Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

SUNDAY COLUMN

 

Om att inreda personligt eller enligt den personliga stilen

2015 är alltså året när vi ska tänka på att vara personliga när vi inreder våra hem enligt trendexperterna. Det är fult och ute att ha ett hem som ser ut som alla andras. Men vad kännetecknar då en personlig stil och vad krävs för att skapa en sådan?

Ska vi vara helt krassa skulle det ju innebära att vi kan gå ner på Myrorna och plocka ihop ett helt hem, för då blir det ju personligt inrett. Alla saker är ju originella och bär på en historia. En rosa 80-talssoffa – check, ett furusoffbord – check, ett par Poäng-fåtöljer från Ikea – check, och så första bästa lampa med nån kul mönstrad skärm som fungerar. Men riktigt så enkelt är det inte i praktiken. En del skulle faktiskt fixa uppgiften. För de allra flesta skulle det bli svårt för att om ett hem ska bli personligt på rätt sätt krävs något speciellt. Nämligen en estetisk förmåga.

Vad som håller på att hända just nu är att en stil som jag kallar den personliga stilen håller på att utvecklas. Den är alltså en stilriktning i sig bredvid alla andra stilar som den minimalistiska eller den industriella till exempel. Hänger ni med?

Jag skulle alltså kunna anlita en inredare och ge hen uppdraget att inreda mitt hem personligt och jag är ganska säker på vad jag skulle få för resultat. Mina vita väggar skulle bestrykas med färg i dova gröna och blå toner, mycket gröna växter skulle flytta in liksom möbler i böjträ. Små stilleben av allehanda mässingsföremål skulle byggas upp och skålar av pressat glas skulle fyllas med hemgjord kola på mitt köksbord. På väggen skulle hötorgskonst med något blommigt eller kitschigt motiv hängas tillsammans med lite originella limiterade prints. Kanske en samling vackra vintage-speglar a la Nina i Cardigans, som är drottningen i genren, också skulle skapas på en vägg. Tadaa och jag har fått mig ett personligt hem levererat.

Eftersom vi har några stilbildande bloggare/inredare/kändisar som inrett så här under en längre tid och som många apar efter, har alltså denna inredningsstil utvecklas. Efter ett tag kommer den inte att kännas så personlig längre, eftersom efteraparna nu är ute på loppisarna runt om i landet och letar samma originella prylar som deras förebilder har, istället för att köpa designkopior från Kina på nätet. Bukowskis nätauktioner går betydligt bättre än inredningsaffärerna på stan numera, kan jag tänka mig. Resultatet blir att istället för massa inredningsbloggar som visar upp hem med samma designprylar, får vi snart se “samma typ av annorlunda saker” på bloggarna runt om i Sverige.

Att inreda personligt är någonting annat i min värld. Jag tror vi är överens om att skapa ett personligt hem är något som sker över tid. Som jag var inne på tidigare krävs alltså en estetisk förmåga. Till detta kommer alltså också ett intresse för saker, tror jag. Annars kan man ju som sagt bara ta något. Att urvalet är personligt är viktigt. Och att sedan kunna kombinera det hela i en skön mix.

Det fordras alltså en hel del och finns det då egentligen någon som besitter kombinationen av dessa förmågor? Självklart, men de som är allra bäst i klassen är konstnärerna. Här önskar jag att jag kunde använda det engelska ordet “artist” istället för konstnär, då det är ett vitt begrepp och jag tycker den engelska motsvarigheten förmedlar just det bättre. Ett konstnärshem där människor verkat under en längre tid är det allra mest personliga jag vet. De lyckas med den personliga mixen på rätt sätt, utan att ens ha det för avsikt. För visst blir det lite krystat redan till att börja med när man har personligt som ett uttalat mål med sin inredning.

Skillnaden är alltså stor mellan att inreda enligt den gällande personliga stilen och att skapa ett personligt hem. Att spegla en personlighet genom inredning är svårt att kopiera, även för en inredare. Att dessutom göra det på ett sätt som tilltalar andra är få förunnat. Men det går.

Ulrika Randel

konstnarerochderasateljeer

Dagens boktips, på rea här.

arkitektensfritidshus

Gammal favorit på temat. En av de bästa “matigaste” inredningsböckerna. Tips!

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 32 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

 1. Det är onekligen spännande att följa diskussionen som börjat sprida sig om den personliga inredningen. Jag tycker att du har många poänger i din intressanta krönika. Vad är personlig inredning och går det att prata i de termerna numera eller är det alldeles för belastat? Det är väl många av oss som vill säga och tro på att vi inreder personligt, men samtidigt existerar vi sannerligen inte i ett vakuum – och trender är ju skoj också. Det finns inga enkla svar här – men mycket intressant att tänka kring och diskutera. Tack för ditt inlägg!

