriere med bilder som visade hela fallet..

Att du kör en bil som du är ensam om i Malmö, så att alla dina vänner vet var du är?

Yes, jag kör en Nissan Cube som barnen kallar ”barbie bilen” omöjligt att smyga med saker när man kör runt i Malmö med den.

Du har träffat många kändisar genom åren. Vem är längst Karl Lagerfeldt eller Leonardo di Caprio? Di Caprio är längst (och snyggast)  Vem är roligast? Helt klart Karl, jag har nog aldrig träffat en person med så mycket genial humor.

Att du bara äter Raw Food: Jag är vegetarian. Äter gärna Rawfood till förrätt men sen blir det italienskt.

Faller för: Breda Axlar

Brinner för: Hållbara saker

Ogillar: Slit och släng

Värsta minne: När mitt liv plötsligt rasade samman för drygt ett år sedan.

Bästa minne: När jag blev mamma för första gången

Tränar: Yoga, Surfar, Springer

Hobby: Trädgård, Inredning, Salsa

Hänger med: Kidsen

Sorg: Att vi inte lyckades hålla ihop vår familj, att livet blev för stökigt och kom i mellan och resulterade i en jobbig skilsmässa.

Vad bjuder du helst dina vänner på? Älskar att laga soppa, snabbt, gott och för det mesta uppskattat.

Karriärstips: Sätt upp kortsiktiga mål och våga tro på dig själv.

Yta vs djup: Gillar smöriga amerikanska romantiska komedier samtidigt som jag älskar gamla italienska filmer av Fellini, Benigni och Sergio Leone.

Favoritplagg: Svarta Jeans

Resmål: Costa Rica

Bästa Frukoststället i Malmö: Raw food House

Middagsstället i Malmö: Saiko

Baren i Malmö: Kiez

Stolt över: Mina barn

Stil: Svarta Jeans, Boheme-rock-chic, damigt, coolt, elegant. Mycket smycken, gärna guld.

Ditt bästa skönhetsknep? Sova, dricka, exfoliera, återfukta med naturliga ekologiska krämer. Favorit Dr. Hauschka och Weleda. Använd kallpressad kokosolja som makeup remover, finns inget bättre.

Favorit i trädgårdslandet?

Jag har en blommande Jordärtskocka som jag älskar. Fantastisk att dom bara kommer år efter år.

Var är du uppväxt? I norra skåne i en ort som heter Osby.

Var i barnaskaran? Lilla syster.

Hur blev du upptäckt som modell? Blev scoutad av en assistent till Karl Lagerfeld som såg mig cykla runt på en vit cykel i Rom.

Hur påverkades din karriär av att få barn?

Väldigt svårt det där att fortsätta jobba med små barn eftersom modellandet kräver så mycket resande. Med ett barn funkade det bra. Jag hade med Tiago på en massa resor när han var liten. Jag hade turen att ha med min mamma som hjälp. Men i takt med att barnaskaran utökades blev jag mer och mer selektiv med jobben.

Feminist ja visst? Det är väl klart jag är feminist, Pussy got ball!!

Tack underbara Malin, säger vi på Lovely Life, för att du är du!

Foto: Mia Anderberg

Intervju: Mikaela Lidmar

2 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

HEMMA HOS @MADEBYMOR

IMG_8700

Hemma hos 

Mia och Robert, båda psykologer, och döttrarna Maja 3,5 och Ellen 1,5 i Vasastan.

En solig dag i september hälsar vi på hemma hos Mia ett stenkast från Odenplan. I en den ljusa sekelskifteslägenheten är minivärldar för barn uppbyggda lite här och var, och skåp fulla med tygrullar vittnar om att här bor en kreativ mamma. På många olika sätt.

IMG_8711IMG_8704IMG_8701IMG_8702

Hur länge har ni bott här och varför valde ni denna lägenhet?

Vi har bott här i tre år snart. Lägenheten är ju bara sjuttio kvadratmeter, men mycket yteffektiv så det kändes som vi fick mycket för pengarna. Det var inte ett renoveringsobjekt på det sättet att allt behövdes göras, men det fanns ändå potential för oss att göra den finare. Den var lite tråkig, och tråkigt inredd och det kändes som ett kul projekt. Dessutom låg den i området som vi bodde tidigare.

Berätta om dig själv.

Jag arbetar som psykolog. Inredning och att driva mitt instagramkonto @madebymor är härligt för det ger mig möjlighet att fokusera på något helt annat. På så sätt får jag på fritiden utlopp för min kreativitet. Jag har flera gånger drömt om att arbeta med något inom inredning, men jag landar alltid i att jag har ett väldigt kul jobb som jag trivs med. Psykologyrket är också kreativt men på ett annat sätt. IMG_8691IMG_8692Är ni båda inredningsintresserade?

Jag är nog lite mer intresserad, även om vår första dejt var på ROOM på Alströmergatan. Då bodde jag i studentrum med möbler i bokfanér. På den tiden var nog Robert mer intresserad, och han är väldig duktig på att bygga och snickra. Vi träffades där då Robert precis hade fått en ny hyreslägenhet och ville kika lite. Så det var första dejten, men sedan dess har jag nog tagit över inredningsintresset mer och mer.

Inredningsstil

Det är ju väldigt tacksamt att inreda en sekelskifteslägenhet. Det mesta passar här, såsom dansk design, femtio- och sextiotal och loppis. Man kan väl säga att min stil är ljus i grunden men med tiden har det kommit in mer och mer färger. Speciellt sedan vi fick barn. Dessutom är jag öppen för  ännu mer färg, som till exempel rosa dova toner.

