Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

SUNDAY COLUMN

Om förr och nu

Jag har en ny så kallad ”header”; alltså bilden längst upp på sidan där bloggens namn framgår. Min blogg har ju sedan jag började haft namnet ”Seventeendoors”. Men nu har jag alltså lagt till mitt för- och efternamn. För så ska det vara nu.

På ett möte häromdagen skrattade vi gott åt att det var så förr. Att alla hade något rätt intetsägande  namn som ändå skulle indikera att det handlade om inredning. Jag tänker på några andra exempel än mitt eget som A Beautiful Living och STIL inspiration. Andra hade ju tur som redan från början hade med en del av sitt namn; som Tant JohannaUnderbara Clara och Hanna’s Room. Eller så tog man något med sina barns namn som Hemma hos Tod & Lou.

Varför borde man numera då använda sitt riktiga namn till bloggen istället? Jo, det är annonsörerna som vill att avsändaren ska vara tydlig. Och visst kan man hålla med om att sjutton dörrar kan uppfattas som lite opersonligt för en kökstillverkare till exempel.

Dessutom tänker jag att det är en trend då allt fler bloggare flyttar över till magasinens portaler där det är vanligt att man helt enkelt använder sitt namn rätt och slätt.

Detta fick mig också att reflektera över skillnaden mellan att blogga då och nu. För jag har ju bloggat några år vid det här laget, och saker har onekligen förändrats.

Då hävdade vissa bloggare att det var lite bättre att blogga egna bilder än att ”idissla” andras; det vill säga professionella fotografers. Det ansågs som fusk. Jag tog inte åt mig personligen då jag alltid blandat egna och andras bilder.

Dock följde jag debatten med intresse för jag höll inte alls med. Att leverera egna bilder på den tiden var ju egentligen en klassfråga. För hade du en vanlig kamera så var bilderna knappt bloggbara, hur bra bildsinne du än hade. De var gula, suddiga och små. Vem orkade följa en blogg med sådana bilder?

För att få läsare krävdes att du kunde investera i en systemkamera. Givetvis var det bloggarna med systemkameror som stack ut näsan och tyckte att man skulle bjuda på egna bilder. Men vad var fusk egentligen?

Tekniken har dock gått framåt med en rasande fart och idag kan man driva en framgångsrik blogg med hjälp av en smarttelefon. Så mycket mer demokratiskt kan jag tycka då bloggare då konkurrerar på lika villkor.

Även om jag numera är med på att avsändaren ska vara personlig och tydlig värjer jag mig fortfarande mot inställningen att man måste blogga egna bilder för kunna förmedla vem man är och vad man har för stil.

Ett exempel på det är just Pella Hedeby som förr knappt visade några egna bilder, men hade världens största bildbank på sin hårddisk (och förmodligen i sitt huvud) och skapade moodboards med bilderna. Dessa moodboards blev sedermera hennes signum. Detta var långt innan Pinterest. Redan innan jag träffade Pella och lärde känna henne visste jag ALLT om hennes stil och kunde beskriva den in i minsta detalj om du frågade mig. När vi till slut träffades var det som jag redan kände henne då allt jag föreställt mig om henne genom att se hennes bildval stämde.

Är det alltså enklare att ta sig fram genom bruset som inredningsbloggare idag. Allt som krävs är väl bara en i-phone och att fläka ut sitt hem då!?

Nej, tyvärr tror jag inte att det är lättare att ta sig fram idag. För även om det var bökigt med tekniken förr så hjälpte vi varandra. Jag tänker på bloggkärleken. Fortfarande kommer jag ihåg när stora Simplicity-Jannice länkade till mig i en intervju och jag fick massor av nya läsare. Nu är vi båda nominerade till Elle Decoration Swedish Design Awards, och kanske är det Jannice jag ska tacka för det.

Alla bloggare hade dessutom långa länklistor på sin framsida. Numera när många stora inredningsbloggare flyttat till magasinens portaler har länklistorna fallit i glömska. Den enda som har en levande länklista idag, som inte ligger under någon flik som någon aldrig läser, är nog Trendenser-Frida. Ett föredöme.

