Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

Hej, jag heter Katrin Bååth och frilansar som creative director/art director och stylist. Till vardags gör jag allt kreativt mellan himmel och jord, både för kunders räkning och för min egen skull, helt enkelt för att det får mig att må bra. Jag brinner extra mycket för att skapa och utveckla koncept, formge, styla, fotografera, resa och skapa ”good shit” tillsammans med ”good people”. Vad det innebär kan ni läsa mer om på www.katrinbaath.se.

Vill ni säga hej eller har idéer kring hur vi kan skapa ”good shit” tillsammans så finns jag på katrinb@katrinb.se eller på Instagram som @katrinbaath.

Grafitgrå.

Igår tog jag med mig barnen och kameran och drog till Grafitgrå i Kaxholmen utanför Jönköping. Min vän Linda har börjat ansvara för deras café och jag vet hur makalöst grym hon är så det var verkligen dags att prova. Minna slog till på den här cupcaken med choklad, karamell och popcorn. Hur god!! – Mamma, det här var det godaste fikat jag någonsin ätit. Flora valde den här vaniljdrömmiga pajen.Elin Ginal som driver Grafitgrå går verkligen från klarhet till klarhet. Allt är genomtänkt in i minsta detalj. Och butiken är fylld av hennes egenformgivna produkter. 

Här finns doftljus, krukor, kuddar, ljusstakar, underlägg, posters, lampor, handdukar, filtar, ja allt möjligt fint.

Missa inte en tripp till Grafitgrå om ni har vägarna förbi Jönköping. Väl värt ett besök både för fikat och butiken. Besöker ni Grafitgrå på sommartid skulle jag varmt rekommendera en tur runt hela sjön med andra mysiga stopp eller varför inte ett bad vid badplatsen precis vid butiken. 

Grafitgrå Industri, Vistakullevägen 1, Kaxholmen

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Favoriter just nu.

Jag har något emot orkidéer, men kan egentligen inte säga vad eller varför. Förmodligen är det att de får mig att tänka på sent nittiotal och någon typ av orkidéeexplosion. Men idag förändrades allt, jag sprang nämligen på den här ljuvliga pjäsen och var tvungen att slå till. En stor maffig tre-stänglad sak med massor av blad (bladen gör den till en helt annan växt) som ska få spegla våren i mitt fönster.

Och så måste jag visa er det här fina ekollonet som jag stått i vänt på och som jag nu äntligen köpt av keramikern Annica Lööf. Huur fint!!!

Förutom orkidéen har jag också slagit till på en doftjasmin på båge och snodde Johannas fenomenala idé att helt sonika slakta bågen och låta den hänga fritt. Makalöst vårigt och fint.

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

We have a dream.

I flera månader har jag tänkt att jag ska ta med mig barnen och gå till Jönköping Läns museum och kolla in utställning We have a dream. Igår, näst sista dagen utställningen hängde lyckades jag äntligen få till det. Och det var väl värt mödan. Utställningen är fantastiskt fin och inger hopp och medmänsklighet i vår galna värld.

–Mamma, Loreen, hon är förbaskat cool hon…

Flora tyckte bäst om att läsa och titta på Loreen och Zara Larsson.

Men hon vågade inte riktigt göra som Zara.

Tänk om någon tror att jag gör mot dem.

– Jag vågar lite mot kameran så här mamma.

Alltså alla dessa modiga människor.

Om någon undrar vad jag önskar mig till typ nästa födelsedag så är det den här boken

Tyvärr är jag för sent ute för att tipsa er om att ta en sväng till Jönköpings Läns Museum för att se just den här utställningen, men utställningen kommer bland annat att hänga på Värmlands Läns Museum och på Göteborgs Stadsmuseum i vår så missa inte om ni är i närheten.

Porträtt av Albert Wiking  |  Intervjuer av Oscar Edlund  |  Texter av Daniel Rydén

Jo, men just det. Även om We have a dream inte hänger kvar längre så har museet precis byggt en ny utställning för alla barn, Lasse Maja och Cirkusmysteriet. Den finns kvar till och med den 25 februari. Perfekt för leksugna barn.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Flygplatseffektiviteten.