Vi har en blandning av dyrare möbler som vi fått spara till, och jag kan tycka det är härligt att spara och längta efter saker, men vi har även köpt mycket på nätauktioner.

Jag tycker inte att allt behöver vara funktionellt, ibland kan det viktigaste vara att det är vackert också. På instagram får jag ofta frågor om marmorskivan i vårt kök är ömtålig, och visst är den opraktisk. Men det är också väldigt fint med marmor och jag blir glad av att se den varje dag. IMG_8673IMG_8696

Renoveringstips

Att ha lång framförhållning vad gäller tillträde, speciellt om man har barn. När vi skulle öppna upp mellan kök och vardagsrum drog bygglovsprocessen ut på tiden så att vi var tvungen att flytta ut från vår gamla lägenhet och flytta in här medan renoveringen pågick. Robert bodde här i byggdammet medan jag fick flytta hem till mina föräldrar i en månad. Det gick ju, men jag fick avsluta min föräldraledighet hemma hos mina föräldrar. Och det var ju inte tänkt så.

Många säger att man ska bo in sig, men det är ju lite svårt om man har små barn och inte har möjlighet att åka till Thailand i tre månader medan man renoverar. Jag kan tycka att man kan ju göra de stora sakerna innan man flyttar in, och sedan kan man ju addera det personliga allt eftersom.

Vi har också satsat på material som vi tror kommer hålla över tid. Nu råkar ju marmor vara rätt i tiden. När man tittar på lägenheter kan man se många kök som man förstår har kostat jättemycket pengar men som inte känns som de står sig, och det är så synd att det rivs ut så mycket kök som egentligen fungerar. Vi försökte använda en del av det som fanns. Några hantverkare som var här tyckte vi skulle riva ut alla golven och lägga nya då de är lite lappade. Det är ganska lätt att dras med i deras åsikter, men det hade ju varit fruktansvärt att riva ut golven. Man måste också lita på sig själv.IMG_8682IMG_8684

Ni har dessutom nyligen köpt sommarställe. 

Ja, där gör vi allt själva och det är ganska energikrävande. Det ligger en timme söder om Stockholm och det är skönt att komma dit och när man bor i stan. Vi fick ta över huset med i stort sett allting av det förra ägarna, och vi har kunnat använda jättemycket. Slagbord, skåp och stolar. Vår stil där är lite mer lantlig än i stan kanske.

Inredningstips

Jag tycker det syns när inredning har gått för snabbt, när det har hänt för mycket på kort tid. Det blir lätt att man köper mycket nytt och att det blir för mycket av det som är just nu. Då känns det forcerat. När det gäller inredning så ska man låta det ta tid. Att spara till saker som man vill ha hela livet.

Växter tycker jag tillför mycket i ett hem, och jag använder dem mer och mer i min inredning. Det är så kul med sticklingar, att se dem förvandlas till stora växter eller ge bort dem till andra. Som palettbladen med hashtaggen #palettbladunite. Det är ju själva grejen, att man fortsätter att dela med sig. En del hör av sig till mig och frågar om de kan få köpa palettblad, men jag säljer ju inte dem men ger gärna bort och då brukar jag istället be dem skänka en liten slant till välgörenhet.

Tipset är väl inte att lyssna på så mycket tips. Däremot tittar jag mycket på bilder i tidningar, bloggar och instagram.

IMG_8683IMG_8686

Var hämtar du inspiration?

Jag blir ofta inspirerad av restauranger och offentliga miljöer. Café Pascal tycker jag har lyckats otroligt bra med inredningen. Snickarbacken 7:s badrum gick jag igång på häromdagen, och tänkte att så där vill jag ha det i nästa lägenhet.

Instagram-kontot Up the Wooden Hills insprirerar mig jättemycket, och jag gick på en work shop som hon hade där man fick lära sig origami. Det var så kul!

IMG_8675IMG_8677

Stockholmstips

Betonggruvan på Sveavägen har massor av fina inredningsprodukter.

Byggfabriken på Roslagsgatan; det är så vackert därinne och jag inspireras av deras tidstypiska detaljer.

Yuc på Norrtullsgatan har god modern mexikansk mat och dit går jag ofta och gärna!

House of Rym på Hornsgatan. Det trärena och skandinaviska gillar jag, och det hittar jag här.

IMG_8660

Hur tänker du när du inreder barnrum

Gärna färgglatt och med loppissaker. Jag gillar att skapa små minimiljöer, och jag tänker att barn tycker att det är roligt också. IMG_8666IMG_8664

Hur bor du om fem år?

Då bor vi nog i en liten större lägenhet. Möblerna och känslan kommer nog att vara samma, men kanske är det mer inspirerat av det gamla. Det är kul om ett framtida hem kan få vara på sitt speciella sätt. Jag tycker jättemycket om det här köket till exempel, men nästa behöver ju inte se ut så här. Det skulle kännas tråkigt.

Hur ser er bästa dag ut?

Varannan helg åker vi till landet, och njuter av naturen och tystnaden där. Det är jättehärligt, men lika härliga tycker vi helgerna i stan kan vara. Att köpa med sig något gott och sätta sig i en park och äta. Att lyckas med att skapa den där balansen mellan tid med barnen och egentid. När jag får egentid skapar jag gärna något till hemmet. Kanske syr jag något.

Text: Ulrika Randel

Foto: Amelia Widell

 

6 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer

HEMMA HOS LOTTA & PER

IMG_7895

Hemma hos 

Lotta Ågerup, grundare av Swedish Rags, och Per Hagman, projektledare Cushman & Wakefield, samt döttrarna Vera 12, Beata 9 och sonen Fred 6 på ön Östra Skallen utanför Ljusterö.