Jag tycker själv det är svårt att hitta nya bloggar att följa just därför, men när jag ser något bra brukar jag tipsa i ett inlägg. Kan vi inte alla ha det i åtanke, att försöka lyfta andra emellanåt. Och det är en uppmaning till mig själv såväl som er andra. Det är ju ändå jul snart och då ska man ju vara snäll. Mera bloggkärlek alltså.

Av: Ulrika Randel

b560e1ef7750f252729fd9a7969cb74b

 

 

Lämna gärna tips på bra bloggar i kommentarsfältet. Kul att upptäcka nytt!

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 10 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

 1. Maja says:

  Oh så bra skrivet! Det är superintressant att följa bloggens utveckling! Älskar att du tar upp demokrati i din text också. Bloggen är verkligen ett bra verktyg för att utöva just det. Och så var det det här med att tipsa. Så värdefullt. Jag vill tipsa om en pod som heter Blogg business. Superintressanta och inspirerande intervjuer för och om bloggare.

  Tack för en fin blogg Ulrika!
  //Maja @ perfectionmakesmeyawn.com

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Tack för tipset! Verkar jättespännande! Och kul att du gillar bloggen!

   • Sandra says:

    Håller med Maja om Blogg business! SÅ himla grym podd, och bra nätverk att gå med i. :) Sen håller jag med dig i krönikan också såklart, det känns som att bloggen blivit mer ett med personen men jag saknar också länklistor. Man kanske kan starta länk-tags (som di där moderna kidsen gör på youtube?) Tack och kram!

 2. Emma says:

  Nu förstår jag hur omodern jag är :)
  Tog bort namn ur headern precis och har liksom inte förstått hur jag skulle få in andras bilder? På min hårddisk finns bara egentagna foton, vet inte hur man sparar någon annans bild… Mycket att lära med andra ord.

 3. Emma says:

  …å andra sidan startade jag bloggen för att ha ett ställe att samla mina foton så då kanske jag inte behöver lära mig spara andras bilder…. Eller så är jag bara för teknik-rädd.

  Tack i alla fall för fin blogg, oavsett du använder egna bilder eller inte.

 4. Ninni says:

  Att Ge Positiv God Lyftande BEKRÄFTELSE litet som stort, är Något jag värnar varmt om till dem jag möter i mitt Liv, till person/-er i min närhet lika mycket till dem som jag möter i samhället känd som okänd. Jag vill hellre att den goda bekräftelsen ska få rum, än negativ bedömning.
  Och Jantelagen den Hatar jag, Våga Vara den Du Är, Dela och Ge som Medmänniska.

  I och med det vill jag TACKA DIG för dina eftertänksamma och välskrivna Sunday Columns, jag ser fram emot varenda en och läser dem med glädje och eftertanke varje gång Ulrika.

  Vänliga Ljusa Kramar från Ninni

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Ja, jag håller med. Tror många tänker väl men är så stressade att de inte alltid hinner lyfta andra i vardagen… Det blir inte av. Men det är så viktigt.
   Och tack för dina fina ord om krönikorna!

 5. Ha ha, så “retro” min blogg känns. Men jag gillar den så! Jag har en synlig länklista på startsidan. (Ska bara ta och uppdatera den lite nu.) Ha det bra.

 6. Mariette says:

  Vilken mitt i prick krönika!!!
  Tack för ord som man känner igen sig i och har funderat över…
  Jag har haft min blogg i flera år nu och visst har det som med allt annat ändrat sig även här i bloggvärlden…
  Kan tex tycka det är jättetrist att så många plockat bort sina länklistor. Länklistor gör ju att man lättare hittar nya att läsa, men lite i tiden är att man ska inte göra “reklam” för andra… Tråkigt. Bloggkärlek kan
  väl aldrig skada.
  Underbar krönika jag nog måste länka till från mig.
  Trevlig helg!
  //Mariette