Aldrig är jag så effektiv som när jag sitter på en flygplats och väntar på mitt flyg. Det är nästan den enda gången som jag hinner tömma inkorgen helt, lyssna på en pod och verkligen sitta i lugn och ro och skissa. Just nu sitter jag på Frankfurts flygplats efter att ha hängt två dagar på Heimtex för att bland annat kolla in tapetbranschen. Om ni bara visste hur mycket jag har fått gjort redan nu, två timmar innan flyget går…

Just det, har ni förresten någon gång mer tid och vill upptäcka Frankfurt på riktigt, så hittar ni min och Sara Landstedts cityguide här.

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 2 Kommentarer

Ett självhjälpshus, hur fint.

Självhjälpshus – är det inte det finaste ord ni hört. Hur fint att liksom kunna skapa något där du kan hjälpa dig själv i mötet med andra. Det är precis vad Vi-kraft Jönköping har gjort. Jag älskar det här initiativet och var bara tvungen att sätta mig in i det mer och ställa några frågor till Anneli Andreasson som är ordförande.

Vad är det egentligen ni har dragit igång för bra sak?
Vi har dragit igång en ideell förening som inte vänder sig till någon specifik målgrupp, vilket gör att alla är välkomna att ta del av vår verksamhet. Vi sätter inga etiketter på människor vilket kanske är lite ovanligt idag när fokus ofta ligger på det vi presterar och inte så mycket på dina egenskaper. Vi integrerar människor utifrån deras behov inte utifrån vad de jobbar med, varifrån de kommer, vilket kön eller ålder. Vi rangordnar inga behov utan för oss är alla behov lika viktiga vilket gör att du aldrig behöver känna att ditt behov eller problem är mer eller mindre viktigt.

Vad är syftet?
Självhjälpshuset Vi-Kraft ska erbjuda och samordna människor med olika behov av stöd att delta i självhjälpsgrupper. Vi vänder oss främst till de som vill utvecklas tillsammans med andra i grupp med liknande situation. Vi ska skapa förutsättningar för människor att förbättra sin livskvalitet så att akuta insatsåtgärder, som till exempel långtidssjukskrivningar, minskar. Vi vill ge människor möjlighet att växa och stärka sina positiva egenskaper som i förlängningen ger en ökad livskvalitet. Vi ska nå ut till människor som behöver stöd, samverka och nätverka med befintliga föreningar, organisationer och näringsliv samt samarbeta med etablerade instanser, exempelvis vården. Syftet är alltså också att vara ett komplement till alla de bra resurser som redan finns i samhället på olika sätt.

Socialhållbarhet, samverkan, gemenskap och win-win är ledord i vårt arbete.

Vart kommer idén ifrån?
Självhjälpsgrupper har funnits sedan urminnes tider i olika former. Jag har hämtat hit idén från Självhjälpshuset Solkatten som i sin tur har hämtat den från våra grannar, Danmark. Solkatten har sitt säte i Göteborg och har funnits i över 20 år nu.

Vad är Vi-Kraft? Och vilka är ni som ligger bakom?
Självhjälpshuset Vi-Kraft startades i Jönköping i december 2016 och har som förebild Självhjälpshuset Solkatten i Göteborg. Självhjälpshuset är en fristående, partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden ideell förening i Jönköpings län, vars verksamhet syftar till att tillhandahålla självhjälpsgrupper, utbildning och annan verksamhet, som gynnar människors möjlighet, att växa och stärka sig personligt. Föreningen ska respektera alla människors lika värde och Självhjälpshuset Vi-Kraft kommer att vara öppet för alla. Du kan vara medlem i föreningen och det kostar 100 kr per år. Självhjälpshuset är inte vinstdrivande utan allt går tillbaka till verksamhet.

Jag som grundade föreningen heter Anneli Andreasson och tillsammans med andra ideella krafter arbetar jag för Självhjälpshuset Vi-Kraft. Vi arbetar på olika sätt för skapa förutsättningar för att utveckla ett stabilt självhjälpshus med en stabil verksamhet. Vi är ett gott gäng kvinnor och män som brinner och tror på den idén och vi vill inget hellre än att se Vi-Kraft växa som Solkatten gjort i Göteborg.