En vindstilla morgon i augusti möter vi Lotta som avtalat i Klintsundet ute på Ljusterö. Hon slänger till oss ett par flytvästar innan hon kastar loss sin Silver Shark och fräser iväg med oss genom sundet. Vi kommer ut på öppet vatten och Lotta drar på ännu mer, medan vi beundrar Östra Skallen som tornar upp framför oss. En liten ö med branta klippor och ett sommarhus som smälter in i skärgårdsnaturen väntar där framme på oss.  IMG_7804IMG_7807IMG_7823

Berätta om ert sommarställe

Vi köpte det 1999 men då fanns det enbart ett 25 kvm stort härbre från 1700-talet som hade flyttats hit på 60-talet på tomten. Det är en gammal saltbod som förmodligen kommer uppifrån Dalarna. Huset var ursprungligen ett gästhus till familjen som vi tror ägde hela ön på 60-talet. Därför var det inte så ombonat här med tallskog ända in på husknuten och huset mådde inte så bra utan höll på att ruttna bort.IMG_7950IMG_7897IMG_7899

Vad vad det som gjorde att ni ändå slog till?

Vi var väl helt enkelt tillräckligt unga och naiva. Jag tror inte ens jag var in i huset innan vi köpte det. Jag hade väl en föreställning om att jag skulle sova i en sovsäck på klippan och det var det nog det som lockade. Stockholms skärgård gillade jag egentligen inte, då jag spenderat mycket tid på västkusten som barn, och tyckte att det var alldeles för mycket skog här. Men jag gick igång på att vi kunde köpa en klippa!

Både Per och jag hade precis fått våra första jobb, bodde i hyresrätt och ville ha något som var vårt eget. Vi övertalade olika mäklare att skjutsa ut oss på öar och många av objekten hade vi inte ens råd med, men vi tyckte så mycket om att åka båt. Men så dök det här upp och det var överkomligt för oss då. Det hade legat ute ett tag, hade ingen brygga och på den tiden såg inte folk potentialen på samma sätt som idag. Jag tror egentligen att vi inte heller gjorde det, utan vi ville bara ha en badklippa. Till en början bodde vi här hela familjen på 25 kvm med baljor och utedass och levde Hedenhös-liv.

IMG_7920IMG_7893IMG_7923Det har hänt en del med stället sedan dess. Berätta.

Ja, mina föräldrar bruka säga att vi gnetat på här som små myror. Sakta har vi byggt ut i etapper; altanen byggdes till och huset fick en glasveranda. När vi byggde glasverandan blev vår dotter som då var fyra år orolig att huset skulle bli för stort och att det inte skulle vara mysigt längre. Vi sov ju hela familjen uppe på loftet på den tiden.

Efter det funderade vi länge över hur vi skulle kunna bygga ut huset. Men så hittade vi en timmerstomme uppifrån Ramundberget på Blocket. Det var en kille som byggt en ny stomme på traditionellt sätt, vilket kändes skönt för oss då vi visste att vi alltså inte flyttade ner ett ruttet hus.

När huset väl var på plats byggde vi en gång mellan de två husen där vi lade köket och fick i hop huskropparna på så sätt. Vi har tagit vara på precis allting, och köksstommarna är desamma som fanns här från början som vi flyttat. Vi har även flyttat runt fönster och köpt till där det har behövts. Vi lurade oss själva att det var ett litet projekt, men det har det inte varit.

Huset har verkligen växt fram under årens lopp och vi har gjort det mesta själva. Vår förra båt sjönk nästan till sist, med tanke på allt vi fraktat fram och tillbaka. Vi hade också en snowbike, en uppfinning som en bekant till oss gjort, som Per fraktade byggmaterial över isen med på vintern.IMG_7914IMG_7907

Tips i området?

Vi tycker det är superlyxigt att åka till olika skärgårdskrogar. Finnhamn är vår närmaste som vi gillar jättemycket. Det är en så skön mix av människor ute på de här krogarna. Klintsundet där vi har båten har en ekologisk lanthandel och erbjuder ett otroligt fint utbud av kött och grönsaker från sin egen gård. Ingemarsö krog och Svartsö krog brukar vi också åka till. Jag älskar att hoppa i båten, dra iväg till en skärgårdskrog och åka hem över fjärden på kvällen.

IMG_7832IMG_7840IMG_7833IMG_7837IMG_7844IMG_7846När du inte är ledig och är här på landet, vad gör du då?

Jag är art director på reklambyrån King, men är just nu tjänstledig för att arbeta med Swedish Rags, som jag grundat tillsammans med Sofia Carlson som i dagarna även hon tar tjänstledigt från Ica där hon är kommunikationsansvarig för att jobba med Swedish Rags.

Sofia och jag lärde känna varandra på jobbet. Vi hade mycket tid ihop genom att då jag arbetade som kreatör och gjorde inspelningar tillsammans med Sofia för Ica, och mellan tagningarna satt vi och pratade. Vi upptäckte att vi båda var väldigt intresserade av inredning. Dessutom bodde vi båda i Bromma och vi båda letade febrilt efter mattor till våra hem.

Vi tyckte att det var svårt att hitta en matta som gick att måttbeställa av bra material och som det fanns en hantverkskänsla i, och inte bara var en plastrya eller en bit heltäckningsmatta. Det började utkristalliseras vad vi ville ha, och så kände vi att ska vi inte göra det här själva!? Så grundade vi Swedish Rags.

