Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

SUNDAY COLUMN

Om att färgen breder ut sig i de svenska hemmen

Länge har det i inredningsvärlden talats om att de vita hemmen är på väg bort. När man ber någon beskriva sitt hem får man numera ofta en lite ursäktande beskrivning och ett skämt om ”ljust och fräscht” till svar. De flesta har det alltså rätt vitt där hemma fortfarande. Och en snabb titt på objekten som ligger ute på Hemnet vittnar också om att majoriteten av de svenska hemmen fortfarande är det. Alltså ljusa och fräscha.

Men nu har en stor rörelse satts igång och inom bloggsfären tycker jag den är mycket tydlig. Det hela började med att en stor fastighetsbyrå anlitade tre stylister som utifrån en vetenskaplig rapport av en designpsykolog om hur man optimerar möjligheten till en lyckad försäljning, fick uppdraget att styla exakt samma lägenhet på sitt sätt inför en visning.

Resultatet blev inte vad vi är vana att se i mäklarprospekten, nämligen vitt-vitt-vitt, utan två av stylisterna använde mycket färg på väggarna i sin styling. Just de två färgstarkare tolkningarna applåderades högt i bloggvärlden. Helt klart en tankeställare för många mäklare och homestylister.

När så ett av de ledande teamen inom homestyling häromveckan fick fria händer av sin uppdragsgivare gjorde de likadant. Rummen målades i riktigt djupa grå och blå nyanser. Resultatet fick stort genomslag i bloggvärlden och bilderna spreds snabbt på nätet.

Stylingteamet använde sig av en viss blå, redan frekvent ombloggad nyans som jag själv varit inne på inför en makeover av mitt vita vardagsrum. För precis som alla andra letar jag just nu efter den rätta nyansen. The one. Hos stylisten Amelia Widell som länge gått i bräschen för mer färgstarka hem ryker till och med hennes följare ihop i kommentersfältet när hon lägger upp en glimt av sitt nymålade rum på instagram:

“– Vad heter färgen? Älskar den!!!

– Ett förslag är annars att man går till färgaffären och hittar en färg man själv tycker om! Så kan alla ha individuella hem efter egen smak? Alternativt mailar Amelia så att inte hela världen får samma information.

– Ja eller så låter du folk få fråga vad dom vill – översittare much?? Jag och alla andra som undrar vilken färg det här är har hållit på att leta färg länge.”

Ja, för man vill ju inte ha samma kulör som alla andra. Jag skippar nog den där hypade blå, och försöker hitta min egen nyans. För som stylist ska man ju nu helst ha sin egen signaturfärg med hashtag och bildgalleri på instagram. Som #tantjohannasgröna. Alltså måste jag hitta min egen #17dörrarsblå.

Även superbloggerskan som gjort ”krispigt vitt” till sitt signum målar just nu grått hemma i sovrummet. Hon verkar till en början inte riktigt vilja släppa färgkoden ifrån sig, utan retas lite med sina ”bloggisar” som blir förtvivlade och desperata i kommentarsfältet efter just den grå nyansen, som de några dagar senare ändå får av bloggerskan.

Det finns dock ett gäng bloggare, som hittills varit lika varit tveksamma till att släppa in färg i sina bloggar som mäklarna i prospekten, och dem brukar jag kalla ”de svartvita grafiska”. De har år efter år varit trogen sin stil, eller ska vi säga Lotta Agatons stil, det vill säga moderna svartvita hem med inslag av trä och gröna växter och nån hand här och där.

Men även hos vår främsta stylist rör det på sig. I dubbel bemärkelse. Såld är den berömda svartvita våningen på Odengatan, och på superstylistens blogg läggs inlägg efter inlägg med färg upp, och hon talar till och med om ett lite rustikare kök! I takt med att förebilden alltså bloggar om färg, smyger sig också färg för första gången in hos de svartvita bloggarna.

Så visst är färg i allra högsta grad på väg in i de svenska hemmen. Men det stora paradigmskiftet, då färg blir det nya vita hemma hos Svensson kommer att ske i samma ögonblick som Lotta Agaton slår upp portarna till sitt nya hem för allmänheten. För sådant inflytande har hon. Vår stildrottning nummer ett.

Ulrika Randel

928932_760002167452029_1569299155_n

 Foto: #ameliawidellsaqua

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 32 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

 1. Lotta Agaton says:

  Ha ha..oj vilken press jag fick på mig nu! Jag har faktiskt hela vardagsrumsgolvet fullt av färgprover, kakelplattor och köksbilder och ja, det blir mer färg, Vasastan byts mot Nytorget och vitt blir mörkt. Du får komma över på en kaffe när det börjar ta form. Kram!