Föreningen Vi-Kraft består av en styrelse med ordförande, kassör, sekreterare, webbansvarig och ett antal arbetsgrupper. Arbetsgrupperna har olika områden där de planerar och utför aktiviteter. En grupp arbetar med finansiering så som budget, bidragsansökningar och sponsring. En annan grupp arbetar med marknadsföring,  planering för att nå ut till allmänheten och bygga samverkan med andra föreningar,  organisationer och näringslivet. En grupp bidrar med olika saker, bl.a. genom att sprida information om Vi-kraft och vår verksamhet. 

Varför gör ni detta?
Jag som grundade föreningen har arbetat som projektledare med självhjälpsgrupper under en period i Östergötland innan jag flyttade till Jönköping. Ca 12 år senare kom jag i kontakt med det igen och tänkte det kanske är något jag ska syssla med i alla fall. Jag brinner för människor och deras utveckling och efter olika egna livsprövningar och utifrån att rent yrkesmässigt mött människor i olika behovssituationer bestämde jag mig för att starta Vi-Kraft på samma sätt som man gjort i Göteborg. Idag är vi de enda två renodlade självhjälpshusen i Sverige men hoppas på att det ska bli fler.

Det finns otroligt mycket bra resurser och genuina människor som arbetar med att ge andra positiva förutsättningar men det behövs mer och fler och på olika sätt. Vi  ser oss som ett komplement till det som redan finns och vi kan användas till preventivt arbete, det vill säga för att förebygga eventuella problem. Ta exempelvis friskvård, du får oftast ett visst antal gånger och sedan är det klart men hos Vi-Kraft kan du söka komplementet eller som jag brukar säga: Vår verksamhet fungerar före, emellan och efter. Vi är ingen ersättning för det som redan finns eller för professionell vård utan ett komplement. Vi finns till för alla oavsett vilket behov du har.

Efter hand har det kommit in fler och fler aktiva i föreningen och vår gemensamma nämnare är nog humanism, empati och utveckling framåt. Vi har alla varit med om saker och haft våra egna behov på livets väg som gjort att vi nu vill ge människor den här möjligheten. Vi vill också bidra till ett försök till ett mer välmående samhälle och fylla de brister, det som inte finns, fungerar eller är tillräckligt för människor.

Vad är egentligen en självhjälpsgrupp?
En grupp där det handlar om erfarenhetsbaserad kunskap, alla ger och tar av varandra för att stötta, stärka och utveckla framåt. Deltagarna träffas kring samma behov/tema. I självhjälpsgruppen hämtar deltagarna kraft och förståelse och man undgår känslan av utanförskap.

En självhjälpsgrupp består ofta av 5 till 8 personer som delar ett gemensamt behov eller ett gemensamt problem. Grupperna träffas regelbundet och samtalar utifrån det behovet som deltagarna har. Självhjälp bygger på tre grundstenar; frivillighet, likvärdighet och ömsesidighet.

För att alla i gruppen som vill ska få möjlighet att tala ostört och utan oönskade kommentarer från övriga deltagare används en speciell samtalsmetod, ”Rundan”. Genom att samtala på detta sätt skapas tillit inom gruppen och deltagarna får möjlighet att både tala och bli lyssnade på.

Självhjälpsgruppen är en utmärkt plats för att träna olika saker som höjer livskvaliteten. Exempelvis att verkligen lyssna till en annan människa utan att bemöta, döma, värdera, avbryta eller ge goda råd. Samtalets betydelse och stödet från andra människor som lyssnar och finns där är en stor sak som är lätt att glömma bort, i en värld som bara snurrar fortare och fortare.

Du behöver inte var ensam för att delta, även personer som har ett väl fungerande socialt nätverk kan ha nytta av självhjälpsgrupper, eftersom det kan vara lättare att tala med en utomstående som har samma erfarenhet.

Finns det olika inriktningar på grupperna?
Ja, gruppens tema skapas utifrån det behov som var och en har. Exempel på teman: Självkänsla och självförtroende, Kärlek och relationer, Psykisk ohälsa, existensiella frågor, anhörig grupper, beroende, kvinno och mans grupper, jag skulle kunna göra den här listan oändligt lång.