IMG_7847IMG_7852IMG_7849IMG_7830IMG_7862IMG_7871IMG_7857

Berätta om Swedish Rags

Vi ville skapa något hållbart och långsiktigt. Vi går ju också igång på trender och det är härligt, men en matta kanske kan få vara mer klassisk. En trasmatta är ju cool i ett fint hem, även om om vi sett den förr. Den kommer alltid att funka och sedan kan man addera andra saker till. Vi vill att det ska kännas lugnt och harmoniskt, en fin bas i ett hem. Det kanske inte framgår av bilder, men känslan när något är handvävt känns omtänksamt och varmt i ett hem. Det ger liv.

Mattan skapas av vävda moduler i 80×80 cm som handsys ihop till det önskade måttet. Den slagna kanten sys ihop och bildar en snygg fläta. Varpkanterna blir till ljusare brungrå ränder som påminner om trä och skinn som de allra flesta har i sitt hem redan, antingen i golv eller möbler och det är väldigt fint att ta upp det. På så sätt känns det inte bara som en randig trasmatta, utan något mer. Det var viktigt för oss att bara använda naturmaterial; lin och bomull som är otroligt skönt att gå på.

Vi ville också att mattorna skulle var möjliga att tvätta. En mindre matta kan man vika ihop och lägga in i tvättmaskinen hemma och de lite större i maskiner såsom de som finns i gemensamma tvättstugor. Det finns alltså möjlighet till vattentvätt.

Eftersom designen blev så bra, bestämde vi oss för att göra kuddar också. De är underbara att ha i sängen, då de erbjuder ett skönt stöd och inte bara fungerar som dekoration. Man kan använda dem istället för en sänggavel.

IMG_7877IMG_7878IMG_7883

Inredningsfilosofi?

Hela projektet med Swedish Rags har ju varit luststyrt; jag gillar verkligen inredning. Det är nog möjligheten till förvandling som attraherar mig mest. Vi levererade ett gigantisk rosa matta till en familj som bodde i en jättehäftig stor våning där de hade en beige matta. Så lade vi in vår matta och det förändrade hela rummet. Den känslan!

Inredningstabbe?

Jag är ganska avslappnad. För mig är det inte viktigt att någon ska tycka att jag är rätt, och då blir det ju inga tabbar. Jag går bara rakt på min magkänsla och inre radar när jag avgör vad jag tycker om, och tittar sällan på märken. För mig finns det inget som är rätt eller fel. Känns det bra så är det bra.

IMG_7876IMG_7872

Hur tänker du kring inredning av barnrum?

Där känner jag att det är barnens rum. Vår äldsta tjej har jag hjälpt att inreda som hon vill i sitt rum. Hon har cerise sängkappa och sänggavel. Sminkbord och spegelgarderober. Det är kanske inte den inredningsstil som vi har i resten av huset, men hon måste ju få leva som i sina drömmar. Men det är klart att man smyger in en liten matta eller kudde även i deras rum.

IMG_7886

Hur ser den bästa dagen ut här ute?

Vi vaknar tidigt till morgonsolen här på däcket och går ut. Givetvis tar vi ett morgondopp och kanske simmar vi runt ön. Här badar vi nakna då det inte finns några grannar som ser. Efter det hänger vi hela familjen och äter en lång frukost som nästan pågår ända fram till lunch, så det blir lite bråttom att hoppa i båten och komma iväg. Vi åker ut till Hallonstenarna och en perfekt dag är vi ensamma ute på de härliga klippflaken. Vi hoppar från höga klippor och snorklar. Till lunch har vi alltid med knäckebröd med sill, potatis och gröslök. Och en kall öl.

När vi kommer tillbaka till ön grillar vi och sen avslutar vi med att basta i den vedeldade bastun. Vi tänder massa lyktor och badar igen. Det är mycket bad hos oss. Sen somnar vi på sofflocket.

IMG_7825

Har ni några kommande projekt på gång på sommarhuset?

Förutom lite lister och småsaker som behöver fixas, drömmer vi om mer uterum; kanske ännu mer däck, ett utekök och även ett tak ute så man kan ha möbler och kuddar framme och sitta ute när det regnar. Mer bryggor längre bort på tomten också, för att kunna njuta av kvällssol på bryggan.

Annars är väl planen att inte jobba ihjäl oss utan att projekt kanske istället får vara att måla en tavla och laga god mat. Mindre bygg och mera leva.

Vad gör du om fem år

Jag har aldrig planerat så långt fram i tiden. För mig är fem år en otroligt lång tid. Jag vill inte låsa fast en väg utan jag tror på att man ska se möjligheterna längs vägen istället. Att alltid vara öppen för nya spår annars finns det en risk att man missar många möjligheter och chanser.

Att ta dagen som den kommer kanske låter lite slött och slentrianmässigt fast har man energi och jobbar på kan det vara ett framgångskoncept.

Det är som det här stället. Någon färdig plan fanns inte när vi köpte det, utan det var bara en känsla och ett tillfälle. Vi fick möjlighet att köpa den här klippan och det kändes som rätt sak att göra.

 

Text: Ulrika Randel

Foto: Amelia Widell

 

 

10 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

HEMMA HOS VOLANG-LINDA

IMG_7506

Hemma hos 

Linda Hansson 31 år; bloggare, stylist samt driver butiken Vintagefabriken som bor på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med pojkvännen David och sonen Chaplin snart 2 år.

Hemma hos Linda står de franska balkongdörrarna vidöppna i det romantiska sovrummet ut mot den lummiga gården. Även mot gatan står dörrarna på lägenhetens andra balkong öppna och gatubilden sett från balkongen med vyn över vackra tegelfasader förmedlar en fransk känsla. Det känns märkligt att att vi i själva verket befinner oss på Kungsholmen i Stockholm och inte på en lugn gata i Paris. Men där gatan slutar tar grönskan vid, och bortom Rålis glittrar Mälaren. Vi är definitivt i Stockholm. 