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Å vad spännande med flytten, Lotta. Och tack för inbjudan, jag kommer gärna och snackar lite färg! :) Kram!

 2. Martin says:

  Ahhh… Du skriver så bra!
  Hatten av och hälsningar om en trevlig söndagskväll.
  /m

 3. Ja, men inte sant!!! Det våras för färgen igen. Sist var väl någon gång på 90-talet…
  Kram

 4. Helen says:

  Som vanligt en klarsynt och läsvärd krönika! Hela fenomenet hur inredningstrender sprider sig med olika informationsflöden är så spännande! I måndags sände svt ett program som heter Drömhuset. En trevlig ganska vanlig familj bygger sitt drömhus. Under programmets gång berättade kvinnan i familjen hur hon under bygget ändrat färgschema på sitt kök från vitt till en ganska mörk blågröngrå färg som syns i många bloggar – hon sa det inte men är säker på att hon genom ett bloggarna har fått upp ögonen för färgen helt i linje med dina tankar. En mer personlig reflektion är att de lite dovare och mörkare färgerna är jättevackra särskilt under mörka höst- och vinterkvällar, är dock inte lika övertygad att det funkar vår och sommar då jag vill att det efterlängtade ljuset ska få så mycket hjälp som det bara kan men som allt annat är det ju en smaksak.

 5. Frida says:

  Tack Ulrika för en som alltid läsvärd krönika!

  Denna hysteri kring färg är ganska rolig att följa vid sidan om. Själv tänkte jag ta ut svängarna i hallen där hemma och måla med en härlig djupblå färg, men för övrigt så börjar jag nästan bli lite tvärtemot… dvs köra vitt bara för att ALLA väljer färg….

 6. Karin says:

  Bra formulerat! Jag visste inte att man kunde tjafsa om färgkoder på sociala medier… ;-P
  Om man vill vara ytterligare ett steg framför alla andra vill jag bara tipsa om dessa kulörer: mintgrönt (1985), solgult (1995), roströd (1996), koboltblå (1997) eller caffe latte (2000). Så normcore att ha dessa redan nu.
  Eller så målar man det man själv tycker är snyggt. De senaste 15 åren har jag kört med 1002-Y05R – kulören står sig än. Se där, ett färgkodstips helt gratis!

 7. Det är ju det vi bloggare är till för, att hjälpa till att hitta fina färger och härliga ting. Dock är det fortfarande mest vita väggar här hemma…, men mest för att jag inte kan bestämma mig och för att jag så lätt tröttnar. Tror jag. ;)

 8. krickelin krickelin says:

  Tack för ännu en välskriven och roande krönika.

 9. Jenny says:

  Bra skrivet! Och så sant. Nu gäller det att skynda sig innan ” alla andra hinner före…”
  Jag har själv spanat efter den perfekta “eukalyptus grågröna” tonen till ett barnrum. Såg att Tantjohannasgröna var farligt lik så jag tar steget åt mer grått håll, vill inte ha det alla andra har :)

 10. Sara says:

  Jag skrattar igenkännande. Intressant hur man kan få sig en känga vare sig man väljer den hypade mörkblå, förblir “sann i sin stil”, eller försöker hitta sin egen nyans bara för att…
  Alla försöker berättiga sina val i sin strävan att vara unik men man kommer inte undan om man är livsstilsbloggare :)

  Tack för en upplyftande krönika :)

 11. Välskrivet som vanligt, och helt fascinerande detta! Att färger ser olika ut i olika ljus och därmed i olika hem verkar gå många förbi, och eftersom ingen direkt går runt med sin lägenhet på armen så lär man ju knappast råka ut för pinsamheter i stil med att träffa på någon med samma lägenhetsfärg på nästa fest … :)

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Så sant, Maria. Men jag tror många inte orkar eller har känslan för den rätta nyansen, och låter någon annan göra jobbet… Bara för att konstatera att den nyansen såg visst inte likadan ut hos mig…

 12. […] jag förstår det har inredningsbloggare börjat hemlighålla färgkoder (!?) på de perfekt dova […]

 13. Susanne says:

  Nu vill också jag sälla mej till hyllningskören – du skriver verkligen bra Ulrika, både i fråga om innehåll och formuleringar. Dessutom är det kul att läsa dina texter eftersom du har så bra koll på vad som händer i inredningsvärlden. Om det fanns ett Spanarna för inredningsnördar vore du självskriven!
  Susanne

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Spanarna för inredningsnördar, det var en fin komplimang!
   Kanske borde jag skrapa ihop ett gäng andra nördar, och starta en podd..

