Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

SUNDAY COLUMN

Om kända bloggblommor

Hemma hos oss när jag växte upp var det inte direkt någon ruljans på växterna. Penningblommor på tjocka stammar och dammiga novemberkaktusar kommer jag ihåg. Och svärsmorstungor, som mamma med jämna mellanrum fick dela på då de växte som ogräs. Även om jag minns när yucca-palmen gjorde sitt storstilade inträde i mitt flickrum.

Numera går det trender i krukväxter. Inte minst  bland inredningsbloggarna. Jag googlade bloggblomma och hamnade då i ett inlägg där man kunde läsa följande om den ombloggade växten rosenskärm:

”Var inne i en butik på Söder i förra veckan och frågade om de hade en blomma som heter rosenskärm. De tittade på mig som ett stort frågetecken och bad mig beskriva blomman. Så det gjorde jag och till slut så brister hon ut… Jaha… det är en sån där Bloggblomma, nä fy absolut inte”.

Bloggblomma är alltså ett vedertaget begrepp hos floristerna. Jag minns hur bloggblomman fikonträdet tog alla med storm för några år sedan. Inget inredningsreportage utan ett fikonträd och en del av inventarierna i varje blogghem. Nu skulle jag vilja säga att det nya fikonträdet är ett stor fiolfikus. Frekvent använd av stylisterna och på plats hemma hos bloggarna.

En annan blomma vi läst om på nätet det senaste året och som nu dyker upp hemma hos bloggarna är rumslinden. Första gången jag noterade den var när stylisten Hans Blomquist visade upp sitt praktfulla exemplar i magasinet Residence i samband med sitt senaste boksläpp. I de trendigare blomsteraffärerna och även i vissa inredningsaffärerer kan man nu köpa rumslinden, som tydligen var en vanlig blomma i sekelskifteshemmen förr i tiden.

Doktor Westerlunds hälsoblomma är också på tapeten, och visades nyligen i ett inredningsreportage här på Lovely Life. Vår egen Tant Johanna har införskattat både print och tagit sticklingar av denna hälsoblomma och jag tänker att vi kommer att få se mycket mer av den framöver. Doktor Westerlund är het.

Ta tal om Johanna så går hon ju verkligen i täten i bloggvärlden när det gäller de allra senaste bloggväxterna. Sist vi sågs berättade hon att hennes mamma har en väninna som driver en blomsterbutik och genast märker av en ökad efterfrågan när Johanna har bloggat om en blomma. Nu senast visade Johanna en Vippjasmin, och kanske blir den därmed en ny bloggblomma?

Ni kommer kanske också ihåg historien om palettblomman. Det hela började med att en bloggare gav en stickling till en annan och till en tredje och vips spred sig denna snabbväxande tåliga blomma som en löpeld över landet. Det skickades till och med sticklingar i kuvert mellan bloggarna. Numera stoltserar den med en egen hashtag på instagram #palettbladunite med hela 170 inlägg!

När Amelia Widell häromdagen sa att hennes mamma har en hibiskus som heter Irja och är 35 år gammal, som hon tagit ett skott av och döpt sitt exemplar till Irma, var jag snabb att be om ett skott jag också. Jag gillar nämligen tanken på att mina döttrar ska växa upp med en tidlös hibiskus som alltid fanns i vårt hem genom hela deras barndom, och kanske döper jag min också. Irina? Istället för bloggblommor som åker in och ut med trenderna.

Jag får väl helt enkelt be Amelia låta bli att blogga om denna hibiskus, annars löper den risk att bli inne, få eget instagram-konto och bli ute ett halvår senare. Sådan kraft har de sociala medierna, att de gör blommor till bloggkändisar.

 Ulrika Randel

tantjohanna_happyfriday_27feb_2

En Vippjasmin hemma hos Tant Johanna. En ny bloggblomma?

tantjohanna_newin3

Doktor Westerlund är het.

IMG_4983-1024x682

Fiolfikus på stam hemma hos Sofia Wood.

Foto: 1-2 Tant Johanna, 3 Amelia Widell

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 8 Kommentarer
Kommentera
Namn *
E-mail *
Hemsida / Blogg

 1. michaela says:

  Så ännu en söndag. Mitt i prick. Med ett leende på läpparna som vanligt. Jag roar mig att följa blomtrenden med vakande öga. Florist som jag är, har likt flera bloggare en hel del av dessa skönheter hemma. Sedan länge. Utan att vara trendfanatiker. Det är ju inte annat än att man tänker på dina rader om personlig stil. Svärmor,dr westerlund och gullranka och elefantöra….jodå alla tillhör min familj. Frågan är varför är växten trendig? Finns en hel del att reda i om detta;) trevlig söndag från en flitig läsare!

 2. Hannah says:

  Så bra skrivet. Känner igen mig och småfnissar. Var iväg och letade efter Pillerfikus i närheten dör jag bor. Frågade om det möjligen var så att de hade någon Pillerfikus inne. Hon som hjälpte mig bad mig följa med när hon ringde till ansvarig för inköp. “Det är bäst att vi får tag i sån där Pillerfikus för den är så himla populär och inne på instagram nu”. Kände att jag blev lite röd i ansiktet. På jakt efter det som är inne på instagram, lite smågenant på något vis. Men nu står den här hemma efter många om och men.

 3. LisaMarie says:

  Vilket intressant inlägg! Verkligen både roligt men samtidigt knäppt med dessa bloggtrender. Roligt på så vis att man får inspireras och upptäcka nytt genom andra, men knäppt och tråkigt om det leder till “slit och släng-tänk” på ytterligare ett ställe. Jag har själv fallit för bloggtrenden med växten elefantöra, dock är jag väldigt blödig och personlig med mina växter och kan i stort sätt aldrig slänga något som lever och är en flerårig växt bara för att jag är trött på det, så jag kommer nog inom kort (om inte redan) att vara “ute” vad det gäller mina hemmaväxter :p

 4. Ninni says:

  Jag är uppvuxen med mycket växter i mitt föräldrahem och hos vänner. Sedan en lång tid tillbaka har det varit trendigt att ha få växter, men nu kommer tiden tillbaka med mer växter. Så när det varit tider med sparsam växtlighet i trendhemmen, de som vill hänga med i trenderna, har det lätt skapats en bloggblomma. Det är vad jag tror när jag tänker tillbaka på hur det sett ut i fönster och rum.
  Tack för ännu en skön, läsvärd krönika Ulrika, längtar till nästa. Varm Kram Ninni.

 5. Karoline says:

  Jag har en hibiskus som är hela 57 år gammal som tidigare ägts av min farmor. Sedan har jag ett helt gäng som är bara tonåringar. Har nästan bara hibiskusar hemma och enbart dubbla. Det är lite roligt för de dubbla finns inte att få tag på i handeln, så det kan jag suga på

 6. […] fick med sig en stickling. Och ja, resten är blogghistoria, precis som Ulrika skrev så roligt i sin söndagskrönika här på Lovely Life! Johanna har gett bort sticklingar till kompisar, släktingar och bloggare som […]

 7. Sofia says:

  Hej :) Vart kommer ditt fina vitrinskåp ifrån. Hälsn /Sofia

  • seventeendoors seventeendoors says:

   Hej Sofia, bilden med skåpet är tagen av Tant Johanna, och det är inte hemma hos mig, men det är ett typsikt gammalt läkarskåp som du kan hitta på t.ex. Bukowskis Market.