IMG_7525IMG_7508IMG_7518Hur skulle du beskriva ert hem?

Jag skulle säga att det är mycket vintage. Lite Paris. Jag inspireras mycket av Paris och stora städer. Jag tycker om detaljer och att ha saker framme. Det gör att vårt hem känns personligt då sakerna berättar om vilka vi är.IMG_7592

Och vem är du?

Jag är stylist inom inredning och mat för både magasin och företag. Dessutom driver jag bloggen Volang på Elle Decoration som handlar om inredning, mina jobb och min vardag.

Utöver det driver jag även Vintagefabriken, en vintagebutik i Midsommarkransen, med en tillhörande webshop där vi säljer inredning, kläder för damer och barn, och även lite prylar för barn. Plus massor av prins. Allt som vi tycker är fint helt enkelt, som man skulle vilja ha hemma eller på sig! Vintagefabriken anordnar också kurser och olika events, som till exempel möhippor och fester – allt med vintagetema.IMG_7520IMG_7526

Har bloggen påverkat ditt liv på något sätt?

Ja, det har den faktiskt. Jag har fått mycket mer självförtroende genom den! Volang började som en mycket liten blogg på blogspot runt år 2010 där jag skrev anekdoter ur min vardag. Den övergick senare mer till en bildblogg där jag lade upp vackra bilder. Som en inspirationsblogg. Sedan mejlade jag Elle interiör, som det hette då, och frågade om jag fick ha min blogg hos dem då jag tyckte att deras bloggar var så fina och att min blogg skulle passa där. Visst, svarade de, om du kan skriva lite mer om inredning. Då blev den mer nischad och många vill verkligen läsa det jag skriver. Det är superroligt!

Dessutom har den påverkat mig på så sätt att jag har utvecklat mitt estetiska öga, och framför allt har jag fått jätteroliga kontakter och lärt känna fantastiska människor. Det är så mycket lättare att få kontakt med folk när man har en blogg, tycker jag. “Här kan ni se vem jag är, och vad jag gillar”. Det är härligt att kunna säga ”Jag är bloggare”; det är en del av vem jag är och mitt yrke. Konstigt, men kul.

IMG_7504

Vad inspirerar dig?

Att se nya platser. Det kan vara både att åka utomlands och att hitta nya ställen i Stockholm där jag bor. Något kafé, eller en park eller en butik. Bara att uppleva nya saker.

Att läsa bloggar inspirerar mig mycket också. Att få en anknytning genom någon annan till platser man aldrig varit på. Det är det som är häftigt med bloggar tycker jag, i jämförelse med att läsa tidningar, man får en relation till personen man följer och ser platser genom den personens ögon. Det ger mer, blir mer på riktigt även fast man är medveten om att det egentligen är en låtsasvärld.

IMG_7505

Dina bästa tips i Stockholmsområdet?

Mitt bästa ställe är Bergianska Trädgården. Det är en liten oas med ett jättemysigt fik i ett gammalt orangeri.

Jag tycker också att det är trevligt att åka till Zinkensdamm, och gå runt på Hornsgatan där det ligger många mysiga ställen och man kan gå från dörr till dörr. House of Rym, Judit’s Scond Hand, Myrorna, Paper Cut för att nämna några. Man kan gå ändå ner till Mariatorget där det finns en jättefin butik med barnböcker.

Att cykla eller gå till Hagaparken, som jag tycker känns som Sveriges svar på Central Park, tycker jag är härligt. Vi brukar gå till Vasaslättens konditori i närheten av Kinesiska templet, som bakar allting på plats och där finns en brygga som man kan hänga på i solen.

IMG_7527IMG_7498

Någon person som inspirerar dig inom inredning?

Ja, Mokkasin-Sofia! Jag gillar hennes stil jättemycket. Hon är bra på att hitta fina vintageprylar, och att göra mycket av lite. Det är aldrig komplicerat när det kommer till henne, tycker jag. Hon får det i alla fall att se enkelt ut; bygger ett bord dagen innan hon ska ha fest, eller bara tapetserar ett rum när hon känner för det. Och att hon har fyra barn och ändå driver webshop. På det sättet är hon också en förebild.

Inredningstips

Att ta fram saker som du tycker om, istället för att gömma dem i skåp. Jag gillar öppna hyllor i köket så att favoritporslinet får stå framme och att det verkligen används. Finporslin tycker jag är tråkigt, det är bättre att använda det!

Att leta efter udda saker på loppis. Och att vara lite kreativ när man går där och rotar; att försöka hitta nya användningsområden för gamla saker. Någon gammal rostig hink kan bli jättebra som kruka på balkongen; en gammal lampfot med en trasig skärm kan man ju bara ta bort skärmen på och istället sätta dit en fin glödlampa. Tänka om, tänka nytt.

Måla om! På så sätt kan man få gamla saker att se nya ut. Måla tråkiga skadade ramar till exempel. Att måla är inte speciellt dyrt heller. Väggar tycker jag också man ska måla med annan färg än vitt. Gärna dova mjuka kulörer.

IMG_7535IMG_7544IMG_7538IMG_7540

Som vintage-expert, vilka är dina bästa råd när man vill fynda vintage?

Rata inte saker direkt utan titta två gånger. En mental önskelista tycker jag är bra att ha med också, så att man inte kommer hem med onödiga saker bara för att det är billigt. Det är det jag tycker är roligt med vintage; man ser något framför sig som man vill ha, men sedan kan det ta två år innan man hittar det. Men du vet när du ser det, att det är exakt vad du väntat på.

IMG_7557IMG_7558IMG_7536

Vad tycker du är hett på vintage-marknaden just nu?