Vad har ni för grupper idag?
Vi har temalösa grupper för dem som vill veta mer om föreningen och få en chans att prova hur det fungerar och känns att vara med i en grupp. Man får aldrig glömma att en metod kanske faktiskt inte fungerar för alla. Vi har också igång en grupp med psykisk ohälsa och en med temat existensiella frågor. Vi har intresserade som vill börja kring självkänsla och självförtroende men den gruppen behöver fler deltagare innan start.

Kan man bara komma eller hur gör man för att börja?
Du kan maila, ringa, sms:a eller ta kontakt med oss via Facebook eller Instagram. Antingen vet du redan vilket tema du vill träffas kring eller så pratar vi om det tillsammans. Det viktigaste är att du känner dig bekväm i hur vi går vidare är alltså upp till dig. Vi tvingar eller forcerar aldrig någon.

Vad kostar det?
Ingenting, du behöver inte ens vara medlem i föreningen för att delta i grupper. Du lämnar en kaffepeng det är allt.

Får man vara anonym?
Absolut, du behöver inte uppge ditt riktiga namn om du inte vill. Du väljer helt själv vad du vill dela med dig av. Det är behovet som är i fokus. Du behöver dock lämna någon form av kontaktuppgift så vi kan meddela när din grupp startar. Vi har inga skyldigheter att lämna ut uppgifter och du kan också vara hemlig medlem om du vill det. Som medlem har du rätt till vissa rabatter och det kan du ta del av även som anonym.

Vad är en igångsättare?
De första gångerna gruppen träffas deltar en igångsättare. Detta är en person som är med som stöd och för att förklara riktlinjer och förhållningssätt. När gruppen har kommit igång avslutar igångsättaren sitt arbete och därefter är det deltagarna som styr samtalen. Gruppen kan alltid återkalla sin igångsättare vid behov. Igångsättare får en tvådagars utbildning av Självhjälpshuset helt kostnadsfritt och deltar sedan i grupperna helt ideellt. Igångsättarens uppgift är att skapa förutsättningar och trygghet för gruppen och samtidigt göra sig själv överflödig för att kunna lämna gruppen.

Finns det t ex en grupp som handlar om kvinnors utsatthet, eller mäns våld mot kvinnor?
Metoo-kampanjen har många berörda, vi har ingen grupp igång ännu men vi är aldrig främmande för något tema. Vi-Kraft samverkar gärna med andra och det gäller även metoo- rörelsen.

Om man har en idé på en grupp, eller ett behov som inte redan finns, hur gör man då?
Man tar kontakt med oss och presenterar sin idé eller behov. Vi använder sedan alla våra kanaler för att försöka få fler till gruppen. Det finns inga dåliga idéer och teman så vi lyssnar gärna för att se hur vi går vidare med det.

Om man vill hjälpa till, sponsra er eller på något annat sätt engagera sig, hur gör man då?
Jag tycker att man ska besöka vår hemsida, där får man en bra bild över vad föreningen står för och vilka vi är. Är det här något som man är intresserad av och känner att det stämmer överens med den värdegrund man har så kontaktar man oss för en träff. Som sponsor har du även möjlighet att använda föreningen som friskvård etc. för anställda. 

Mer info och kontaktuppgifter hittar ni på vi-kraft.se

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Magi & poesi.

Igår hade min vän fotografen Lisa Agurén vernissage för sin utställning Touch på galleri Tegel här i Jönköping.

Även om jag har hjälpt Lisa lite och därför sett alla verken i förväg blev jag ändå helt tagen av hur fint det blev.

Till varje verk hade makalöst begåvade Josefine Otterdahl skapat poesi. Hur magisk kombo!!!

Om ni har vägarna förbi Jönköping så missa inte ett stopp på Galleri Tegel, utställningen hänger januari ut.

Det var fullt hus och så himla trevligt när det händer något sånt här i stan.Den här tavlan Next to you är anledningen till att jag ens träffade Lisa, det var kärlek vid första ögonkastet när jag var ”bara var tvungen” att köpa ett ex av den här förra året.