  • seventeendoors seventeendoors says:

   ha ha, jag tror mer och mer att ALLT är en trend. När jag läser om människor som säger sig att ha slutat bry sig om trender, tänker jag att det är ju en trend i sig.
   Man blir alldeles yr…

   Jag tror det är hälsosamt med lite ödmjukhet inför det faktum att vi alla omedvetet faller offer för trender, istället för att tro att vi inreder personligt eller säger att vi inte bryr oss…

   Men kul med lite diskussion hos inredningsbloggarna!

   Och tack för att du kommenterar!

   • Det där tycker jag också mig se – och det är ju såväl naivt och trist som att sätta sig på väldigt höga hästar. I grunden tycker jag att det är roligt med trender – stora stråk som går att se såväl i samhället i stort som i mode och inredning. Mer strukturer än Ananas så att säga :). Absolut – låt oss diskutera mera. Det är en utveckling som jag sannerligen välkomnar!

 2. Frida says:

  Applåder från hörnet! Jag tycker det är superintressant att följa den här tråden. Hoppas OK att jag länkade till dig i min söndagssummering.

 3. Karin LG says:

  Välformulerat som alltid, Ulrika! En fröjd att läsa dina krönikor.

 4. Jag tog upp ämnet (igen) :) i min trendspaning inför 2015 nu i veckan.
  Personlig inredningsstil är precis som du skriver här i ditt inlägg, inget man fixar ihop lite snabbt efter en mall utan något som långsamt får växa fram under lång tid.
  Om man vill jämföra med något konkret kan man jämföra med hur man utvecklas som person från vilsen tonåring till en allt mer vuxen person längre fram i livet.
  Man bygger utifrån en bas, förhoppningsvis med ägodelar som man tycker så pass mycket om att man behåller dem riktigt länge och bygger på efter hand. En del saker trillar med säkerhet bort efter hand och andra adderas.
  Förhoppningsvis kommer vi under 2015 att få se mindre ängslighet, mindre slit-o-släng och mera personlighet när det gäller inredning.

  Kram Anette/Inredningshjälpen

 5. Maria says:

  Går sin egen väg. Ja det har man hört att man gjort. Att besitta ett eget uttryck. Välja ur hjärtat. Hemmavid finns mycket av sådant som är valt med omsorg.. folk kommer hem till en och känner att här är ju Du.. ja där är Jag.. redan i farstun. Ting som hängt med länge blandas med annat som betyder något över tid. Sen finns också utrymme för trevnad. Inte nödvändigtvis självklar hemtrevnad utan sedvanlig trevnad, pröva sig fram med något man inte vet om det hör hemma hos sig än. Kanske felköp. Sånt där Mänskligt :)

 6. […] i min spaning handlar om personlig inredningsstil, ett ämne som nu i veckan som passerat har diskuterats flitigt även i flera andra inredningsbloggar som jag följer. Framförallt Ulrika’s inlägg […]

 7. […] ni önskar något vettigt att läsa till morgonkaffet rekommenderar jag er det HÄR, om den senaste trenden "personlig inredning". Vettigt, tydligt och bra skrivet tycker […]

 8. Vilket intressant inlägg! Jag försöker att inreda mitt hem personligt utifrån min egen smak istället för att följa trender. Jag har en inredningsblogg och ibland undrar jag hur intressant vissa inlägg och bilder är för bloggläsare då det blåser helt andra inredningsvindar hos andra bloggare. Men för mig är det viktigt att omges av ting jag gillar och som har en historia att berätta. Jag har ärvt många gamla ting efter släktingar som dött vilket betyder mycket för mig. Därtill blandar jag med ting från second hand då jag gillar återbruk. Jag skulle inte trivas i ett hem där allt är köpt nytt från butik.

  Kramiz aka

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Det är nog just det som dina bloggläsare gillar, alltså att du gör din egen grej.
   Tack för ditt inlägg här!

 9. krickelin krickelin says:

  Älskar din krönika och ser fram emot den varje söndag! Riktigt intressant och roligt att följa debatten om personlig inredning runt om hos bloggare. Stort Tack Ulrika och applåder till dig.