   • Karin says:

    Jamen gör´t – bara gör´t! Så roligt det skulle vara att höra spaning om trender :-)
    Du kan prata både om kulörer, möbler, de hetaste objekten på marknaden osv osv!

 14. […] tidsandan spot on är de flesta rörande överens om det fina i kråksången – uppkom en diskussion hos Ulrika på Seventeen Doors som egentligen kan härledas till denna krönika som hon tidigare […]

 15. […] som helt plötsligt har blossat upp i bloggosfären. Det hela började med att min bloggkollega Ulrika på Seventeendoors skrev en mycket bra söndagskrönika igår, såklart med underliggande “glimt i ögat […]

 16. […] som helt plötsligt har blossat upp i bloggosfären. Det hela började med att min bloggkollega Ulrika på Seventeendoors skrev en mycket bra söndagskrönika igår, såklart med underliggande “glimt i ögat […]

 17. tack för ännu en otroligt bra välskriven krönika – du sätter verkligen fingret på de rätta punkterna, på de där detaljerna som skaver i vår allas oro för att inte vara “rätt” inom de strikta svenska ramarna.

  Själv tog jag beslutet för några år sedan att hoppa av trendkarusellen (efter att ha jobbat i modebranschen och sprungit mig trött på att försöka ligga före) och låta min inre kreativitet gå före… ytan!

  Lite tröttsam är denna ständiga konsumtionshets, för visa att man hänger med i trendsvängarna. Så osäkra svenskarna verkar under ytan av allt “rätt, inne och trendigt”…

 18. Emma Thun says:

  Läste kommentaren om podd och det hade ju varit fantastiskt roligt, så HEJA HEJA HEJA! på den idén.

 19. […] snackas en del bland inredningsbloggare just nu om detta med färgkod (här, här, där). Vissa vill hålla dem för sig själva medan andra hävdar att det är översitteri (att de bara […]

 20. Camilla says:

  Den kända bloggerskan väntade bara på att reklamavtalet med nordsjö vart klar innan hon kunde vifta runt med burkarna. För lägligt nog dök en reklamannons för nordsjö upp på bloggen precis när hon la upp inlägget om färgen..

 21. […] trender. Mer specifikt vad gäller färgval så förvånas jag över massans benägenhet att följa Lotta Agaton och andra ”stildrottningar”. Framförallt pga., som Ebba Kleberg von Sydow är inne på, att ett rums förutsättningar såsom […]

 22. Anna-Lena says:

  Det här var så intressant att jag var tvungen att skriva en slags sammanfattning över hela debatten. Det blev långt och spretigt, men kanske mitt inlägg lyckas förklara vad det handlar om för dem som inte är så insatta i debatten, speciellt här i Finland har det inte bloggats så mycket om det här ännu.
  http://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/annalena/fargrik-debatt

 23. Mäklaren says:

  Tack för fin blogg. Jag är mäklare och älskar inredning och design, läser också många inredningsbloggar av intresse. Något som jag dock stör mig lite på är det ytliga tänket gällande “Hemnet objekt”. Alla stora bloggare tjatar om mycket-från erat perspektiv, vad ni anser är rätt. Ni gillar trender. Inredning. Hemnet är en plats där lägenheter och fastigheter utannonseras. Det finns många intressanta stilar, MEN – när det handlar om att som säljare tjäna pengar – funkar tyvärr inte grälla färger. Det får man göra i sitt eget hem, men få spekulanter vill själva köpa en blå lägenhet(men o ja-färgen är urläcker enligt mig). Säljare målar om till visning och fotografering. Lamporna är tända på mäklarfoton för det ser bättre ut. Vi säljer lägenheter,det är alltså inte modereportage som görs. Majoriteten av spekulanter som är på jakt efter ett nytt hem kan ingenting om trender eller vilka designermöbler som anses heta.
  PS! Jag jobbar i Stockholms innerstad så jag vet vad jag talar om!

 24. […] inredning så här i påskveckan? Mitt bland alla tankar om opersonliga hem, köphets, kopiering, färgkoder och ytlighet i inredningsbranschen känner jag att det är dags att ta ett steg tillbaka och känna […]

 25. […] mer här , här och här för bakgrundsinformation till denna färgdebatt som ägt rum i bloggsfären de […]