Årets upplaga av TMG Tabergs årsbok är ett samarbete med Lisa. Kolla så fina!! Just det, inom kort kan man köpa Lisas posters, kort och dessa årsböcker via lisaaguren.se. Håll utkik!

Trevlig kväll, massa folk och avslutning med grym mat och nyfunna bekantskaper. Bra fredag helt klart.

Vad som fick följa med mig hem… Fragile såklart. Kan inte slita blicken ifrån den. Och Lisas bild tillsammans med Josefines poesi fick mitt hjärta att slå volter…

 

FRAGILE

Open my heart

lift my eyes

carry my fears for

a while

 

Call my blackness

keep my sadness

Shine on my

narrow path

 

Until morning returns

with the mildest of lights

until darkness is

shattered once more

 

Until night gives away

and the shadows let go

‘til the softest of dawns arrive

 

Ha nu en fin helg. Det tänker jag ha. Min man står i köket i detta nu och gör steamed buns med koriander och kalkon. Mumma.

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Tack för all pepp…

Tack för all er fina pepp och era kommentarer i alla kanaler angående mitt förra inlägg. Betyder väldigt mycket ska ni veta.

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer

Bring it on 2018.

När jag tänker tillbaka på 2017 kommer tårarna… 2017 var ett fruktansvärt jobbigt år privat. Ett av de allra värsta faktiskt. Ett år av total maktlöshet, förtvivlan och en känsla av att hela systemet sviker. Ett år där jag inte tänkt efter alls, utan bara varje dag gjort det som krävts. Ibland vet jag inte hur vi har orkat, men på något sätt orkar man om man måste. Jag önskar så att jag kunde berätta mer, men det går inte. Inte än i alla fall.

Men varför fokusera på det som varit. Det har redan fått så oändligt många tårar och minuter av mitt liv. Nu vill jag slänga mig in i 2018. Året när jag ska fokusera på mig, me, moi. Jag behöver landa, våga släppa taget om vissa saker, hitta fokus och ta hand om mig själv. Min mamma, den kärleksfullaste människan på jorden, har lärt mig det finaste som finns, att alltid sätta andra framför sig själv. Men, kanske att jag skulle testa att för en gång skulle ge mig själv några procent av min tid.

Det får bli min första önskan inför det nya året. Att ge mig själv mer av min egen tid. Den andra saken jag önskar mig är mer tid för mina vänner. Mina nära vänner har såklart funnits i hjärtat de senaste åren, men min tid har inte räckt till. Ett glas vin, en promenad, en lunch på stan, en tjejkväll, en helg med gamla polare från gymnasiet. Allt sånt har jag varit tvungen att prioritera bort fram tills nu.

Den tredje saken jag önskar mig i år är kreativ egentid i form av någon typ av workshop eller kreativt häng. Inget boostar min kreativitet som att kunna åka iväg, träffa andra kreatörer och ge min kreativitet tid.

Den fjärde saken jag önskar mig är mer tid med min familj. Mer tid för vanliga saker. Och date nights med min man.

Den femte saken önskar mig själv i år är fler resor. Att upptäcka världen ännu mer. Jag får frid i mig själv på något sätt av att se och upptäcka nya platser. Minst två nya cityguider ska det bli i år.

Den sjätte och sista saken jag önskar mig och som är en del av min stående plan för mitt företagande är att göra något annorlunda, något som ingen har väntat sig och något som känns läskigt och svårt. Så får det bli. Vad det blir får ni se framöver.

Nu blundar jag, blåser och önskar…

 

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 6 Kommentarer

Nyårsdukning i asiatiska toner.