Lite finare porslin är alltid attraktivt. Blåvitt porslin är trendigt och börjar bli allt dyrare. Allting med mässing är fortfarande hett och ljusstakar kan man inte fynda billigt längre. 40-tals lampor är inne och dyrt. Man märker verkligen att de höjt priserna mycket här i stan de två, tre senaste åren och man måste åka ut en bit från stan för att kunna fynda. Det är trist, tycker jag, då tanken är att det ska vara billigare än att köpa nytt.

Det som är roligt med att driva butiken är att folk kontaktar oss. De kan ringa och säga att ”min mormors vind är full med kläder, vill ni komma och titta?”.

IMG_7543IMG_7577Ditt bästa köp?

Jag älskar min tvåarmade golvlampa i vardagsrummet. En sådan hade jag längtat efter länge, och blev så glad när jag hittade den i en butik i Midsommarkransen. Den var inte superbillig men den var värd vad jag betalade, då jag vet att det är en lampa som jag alltid kommer att ha med mig i framtiden.

IMG_7585IMG_7578IMG_7566IMG_7581

Inredningstabbe?

Jag köpte en ljusgrön matta till vardagsrummet som vi spillde på hela tiden. Jag kemtvättade den en gång men efter en vecka såg den hemsk ut igen. Så ljusa mattor fungerar inte i vårt familj. Nu har jag slängt ut den.

IMG_7580IMG_7561Om du fick välja ditt framtida drömboende, hur skulle det se ut?

Att bo i lägenhet tycker jag väldigt mycket om. Så jag vill fortsätta göra det. Inte heller känner jag mig redo för ett sommarhus ännu. Vi vill hellre resa utomlands när vi är lediga. Men jag antar att det skulle vara en större lägenhet så Chaplin skulle få ett större rum. Det vore också skönt med ett lite större arbetsrum. Gärna ett till mig, och ett till David som arbetar med musik. Om man får drömma. Jag skulle gärna bo kvar här på Kungsholmen.

IMG_7565

Vad drömmer du om?

Jag drömmer om att få bo och jobba utomlands. Helst i New York i några månader, gärna ett år. Att dra dit med hela familjen och leva det livet.

Att åka till Kina och arbeta med pandor vore också spännande. Jag älskar djur och att få arbeta med djur är något som lockar mig. Att få prova ett helt annat liv.

 

Text: Ulrika Randel

Foto: Amelia Widell

 

8 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer

Hemma hos Nanna van Berlekom

nanna_kristin lagerqvist-9455

Vi har stämt träff med Nanna en solig sensommarmorgon när vi alla är tillbaka från semestern. Hon möter upp hos utanför hennes port till lägenheten där hon bor tillsammans med barnen Palle 5år och Jonna 3år. Lägenheten ligger med vacker utsikt över Göteborgs hamninlopp och vi ser färjorna gå förbi precis utanför. När vi kliver in genom dörren möts vi av kaffedoft och ett uppdukat frukostbord som vi slår oss ned vid efter en snabb rundtur i lägenheten.

nanna_kristin lagerqvist-9466nanna_kristin lagerqvist-9545

 

 

Ni kanske känner igen Nanna via hennes blogg Så fint jag vill men förutom den driver hon webshopen Le Kiosk tillsammans med Nina Granberg Melin och gör frilansuppdrag vid sidan om inom foto och styling.nanna_kristin lagerqvist-9524

 

nanna_kristin lagerqvist-9504nanna_kristin lagerqvist-9495

Hur länge har ni bott här?
Vi flyttade in i april så vi kanske inte har hunnit bo in oss ordentligt och fixa precis allt jag tänkt men vi trivs så bra och det känns viktigast just nu.
Vad gillar du bäst med ert hem?
Jag älskar de djupa fönsterbrädorna i marmor och utsikten mot älven och hamninloppet. Läget är också helt perfekt för oss. Vi får ta del av sköna Majorna, men bor bara ett par hållplatser från stan. Nära till Slottskogen, jobbet i Linné, och det är enkelt att ta spårvagnen till Saltholmen och båt vidare till någon ö.
nanna_kristin lagerqvist-9528nanna_kristin lagerqvist-9457

Du älskar frukostar, varför?
Jag har funderat över varför frukosten är så speciell för mig. Dels tror jag att det beror på att jag ofta hinner vara uppe minst ett par timmar innan jag landar med frukosten. Då är jag både hungrig och väldigt kaffesugen! Sen älskar jag ju att duka upp, välja porslin, kombinera och göra det visuellt vackert. Jag finner väldigt mycket ro i den stunden.
Jag är inte så mycket för att laga mat, utan vill att det ska vara enkelt och då är ju frukost perfekt eftersom det mer handlar om att skära, lägga upp och bara ställa fram.
nanna_kristin lagerqvist-9461nanna_kristin lagerqvist-9482
nanna_kristin lagerqvist-9485Vad skulle du inte klara dig utan på ett frukostbord?
Svår fråga, kombinationen är ju viktigast. Men Kaffe. Färskt bröd. Och blommor!
nanna_kristin lagerqvist-9526nanna_kristin lagerqvist-9503nanna_kristin lagerqvist-9531
Berätta gärna lite om Le Kiosk. Ni har webshop och ibland pop up shop på Sveagatan, eller hur?
Le Kiosk startades av Nina för tre år sedan. Våra vägar korsades för ca 2 år sen då Nina mailade mig och ville köpa in min poster Zizustadt. Vi kom ganska snabbt fram till att vi skulle vilja jobba ihop och i början hjälpte jag till med bilder till shopen, marknadsföring osv och sedan ett år tillbaka driver vi hela butiken tillsammans! I höstas flyttade vi hela lagret från Ninas övervåning till en lokal på Sveagatan i Göteborg. Lokalen har funkat både som lager och showroom men har nu blivit för liten för oss vilket har gjort att vi inte kan ha öppet som innan. Nu letar vi efter en större lokal så att vi kan ha öppet mer, bjuda in till inspirerande kvällar mm. Man kan sjävklart alltid ringa/smsa om man har vägarna förbi och vill titta in ändå eller handla något på plats. Bara man är beredd på att det är stökigt då…
nanna_kristin lagerqvist-9529nanna_kristin lagerqvist-9574