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Tack Kristin! Ska jag vara ärlig så var du en av dem jag hade i åtanke när jag tänkte på vad personlig stil är. “Artist”, estetiskt sinne och saker som som sparas (i förrådet…) över tid i en egen mix. Hos dig ser det inte ut som hos alla andra.
   kram

 10. […] surfar jag runt på telefonen och skriver i trådar om den personliga inredningen som är den stora frågan så här i början av året i min del av bloggosfären, tillsammans med […]

 11. seventeendoors seventeendoors says:

  Hej Anette, så tänker jag också. Och jag tänker att det är den där basen som egentligen är ens stil. Därför blir jag så förundrad över folk som byter hela bohaget när de flyttar t.ex. Då har man ju ingen e g e n stil…
  Tack för din kommentar!
  Kram

 12. Alex says:

  Du skriver bra och tänkvärt Ulrika.

  Jag härmar/kopierar/blandar och har väl ett ganska ordinärt hem. Är det fult? Vem bestämmer det? Trendigt eller inte.
  Hemtrevligt är ett underskattat ord tycker jag.
  för det är faktiskt den känslan jag vill att folk ska känna när man kommer hem.
  Personligt, modernt, lantligt, bohemiskt-jovisst. Men ett hem för mig måste kännas hemtrevligt. Tyvärr har de ordet fått ett dåligt och oförtjänt klang MEN för mig handlar inredning om att skapa ett hem att trivas, leva, älska och åldras i.
  Då tror jag oxå det blir personligt.

  Men de är som sagt en intressant debatt och det blir spännande att läsa/följa den.

  Fortsätt inspirera på det sätt du gör så jag kan stjäla lite inspiration;)

  Allt gott till dig 2015!
  /Alex

 13. Charlotte says:

  Jag har inrett vårt hem utan att köpa exakt allt det alla andra bloggare har, utan att följa samma stil rakt igenom hela hemmet, det är lite ihopplock. Däremot är det klart en blandar av sånt en sett i magasin eller på andra bloggar för att en tycker dessa saker är tidlösa eller snygga :) Tror det är väldigt svårt att komma ifrån även som inredare/proffs i sitt ämne.

 14. Susanne says:

  Så sant! I synnerhet det där med att det personliga växer fram över tid. Jag tycker att man till och med kan säga att det personliga bara kan vara det som fått växa fram långsamt.
  Susanne

 15. Byjowithlove says:

  Fin krönika! Tror det kommer många befriande trender i motreaktion på det strama, ursäkta min franska “bajsnödiga” och oförlåtande hem vi sett länge. Snygga, men för de flesta ganska orealistiska. Att de sedan är trender i sig är ju inte så konstigt. Allt är egentligen en stor pendel :) som svänger fram och tillbaka mellan ytterligheterna. Reaktioner och motreaktioner. Trender och antitrender. Men viktigast är att behålla sin personliga nerv i det hela. Sitt id, de saker man gillar innan de blev trendiga men även efter. Personligen så har jag alltid dragits lite mot det bohemiska, strikt, stilrent är omöjligt för mig hur jag än skulle vilja. Så det “personliga” (så kul och knasigt egentligen att man kallar trenden för det) känns nära och befriande för mig. Men som med allt man måste våga gilla och rata efter sitt hjärta, trendigt eller ej. Tack för tänkvärda ord!

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Tack själv för din kommentar. Visst är det så med den där pendeln, den slår fram och tillbaks.
   /Ulrika

 16. […] när den personliga stilen blir mainstream? När alla ska ha det ”personligt”? Intressant artikel om detta av bloggaren […]

 17. Karin says:

  Hej! Sitter och funderar efter att ha följt diskussionen om “den personliga inredningen”. Jag följer en del inredningsbloggar och tror för min egen del att ju mer jag läser ju mer påverkas jag själv och hamnar mer och mer själv i denna likriktning ang min egen inredning. Tyvärr blir det ju då kontraproduktivt att läsa inredningsbloggar kanske. Dags att tänka till och utveckla sin egen stil! :-) Häls Karin

 18. […] samband med att jag var inne och läste Ulrika Randel´s blogg och en av hennes mycket läsvärda söndagskrönikor hittade jag den här personligt inredda lägenheten i Berlin. Superfina färgval och kombinationer […]

 19. […] sedan ser ungefär likadana ut i respektive fålla i slutändan. Eller är det rent av på G att den personliga stilen blir en helt egen genre? Givetvis når inte alla ända fram till det perfekta ickeperfekta […]

 20. […] dig. Etsy.com är en underbar portal för att vaska fram guldkornen för ditt hem. Läs gärna fler texter om tankar kring det personliga […]

 21. […] vi om lite glädje och lust inför inredning så här i påskveckan? Mitt bland alla tankar om opersonliga hem, köphets, kopiering, färgkoder och ytlighet i inredningsbranschen känner jag att det är dags […]

 22. […] jossa yhdistellään erilaisia kontrasteja ennakkoluulottomasti keskenään. Ruotsalaisessa Lovely life -sivuston blogissa oli tästä ihan hyvä […]