Gott nytt år på era alla där ute. Så här såg vår dukning ut igår när vi bjöd kära vänner på asiatisk afton. Ni som följer mig kanske vet att jag sparar och letar efter fina plastblommor till en fest som jag ska ha i sommar och i letandet för någon månad sedan sprang jag på dessa fantastiska körsbärsblommor på superrea. Jag älskar att de ser så sköra och äkta ut. De fick därför bli ett fint komplement och en skön kontrast till allt som hör julen till. Länge leve våren liksom, fast på låtsas.I övrigt bjöd vi på vietnametiska vårrullar och asiatisk biffsallad, våra egna favoriter. Kändes skönt att göra något annat än det man alltid gör på nyår. Jag är oerhört förtjust i luckokakor, både för att de är så makalöst vackra, men också själva grejen med att få knäcka en fortune. Jag köper dem i en liten anonym asiatisk butik här i Jönköping, men de brukar gå att få tag i lite var stans där det säljs asiatisk mat. Pinnarna var ett riktigt fynd (kostade nästan inget) även de från den lilla asiatiska butiken.

Någon var väldigt sugen på norpa en i förväg…

Såg precis nu att min blogggranne Emma också bjuder på nyårsdukning idag, och en fantastiskt fin idé, som jag nog ska stjäla till nästa år… Kolla här.

Ha en fin nyårsdag, det tänker jag ha. Och ikväll återkommer jag med en liten summering över 2017. Heja, heja 2018 som jag har längtat efter dig.

 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 2 Kommentarer

Årets.

Med inspiration från min bloggkollega Lina kommer här en liten summering av årets bästa, årets mest inspirerande, årets roligaste och årets viktigaste…

Årets favoritbilder – Flora och kjolen, och humlan i Hornbæk.

Årets mest inspirerande vecka – Veckan då jag först hängde med en hel hög kreatörer på Gotland och sedan i stort sett åkte raka vägen till Paris med mitt kreativa team på Sandberg Wallpaper.

Årets pepp – Gör bara gör Katrin, vad har du egentligen att förlora.

Årets tema – frihet, fjärilar och en känsla av förändring.

Årets roligaste utmaning – att bli en del av det kreativa teamet på Sandberg Wallpaper.

Årets vackraste blomma – Det måste nog vara den här dahlian.

Årets roligaste jobb – Lanseringen av kollektionen OAS för Sandberg Wallpaper.

Årets mysigaste hotellupplevelse – Att vakna upp av solljuset i hörnrummet på Hotel Eggers med min man bredvid.

Årets mysigaste familjesemester, att låna en båt, stanna i land och sova i ruffen.

Årets nya upptäcktKrukmakeriet i Mölle.

Årets kusinhäng – Springa bland äppelträden på Rudenstams.

Årets festlighet – Midsommar i Adelins garage.

Årets mest gillade bild på Instagram. Life is like a box of wishes.

Årets härligaste sommardag – När Minna plockade syréner på baksidan.

Årets roligaste event – När jag anordnade träff för alla bloggare på Lovely Life här i Jönköping.

Årets reseguide – Äntligen fick jag färdigt min guide till mitt Jönköping.

Årets stoltaste ögonblick – Det måste ändå va när jag blev nominerad till årets marknadsförare i Jönköping för andra gången. Även om jag inte vann, har en liten fågel viskat i mitt öra att jag fick full pott i kreativitetskategorin. Och vad kan vara mer vinnigt än att få full pott på kreativitet liksom.

Årets galnaste – När jag hittade min studio på Oprah.com. I samband med att boken Studio lanserades (där jag är med) valde Oraph.com ut min studio som en av de fem mest inspirerande.

Årets äh-va-fanken-jag-kör – Min pop-up-loppis i förrådet. Galet, annorlunda och fantastiskt kul.

Årets kärlek-vid-första-ögonkastet – Den här tavlan av Lisa Agurén.

Årets viktigaste – #metoo. Och allt som är så nära, och som har varit en så stor del av vår familjs liv under de senaste åren. Tänk att så många kvinnor blir behandlade så fasansfullt illa och att så många står bredvid och bara tittar på. Samhället sviker allra mest. De som egentligen ska skydda. Måtte #metoo göra skillnad på riktigt.

Årets resa – Maldiverna.

Årets viktigaste – Familjen.

Ja, det var en summering av 2017. Snart återkommer jag om vad jag önskar mig allra mest av 2018. Ha en fin nyårsafton och ett fantastiskt gott nytt år.

Kram Katrin

 

Följ mig på Bloglovin & Instagram

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest Inga Kommentarer
Page 1 of 2712345...1020...Last »