Hur skulle du beskriva din inredningsstil och filosofi?
Väggarna är ganska dova i jordnära färger eftersom jag mår bra av att ha en lugn bas omkring mig.
Jag försöker att bara ta in sådant som jag verkligen tycker om. Inte för mycket slit och släng. Många detaljer och det som finns på väggarna är sådant som vi säljer i Kiosken, och där är vi noggranna med att handplocka detaljer vi älskar och med bra kvalitet, ofta fairtrade, småskaligt osv. Jag tänker att jag ska bli lite mer färgstark, i alla fall addera några detaljer med färg. Just nu är det lite väl grått.

nanna_kristin lagerqvist-9513

nanna_kristin lagerqvist-9514
Ditt bästa köp?
Ett av mina bästa senare köp är mitt robusta bord i vardagsrummet. Jag älskar det trivsamma med att kunna duka upp där i stället för i mitt tråkiga hyresrättskök.
nanna_kristin lagerqvist-9468
Hur ser en riktigt bra dag ut för dig?
Oj! Det finns ju många varianter på den men jag ovh barnen äter en lång frukost tillsammans med extra mycket goda saker framdukade. Det är fint väder och vi är ute hela dagen. Antingen åker vi till någon ö och badar, eller hänger i Slottsskogen. Gärna tillsammans med min syster eller bror plus barn. Bara njuter av tiden tillsammans. Vi avslutar med någon favoritmat, glass, film och böcker i soffan.
En riktigt bra dag kan också innebära att vakna själv, köpa bröd på Franska bageriet. Ha tid att dricka kaffe och läsa tidningen i lugn och ro. Möta upp Nina för lunch, planera för Le Kiosk, styla och plåta tillsammans och avsluta med ett glas vin på en uteservering.

nanna_kristin lagerqvist-9536nanna_kristin lagerqvist-9534

Dina bästa Göteborgs tips?
Jag vill gärna lyfta Majorna. Om man följer Allmänna vägen från Stigbergstorget så hittar man Oceanen som är riktigt mysigt på sommaren och har supergoda högrevsburgare. Café Zenit eller lunch på Biscotti. På denna väg passerar du flera Eko-butiker och Koja-shop. I närheten har du också Franska bageriet på Koopmansgatan och längre bort vid Mariaplan hittar du flera antikaffärer, Kvart interiör,Tapasbaren, Enoteca maglia, Café Marmelad som på sommaren har sköna spelningar på torsdagar. Perfekt att strosa genom Majorna om man har barn alltså.
Inne i stan har Magasinskvarteren mycket att erbjuda när det gäller inredning och mode samt sköna ställen om man vill ta ett glas och äta något: Basque, The Barn, Champagnebaren Forsén och Öberg mm.
Tredje långgatan är ju också schysst om man bara ska äta, dricka och ha det trevligt: Magasinet, Olssons vin, Tacos och tequila, Made in China, Taverna Averna mm.
Hotel Pigalle är också väldigt mysigt. Besök deras restaurang Atelier och ät deras underbara ostron på takterassen!
Sist men inte minst Trädgårdföreningen, Palmhuset och Botaniska trädgården.

nanna_kristin lagerqvist-9470

Vad drömmer du om just nu?
Min ständiga dröm är att ha möjlighet att bo i hus framöver. Alernativt ha ett sommarställe. Gärna på någon ö.

nanna_kristin lagerqvist-9560

Vad gör du om fem år?
Då renoverar jag vårt nya hus/sommarställe, har tagit körkort och jobbar vidare med Le Kiosk.

nanna1_kristin lagerqvist-

Tusen tack Nanna för en god frukost och härlig förmiddag hemma hos dig!
Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist
Foto: Kristin Lagerqvist 

 

 

21 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

Hemma på Lis Mejeri

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8662

Det var en av sommarens allra varmaste dagar när vi besökte Johan och Rinas gamla mejeri utanför Falkenberg. Vi tappade andan redan vid garageinfarten och konstaterade väldigt snabbt att det här var ett boende utöver det vanliga.

I trädgården välkomnades vi av Johan som satt och rensade kantareller och Rina som kom springandes ut ur huset med lätta steg och famnen full av kramar. Efter det varma välkomnandet blev vi inbjudna på en spännande rundvandring på första plan där mejeridelen en gång i tiden ägt rum.
I trädgården blev vi sedan bjudna på fantastisk paj tillsammans med kallpressad vinbärssaft och därefter  avslutade vi med att kika runt i själva boningsdelen på den översta våningen. Häng med ni också!

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8442

Berätta lite om er själva! 

Vi är två dagdrömmarne, som till vardags är mathantverkare respektive arbetar som fastighetsmäklare. Men vi har delad ekonomi med en katt, en hund och rätt många hönor också.

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8451

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8465 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8453

Hur länge har ni bott här och vad var det som fick er att köpa huset?
Vi köpte huset en augustikväll för två år sedan när vi mer eller mindre bara var ute och åkte, sladdade in på visning vid till salu-skylten och sedan helt enkelt inte kunde motstå frestelsen att buda hem ett Mejeri byggt 1896 där ingen hade bott på nästan ett halvt sekel.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8462 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8467 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8468 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8469
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8618
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8465
Vad gillar ni bäst med ert hem?
Potentialen, patinan, platsen, populationsobefintligheten och de plå dörrarna. För vi gillar allitterationer också.
Hur skulle ni beskriva er inredningsstil och filosofi?
Vi inreder lite som Cajsa Warg lagade mat för snart 400 år sedan. Hon sa “man tager vad man hafver”, och det gör baskemig vi också.
Huset talar till oss och de första månaderna var som att bo i en julkalender där vi hittade användbara saker i hörn, skrymslen, under jord eller på vinden nästan varje dag.
Att vi har hökblick och tokgillar att stå längst fram vid snöret på lantliga sommarloppisar och springa fram till något som någon annan valt att kassera gör att vi har mycket prylar som kostat under en spottstyver styck. Och mycket prylar, allmänt.
Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått. Som bland annat Håkan Hellström säger det.
 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8512 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8513 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8516 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8521 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8525
Vad inspirerar er?
Upptäcktsfärder med soundtrack på livet. När vi parkerat bilen efter en roadtrip-resa tillbaka från nånstans med ljuva toner från högtalaren så brukar det betyda att ett nytt projekt börjar i samma ögonblick som bildörren slås igen.
Berätta gärna lite om tankarna kring mejeriet. Ni har haft både loppis och pop up-resturang, är det något ni vill utveckla?
Oh ja! Tänk vilken drömvärld det hade varit om folk kunde komma hit för att äta maten vi odlat och lagat och sedan köpa med sig porslin, stolar och bord hem så vi kan hysta både dammvippa och diskborste i soporna.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8542 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8541 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8550 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8557  lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8563 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8570lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8562 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8592
Har ni några kommande projekt planerade med mejeriet?
Vi kommer ha en pop up-krog i början av september tillsammans med foodtrucken Globalize där vi skall servera en 6-rätters middag med råvaror från härområdet.
För övrigt har alla möjligheten att hyra hem oss för matlageri tills dess att vi är klara med allt renoveri på vårt Mejeri.
Sen kommer det vara loppis nån gång emellanåt, ett 40-årskalas till och alla de där andra påhitten som vi kallar vardag.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8627 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8653   lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8498 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8504 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8490 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8496
Vill ni dela med er av receptet på den goda kakan och vinbärssaften?
Trädgårdsbärpaj för 4 personer:
Smör  150 g
Havregryn 2 dl
Socker 1,5 dl
Ljus sirap  0,5 dl
Dinkelmjöl 2 dl
Bakpulver  1 tsk
Mjölk 2 msk
Salt 1 nypa
Blandade bär 500 g
(Vi använde vinbär, krusbär, rabarber, jordgubb och hallon. Men en sort funkar lika bra.)
  • Bryn smöret ljusbrunt i en kastrull och blanda med alla andra ingredienser förutom bären.
  • Lägg bären i en smord ugnsform och smeta över smeten.
  • Baka sen den i mitten av ugnen  på 175 grader i ca 40-50 min. Den skall bli gyllenbrun och knäckig.
  • Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.
Vinbärssaft som räcker tills den är slut:
Vatten 1 liter
Socker 2 dl
Citron 2 st
Vinbär  5 dl
  • Koka upp vatten, socker och citronskal som ni skalat av citronen med potatisskalaren.
  • Låt sockerlagen svalna och pressa i citronjuicen.
  • Råsaftcentrifugera vinbären och blanda i lagen. På det här viset får man en saft som smakar färska och solmogna bär som man inte riktigt får när man kokar med bären.
  • Späd sen med vatten efter behag och lägg i nån isbit.
 lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8475lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8648

Ert bästa köp?
Här är vi först lite oense i hushållsrådet. Vi diskuterar om det är slagborren, släpkärran, nån av kaminerna, matbordet, självhushållningshandboken eller nåt av alla tidskorrekta dörrhandtag vi fyndat land och rike runt.
Men sedan enas vi om att det är katten Målsman som vi adopterade från ett katthem någon minut härifrån fågelvägen.

lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8486lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8473

Hur ser en riktigt bra dag ut för er?
Gästrummen är fulla av härliga människor, alla fyra plattor används på spisen, nån spelar gitarr, vi nynnar med, en brasa brinner, lång middag, vi ler så stort så inte kinderna räcker till och så får vi äntligen 13 rätt på stryktipset.
Era bästa Falkenberg tips?
Pizzanördarna på Lilla Napoli är sannerligen ett nöje för både själ och gom.
Sen är det nåt visst med att gå barfota vid Morpe fyr och äta strandväxter, det är det.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8677
Vad drömmer ni om just nu?
Drömmar börjar precis gå i uppfyllelse och då är det himla synd om man somnar om.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8675
Vad gör ni om fem år?
Om fem år har vi så roligt så vi kommer ändå inte komma ihåg vad vi sa för fem år sedan.
lismejeri_landet_kristin lagerqvist-8671
Hur kan vi följa er framfart och se vad som pågår på Lis Mejeri?
Ni kan hänga med oss på instagram där vi heter @lismejeri & @mejerina, samt beskåda våra betraktelser på lismejeri.blogg.se där vi skriver om mycket sten, överflöd av dunge, alldeles för mycket plats, ingen ordning och en vansinnigt stor dröm.
Tusen tack för att vi fick komma och hälsa på i ert fantastiska mejeri, det ska bli spännande att se vad ni hittar på framöver!
Av: Johanna Bradford & Kristin Lagerqvist
Foto: Kristin Lagerqvist
20 Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 4 Kommentarer
Page 1 of 41234